torsdag 5 oktober 2017

Jag hänger inte med


Hur fasen går det egentligen? Ja det kan man fråga sig. Tidigare körde jag månadsavstämningar här på bloggen under just parollen "Hur går det egentligen" men jag har inte riktigt haft orken till det den senaste tiden. Funderingar har funnits på att göra någon kortfattad variant om det skulle vara önskat av er läsare. Vad säger ni? Månadsrapporter eller inte?

Såhär när vi kliver in i ett nytt kvartal kan det väl ändå kanske vara vettigt att ta sig en titt på hur utvecklingen sett ut under året so far. Här ovan kan ni se en skärmdump på samtliga mina aktier och fonder och dess utveckling sedan årsskiftet.

Man ska ju inte jämföra sig med andra har jag hört men när jag nu har så grymt många duktiga bloggkollegor som visar sina resultat så kan jag inte låta bli. Överlag så verkar jag halka efter många av er andra bloggare där ute. Kan det va det att jag har såpass många bolag? Är jag en sopa överlag? Hmm jag vet inte riktigt vad det är som gör att jag tappat gentemot index men det stör mig lite.

De tre största bromsklossarna i portföljen har under året varit H&M, NCC & Realty Income. Dock är det inga mega-ras vi talar om och dessutom tycker jag att jag ser dessa bolag i var och varannan ekonomi-bloggares portfölj så jag tycker inte att just dom borde vara det som bromsat mest.

Resultatet i sig är jag faktiskt grymt nöjd med. 6,22% upp med ett kvartal kvar på året är fasen inte kattskit även om det kunde gått bättre. Än mer nöjd är jag när jag kikar på genomsnittlig effektiv årsavkastning, 16,61%. Mätperioden är ju visserligen svinkort men jag tycker ändå det känns gott att se dom siffrorna. Går det att hålla i den typen av siffror år ut och år in kommer det gå undan framöver.

Om man bara tittar på procentuell avkastning bladn mina konton så är det ett som sticker ut. Mitt ISK med fonder har gett ungefär dubbelt så hög procentuell avkastning gentemot mitt ISK med svenska aktier och min kapitalförsäkring med utländska utdelare. Vad kan man dra för lärdom av det då? Ja att Buffett hade en viss poäng och att indexinvesteringar verkligen inte är någon dum ide. Nu trivs jag väldigt bra med min strategi kring utdelning och planerar inte att bli indexkramare på heltid men jag kommer absolut fortsätta fylla på i mina indexfonder. Det kan till och med vara så att jag ökar på summan en smula.

Har ni några teorier vad det är som gör att portföljen inte hänger med?

MvH Pengaregn

10 kommentarer:

  1. Tja!

    Min personliga åsikt, som jag också vart inne och skrivit om på bloggen, är att jag tycker att det råder en typ av hets bland investerare med att jämföra sig mot index hela tiden. Jag tänker att det inte är helt nyttigt eftersom jag misstänker att det kan skapa en viss stress hos många.

    Köper jag ett hus tex så måste jag ju inte jämföra mig med alla andra hus för att se hur fint mitt hus är. Man kan ju faktiskt bara vara nöjd över att man har ett hus också utan att jämföra.

    Jag förstår givetvis vad du menar men jag tycker samtidigt att det är helt fantastiskt att din förmögenhet har vuxit med nästan en hel månadslön i år, utan särskilt mycket ansträngning. Sen kan ju skita med att jämföra dig med hur mycket Warren buffett har tjänat under samma period........om jag vill :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite så tänker jag också :) Själv har jag slutat bry mig allt för mycket utan ser det som en lång resa. Samtidigt har jag tanken att alla som är riiiktigt kunniga inte alltid lyckas de heller. Så jag håller mig till att försöka öka min portfölj i stabila bolag samtidigt som jag kikar på utvecklingen kring mina utdelningar :)

      Radera
  2. Jag har en liknande kurva, där det var ett ryck i början av året där "mina" aktier inte hängde med. Det är amerikanska och lite annat som tydligen inte gått så bra, *men* (stort *men*), ändrar jag tidsrymden så ser jag att det finns andra tider då mina aktier gått mycket bättre än index.

    Jag ser det som att index och mina aktier går ur synk. I längden verkar de landa på ungefär samma ställe. Hade man gått helt i synk med index så hade det ju faktiskt varit rätt meningslöst.

    SvaraRadera
  3. Mina läsare var rätt tydliga i statistiken - de var inte intresserade av månadsavstämningar. Och går jag till mig själv är jag likadan, jag bryr mig bara om mina egna kurvor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan nog tycka att andras är ganska intressant men jag har svårt att motivera mig själv att skriva ned dom...

      MvH Pengaregn

      Radera
  4. Det är inte lätt att slå index.

    Finns goda skäl till att indexfonder blir allt populärare. När man märker att aktiv förvaltning inte lönar sig - varför då lägga tid och energi på att försöka välja aktier?

    Själv håller jag på att ändra riktning, från enskilda aktier till index, eftersom jag tror att det är mest rationellt.

    SvaraRadera
  5. Jag skriver fortfarande månadsrapporter, men det är för att jag tycker att det är roligt att skriva dom :) Samtidigt försöker jag lyfta fram andra bloggar i dessa. Om jag skulle lessna någon gång så skulle jag nog sluta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har verkligen inget emot andras månadsrapporter, dom kan jag tycka är riktigt trevliga att läsa. Däremot ger det mig inte så mycket att skriva mina egna:/ Har tänkt skicka dig ett mail förresten KTM så du kan väl hålla ett öga på inboxen;)

      MvH Pengaregn

      Radera
  6. Här kör vi fortfarande också månadsavstämningar, det är ganska kul faktiskt att sitta med ett glas rött och gå igenom sina excel-ark i månadsskiftet. Det blir en annan disciplin också när man vet att så många andra läser dem också. Jag gillar att läsa månadsrapporter också, alltid kul med lite inspiration!

    Jag brukar sällan kolla hur våra portföljer går gentemot index, nån gång då och då. Tillför indexavstämningen nåt? Tja, ingen har ju klagat i kommentarsfältet så..

    SvaraRadera
  7. Är tanken att bara leva på utdelning är portföljvärdet oviktigt. Så länge bolagen i grunden går bra och utdelningarna fortsätter så kvittar väl värdet?

    SvaraRadera