onsdag 18 januari 2017

Spänningen är olidlig

Imorgon är det dax! Första bolaget i portföljen att presentera förslaget för 2017 års utdelning är:


Det här blir första gången jag får vara med om denna typ av nyheter och jag tycker det ska bli grymt spännande. Debatten har stundvis gått het borta hos Petrusko om bolaget kommer sänka eller höja och hurovida det är rätt eller fel. Självklart håller jag tummarna på höjning och kunde vi få en femma per aktie framåt vårkanten skulle jag vara mer än nöjd. Bolaget är idag ett av mina fyra kärninnehav och så planerar jag att det ska fortsätta få vara.

Förra året fick jag 39,2:- i utdelning från Castellum. Om jag ska lyckas dänga mitt mål om att tiodubbla förra årets utdelning och alltså inkassera 392:- kommer jag behöva äga  drygt 92 aktier (räknat på förra årets utdelning justerad för nyemitterade aktier).

I dagsläget äger jag 69 aktier i bolaget så det blir till att ligga i dom sista månaderna innan x-dagen. En höjning av utdelningen skulle såklart hjälpa mig en bit på vägen att slå mitt mål.

Vad resultatet blir får vi ta del av imorgon. Spännande!

MvH Pengaregn


måndag 16 januari 2017

Utdelningsmål 2017

Sedan årsskiftet har jag grunnat fram och tillbaka kring mina mål under 2017. Planen var till en början att presentera alla mål i ett och samma inlägg men jag märkte ganska snart att det blev lite för rörigt. Jag har mål i flera olika kategorier så istället kommer jag dela isär det och presentera målen i enskilda inlägg. Självklart kan jag inte låta bli att ha ett helt gäng mål gällande mina älskade utdelningar. Det är nu, 2017, som det blir riktigt intressant att hålla koll på slantarna som trillar in. Nu kommer jag ha något att jämföra mot och det ska bli förbaskat skoj. Att vår svenska utdelningssäsong står för dörren känns såklart extra kul. Låt pengaregnet börja:)

Innan jag börja ställa upp mina olika mål så vill jag berätta lite hur jag tänker kring mina mål i allmänhet. I första hand använder jag målen som morötter och roliga milstolpar. Skulle jag bomma något mål är det inte hela världen utan då får jag helt enkelt kriga vidare. Målen fungerar för mig som ett sätt att hålla koll på mina framsteg på ett överskådligt och samtidigt kul sätt.

Mina utdelningsmål för 2017 kan delas in i 3 kategorier.

1) Total utdelning för hela året

2) Total utdelning per månad

3) Bolagsspecifika utdelningar

Målen kring årlig och månatlig utdelning har jag för skojs skull valt att lägga på 3 nivåer. Brons, Silver & Guld.

Total utdelning 2017

Brons: 10 000:-
Silver: 15 000:-
Guld: 20 000:-

Mina mål kring varje månad kommer att bli aktuella först i mars då det är då jag har något värde att jämföra mot. Något som vore grymt kul att uppnå vore om jag kunde ta förra årets utdelning och muliplicera det med 10 i år. Det är också från detta tänk jag fått mina målnivåer. Vissa månader kommer jag nog kliva över guldnivån med råge men jag väljer ändå att utgå ifrån förra årets siffror och då ser målnivåerna ut såhär:

Mars: Brons 700:-, Silver 800:-, Guld 900:-
April: Brons 300:-, Silver 400:-, Guld 500:-
Maj: Brons 3000:-, Silver 4000:-, Guld 5000:-
Juni: Brons 300:-, Silver 400:-, Guld 500:-
Juli: Brons 1000:-, Silver 1400:-, Guld 1800:-
Augusti: Brons 600:-, Silver 700:-, Guld 800:-
September: Brons 1500:-, Silver 2000:-, Guld 2500:-
Oktober: Brons 700:-, Silver 800:-, Guld 900:-
November: Brons 2500:-, Silver 3000:-, Guld 3500:-
December: Brons 1500:-, Silver 2000:-, Guld 2500:-

När det gäller mina svenska bolag har jag lite samma målsättning som jag nämnde ovan. Jag ska kämpa mot att kunna tiodubbla utdelningen från så många som möjligt av mina svenska bolag där jag har ett värde att jämföra mot. I vissa fall kommer detta bli grymt svårt och i andra fall är jag faktiskt redan där när jag räknar på föregående års utdelning.

