torsdag 14 juli 2016

Inga fler elräkningar


Om det ändå vore så väl att man slapp se dom där lapparna från elbolagen… Riktigt så bra som rubriken antyder blir det nog inte men nära på. Efter många om och men har vi till slut kommit fram till ett beslut angående vår bedrövliga uppvärmning här hemma.

Vad blir det då? Trumvirvel….. Bergvärme!

Vi har haft här ett gäng olika firmor som knallat runt i vårt hus och muttrat lätt svårtolkade meningar om frånluft, fläktkonvektorer och borrdjup. Samtliga som hälsat på hos oss var ense om att bergvärme var det absolut bästa alternativet för vår del. Smidigt, stor besparing, underhållsfritt! Alla de sakerna tycker vi låter toppen då vi inte är alltför sugna på att antingen hugga ved eller släpa pelletssäckar. Ett annat alternativ hade kunnat vara luftvärmepumpar av någon sort men då vårt hus är byggt på 30 talet med små rum är det stört omöjligt att få värme i hela huset med luftvärmepumpar. Därför föll då valet på bergvärme.

Med lite skräckblandad förtjusning har jag sett fram mot att få se dom där offerterna. Innan någon av dom låg i brevlådan hade jag föreställt mig att kostnaden skulle landa på någonstans mellan 150k till 170k. Glatt överraskad såg jag rätt snabbt att mina siffror var bra mycket högre än vad offerterna låg på. Med facit i hand hamnade summan snarare mellan 110 till 125 tusen. Tänk va skönt när det är åt det hållet för en gång skull. Vanligtvis brukar ta-mej-tusan allt bli dyrare när det handlar om renoveringar eller reparationer.

Valet blev faktiskt betydligt lättare att ta när slutsumman var betydligt lägre än vad jag hade räknat med. Nu återstår bara slutförhandling med firman som ska utföra jobbet. Jag är fast besluten att pruta lite med dom. Någon tusenlapp tycker jag allt dom kan dra av:)

Det känns helt underbart att veta att vi inte kommer att kasta bort ytterligare tusenlappar nästkommande vinter. Att vi förutom månatlig besparing också skapar ett mervärde på huset känns verkligen kjempegrejt.

Samtliga firmor räknar med att bytet till bergvärme ska spara oss 85% av kostnaderna för uppvärmning och varmvatten. Så optimistisk törs inte jag vara så jag räknat med en besparing på 50%. En besparing på 50% skulle för oss betyda en tusenlapp i månaden vi kan göra något roligare för (t.ex köpa aktier;)

Nämnde ju i ett tidigare inlägg att jag tyckte det kändes trögt på sparfronten. Just idag känns det betydligt lättare. Tänk om man kunde göra denna typen av besparingar lite oftare. Då skulle det bli ordentlig fart på snöbollen! Förutom installationen av bergvärme kommer i höst också vårt byte av elleverantör gå igenom och där sparar vi några kronor till tack vare ett billigare pris per kilowatt.

Vill ni läsa mer om mina funderingar jag haft angående byte av värmekälla kan ni spana in detta inlägg: Hur får ni värme i stugorna?

Ha det fint!

MvH Pengaregn

10 kommentarer:

 1. Underbart! Ja elräkningarna på vintern är ingen munter tillställning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej verkligen inte!:) Förhoppningsvis blir det lite muntrare läsning i elräkningen framöver.

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Köpte hus i oktober förra året, första vi gjorde var och bytte till bergvärme från elpanna. Oktober och november gjorde vi av med 4500kwh tillsammans. Installation gjordes i december. Januari->juli har vi gjort av med 4700kwh totalt. Då värmer vi även källaren vilket vi inte gjorde när vi hade elpannan. Så inget snack om att man sparar mycket. Siffrorna är inkl hushållsel, 125+125kvm. Blir en väl värd investering!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såpass! Härligt att se att det ger sånna resultat. Känns helt klart som välinvesterade slantar:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Alltså för att sammanfatta: 1000:- lägre elräkning per månad, blir 12 000:- per år. Din investering kostar ca 120 000:- Dvs du går jämnt upp (investeringen är återbetald/pay back tid) efter 10 år.
  Hur länge håller bergvärmepumpen och andra grejor som slits, kortare tid än 10 år? Dvs du måste ut med mer pengar "investera" innan 10-årsperioden har gått?

  Rent ekonomiskt låter det inte som någon av de bättre investeringsobjekten: 10 år med 0% avkastning?

  Eller har jag missförstått här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sätt och vis har du rätt! Dock är det några saker jag tycker du missar.

   1) Besparing på 1000:- i månaden har potential att bli betydligt större. När jag räknade med 50% besparing var jag pessimistisk i överkant.

   2) Att pumpen bara håller i 10 år är såklart ett möjligt scenario men det är också möjligt att den håller 15 eller 20 år.

   3) Bergvärmeinvesteringen kommer att öka värdet på vårt hus med ungefär lika mycket som det kostar. Det i sin tur kommer efter omvärdering av bostaden göra att våra lån blir betydligt billigare.

   För min del känns detta toppen och jag ser fram mot både billigare elräkningar och mindre ränteutgifter framöver. Att vårt inomhus klimat kommer bli betydligt skönare är ännu ett plus.

   MvH Pengaregn


   Radera
  2. Till anonym igen!

   Glömde en sak till. Även om pumpen skulle krascha efter 10 år är fortfarande installationen/borrningen gjord och den behöver aldrig göras om.

   Långsiktighet är väl ett ledord rätt många av oss ekonomi intresserade svänger oss med och börjar man kika och räkna på att man sparar 12000-18000 per år på betydligt längre tid än 10 år känns det ännu mer som en vettig investering.

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Du kan väl presentera en kalkyl, med angivande av dina antagande av livslängd, internränta, prognosticerade elpriser osv. Gärna med ett 'Best case' och ett 'Worst case' scenario
   Tror att det skulle göra ditt case enklare att följa upp, och så kan vi prata siffror separat och så känslor separat

   Radera
  4. Vi får se, jag kanske gör ett separat inlägg någon gång framöver med best case / worst case kalkyler.

   MvH Pengaregn

   Radera
  5. Anonym: Du har från de flesta tillverkare 14-15 år garanti på pannan, så den håller minst så länge. Oftast runt 20 år, är ju när kompressorn ger sig som man får byta panna. Då är det ju en betydligt lägre kostnad än första gången då bara pannan ska bytas.
   Sedan får du ju andra fördelar som är svåra att räkna på, att kunna värma ett helt hus(källare) med samma värme som där på de andra planen mår huset väldigt bra av. Men hur värdesätter man det i pengar som är väldigt svårt att räkna på. Kör man el drift har man generellt inte samma värme i källaren då det blir väldigt dyrt när det är kallt.

   / Joakim

   Radera