Mer mål gällande andra delar av min ekonomi och mitt liv kommer i egna inlägg framöver. Samtliga mål ska läggas in på målsidan men det har jag inte riktigt hunnit med än. Som en kul grej funderar jag på att belöna mig själv om jag lyckas tillräckligt bra. Når jag Guldnivån gällande totala utdelningar så ska jag köpa mig en riktig guldpeng, exempelvis en Krugerrand:)

Jag kommer utöver mina mål även följa hur min utdelningstillväxt artar sig under året. Jag tycker dock det är svårt att sätta mål kring detta då det är något jag faktiskt inte kan påverka. Kul vore det dock om jag kunde nå någonstans kring 10% utdelningstillväxt. Blir inte riktigt klok på hur man ska räkna på det bara och vid vilken tidpunkt jag ska mäta från. Tips tas tacksamt emot!:)

Tycker ni jag har bommat något uppenbart mål som borde varit med? Eller kanske något annat ni skulle tycka var kul att jag följde och delade med mig av? Hör av er!

Hoppas ni vill hänga med på resan!

MvH Pengaregn

torsdag 12 januari 2017

Kom igen nu då Novo!


Ibland önskar man allt att man kunde trycka ctrl+z på endel beslut man tagit. När Novo Nordisk i somras fick sig en törn och backade ganska rejält valde jag att kliva in i bolaget. Ingen större position utan mer en "doppa-tårna" position i vanlig Pengaregn-ordning. Sedan dess har innehavet visat rött mer eller mindre konstant. Det vill liksom inte hända något...

Som grädde på moset klev ju igår Trumpen ut och började gapa om att läkemedelsbolagen minsann skulle få på pälsen. Ja vad händer? Ännu ett tok-dyk i Novo😒 I dagsläget börjar jag på att bli ganska trött på ankaret Novo och överväger faktiskt att ta en förlust. Det tar ju såklart emot och hoppets finns ju där att det ska lyfta någon gång framöver. Vad tror ni, finns det något drag kvar i den danska giganten? Med en allt fetare värld borde dom ju helt klart ha framtiden för sig.

Äger ni Novo Nordisk? Hur går era tankar?

Som om det inte var nog med elände har jag idag också lyckats bli utskälld vid 2 tillfällen på mitt jobb. Oh happy days... Det är tur att helgen är inom räckhåll.

MvH Pengaregn

tisdag 10 januari 2017

Hur gör ni med intäkterna?

Om någon, för lite drygt ett år sedan, hade sagt till mig att jag skulle driva en blogg med ekonomisk inriktning som också genererade någon krona hade jag mest troligt avfärdat detta som struntprat och nonsens. Ibland tar dock livet en med på oförutsedda vägar och här sitter jag nu och funderar på hur man gör med sina bloggintäkter. Hmm känns märkligt bara att säga just det ordet...

Jag är ju inte ensam bland ekonomibloggarna att ha reklam/adsense på min blogg. Anledning till att jag har detta är ju såklart en förhoppning om att mina inlägg ska generera en krona eller två. När jag nu har möjlighet att summera mitt första år som bloggare kan jag faktiskt se att dom där annonserna har burit frukt. Närmare bestämt 807,4:-.

Detta känns såklart superkul men nu kommer då mina funderingar kring dessa intäkter. Hur gör ni andra när det kommer till dessa intäkter och skatt? Gör ni en extra inbetalning till skattmasen eller struntar ni bara i det? Sen funderar jag också på hur man smidigast får slantarna utbetalda. Är det paypal som gäller då? Drömmen vore ju om man kunde skeppa över dom direkt till Avanza. Ytterliggare en fundering jag har är hur lång tid det brukar ta tills man har pengarna i näven så att säga?

Min tanke med dessa blogg-pengar är såklart att sätta dom i arbete. Som det ser ut nu är januari och februari min allra svagaste utdelningsmånader och vore det inte då trevligt att peta in dessa blogg-pengar som en bonusutdelning när det trillar in som minst slantar?:)

Hur gör ni med intäkterna?

MvH Pengaregn

Startskottet


Jag hade fel... Men vad gör väl det:) I ett tidigare inlägg siade jag om vilket bolag som skulle bli först med att pytsa utdelning till mig under det nya året och då trodde jag Bank Of Nova Scotia skulle bli först ut. Så blev det inte utan istället blev det det relativt färska innehavet i Pepsico som delade med sig först av alla. Några större summor att hurra över blev det inte då innehavet är såpass litet fortfarande men 17,36:- efter dragen källskatt är inte kattskit det heller ✌

Det känns härligt att "vara igång" och jag ser verkligen fram mot när bolagen börjar dela med sig av sina utdelningsförslag gällande 2017. Givetvis håller jag tummarna på att så många som möjligt av mina bolag höjer utdelningen. Höjd utdelning = bonuspengar deluxe!

Det känns som jag ligger efter med bloggen endel nu. En vidrig december jobbmässigt gjorde att en del inlägg fick stryka på foten till exempel mina månadsuppföljningar. Tanken var att jag skulle göra dom nu när jag börjar få lite mer tid över men nu känns det nästan för sent. Att vi dessutom klivit över till 2017 och vänt blad gör att det tar emot ännu mer att sitta och knåpa på en månadsuppföljning för november.

Under min semester samlade jag på mig ett gäng uppslag till nya inlägg och dessa planerar jag att göra klart i sinom tid. Jag vill gärna dela med mig av de böcker jag plöjde i solstolen. En av dem var verkligen en riktig ögonöppnare och kändes faktiskt lite "life-changing".

MvH Pengaregn


onsdag 4 januari 2017

Årets första affär


Efter förra månadens inköp hade jag lite likvider som låg och skavde på min ISK och så kan vi ju inte ha det. De drygt 400 sysslolösa kronorna pysslar numera med fastigheter. Närmre bestämt samhällsfastigheter (till viss del) hos Hemfosa.

Bolaget har funnits med på radarn under en längre tid men jag har känt mig hyggligt mätt på fastigheter i och med mina innehav i Castellum, Akelius och Oscar Properties. Nu blev dock dippen och kvartalsutdelningen i bolaget för frestande och jag valde därför att ta en första pytte-position i bolaget. Just fokuset på samhällsfastigheter gillar jag i Hemfosa och jag tror att ett litet innehav kan komplettera mina andra fastighetsaktier på ett bra sätt. Det har tillkommit några andra nya bolag i portföljen men jag tycker dom kan få vara värda en egen presentation framgent.

Flera av bloggkollegorna har redan fått sina första utdelningar på kontot men än så länge ekar det tomt för min del. Troligtvis kommer Bank of Nova Scotia vara det första bolaget som bidrar till 2017 års utdelningsskörd om jag nu blivit registrerad som ägare innan x-dagen. Försökte fråga Avanza kring detta med x-dagar när man handlar i en kapitalförsäkring med utländska bolag och om jag fattade det rätt så blev man registrerad ägare så fort som köpet gått igenom. Bara att hålla tummarna att det stämmer.

Det känns som jag har tusen mål, ideer och tankar kring det nya året som jag vill dela med mig av till er men än så länge springer tiden ifrån mig. Jag jagar efter så gått jag kan men hänger inte riktigt med just nu... En ljusning finns dock inom räckhåll så jag härdar ut denna vecka för att förhoppningsvis kunna andas ut lite mer när vi går in i vecka 2.

Hoppas året börjat på ett bra sätt för er!

MvH Pengaregn