onsdag 29 november 2017

Trevlig förmån, bra investering?


Aktieägarförmåner har varit uppe tidigare på diverse bloggar och även jag har nog skrivit något inlägg om det om jag inte minns fel. Det jag pratar om är helt enkelt förmåner utöver de som just sitter ihop med eventuell kurstillväxt och utdelning. Den förmån det kanske pratas allra mest om är nog Skistars. Där får man kraftig rabatt på både utrustning och liftkort om jag kommer ihåg rätt. Detta är ju såklart kalas för någon som gillar att stå på näsan i en slalombacke men för min del känns det helt ointressant. Jag skyr vintern som pesten och skulle ögonblickligen byta snö mot sol och sand om erbjudandet uppenbarade sig.

Det här med lite guldkant på sitt aktieinnehav har dock fortsatt fascinera mig och till slut har jag nog hittat ett bolag som skulle kunna passa mig. Något av det bästa vi i familjen vet är att resa. Både utanför Sverige och inom. Det är en underbar känsla som infinner sig när man är på väg någonstans eller när man kliver innanför dörren på ett hotell. Av de hotellkedjor som finns i Sverige har vi fastnat lite för en och det är Radisson. Vi tycker servicen, kvaliten på rummen och maten samt deras lägen har varit toppen och vi har vid flera tillfällen under de senaste åren valt att bo just där.

Som så många andra har också Radisson en kundklubb. Denna kundklubb heter Club Carlson och kan ge en hel del trevliga förmåner om man kommer upp lite i nivå. Någon guldnivå lär vi aldrig komma upp i baserat på hur många gånger vi bor på hotell per år men nu har jag sprungit på en genväg. Om man skulle köpa sig 200 aktier i bolaget Rezidor Hotel Group, som äger Radisson, så går man omedelbums upp i guldnivå och får sen stanna där så länge som man innehar dessa aktier. Att inneha guldnivå innebär i det här fallet rätt så schyssta rabatter på både mat och boende samt mer intjänade poäng per spenderad krona. En liten välkomstgåva får man också på rummet som guldmedlem;) Det verkar dessutom som att det räcker med att äga aktierna under ett par dagar tills statusen blivit uppgraderad. Sen går det fint att sälja dom för att sedan dra nytta av guldnivån i ett år framåt om man nu inte känner för att behålla andelarna såklart.

Allt det här ovanstående tycker jag låter trevligt men frågan är om det är en vettig investering? Kursen har gått kräftgång ett bra tag nu men om jag förstått saken rätt beror det mesta på att en av huvudägarna håller på att vräka ut sina aktier. Baserat på deras verksamhet och värdet i den tycker jag närmast aktien ser undervärderad ut i dagsläget. Dock är ju jag en amatör av guds nåde och kan därför ha precis tvär-fel i mitt antagande. PE kring 15, direktavkastning kring 2% baserat på 2017 års utdelning.

Äger någon av er läsare Rezidor Hotel Group?

Finns det någon klokare än mig därute som kan bistå med sin kunskap?

Jag kan leva både med och utan guldstatus på ett medlemskap men visst vore det trevligt om man både kunde göra en hygglig investering samtidigt som man kunde dra nytta av fördelarna som guldmedlem.

MvH Pengaregn

4 kommentarer:

 1. Hej,
  Det du skriver stämmer tyvärr inte helt. Jag köpte aktier utifrån samma orsak som du nämner, gillar Radisson-hotellen! Guldnivån i Carlson Club varar i ett år, för att behålla guldnivån måste man sedan prestera som övriga guldmedlemmar. Vilket betyder tämligen många nätter per år om man bara bor på hotell "privat". Tror det var typ 35 nätter om året. Det stämmer inte heller att statusen uppdateras efter några dagar. Jag ägde betydligt fler än 200 aktier och efter en månad hade inget hänt rörande Carlson Club över huvudtaget! Jag började fundera på om jag var tvungen att kontakta dem själv och fråga...

  Nåväl, jag sålde hela mitt innehav ganska snabbt. Ägde aktierna 2 månader efter sommaren i år. Efter att ha läst på efteråt (dumt!) insåg jag att Rezidor Group har en kinesisk huvudägare och kvarvarande aktier för allmänheten utgör en väldigt liten minoritet (helt i händerna på kinesiska huvudägaren).

  Enda skälet till att äga aktien som jag ser det är i ren spekulation kring att huvudägaren lägger ett bud på resterande aktier, då kan man kanske göra en lite vinst. Då jag egentligen är utdelningsinvesterare är de också ointressanta med sin blygsamma utdelning.

  Mitt råd blir alltså avstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Tusen tack för att du tog dig tid att svara. Angående uppdatering av status så har jag läst mig till att man får höra av sig till kundtjänsten på Club Carlson för att få den uppdaterad.

   Håller med om att investeringen som sådan inte ser sådär grymt upphetsande ut. Huvudägaren verkar ju dessutom haft bekymmer med att få fram pengar till sina köp av aktier i bolaget om jag förstått saken rätt... Hmmm det tåls att fundera på. Jag avvaktar nog en stund till iallafall:)

   Ha det gott!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Hej,

  Jag har nyligen fått Club Carlson Gold genom aktieägarförmånen. Processen gick relativt smärtfritt. Jag registrerade mig som Club Carlson-medlem, köpte aktier, tog skärmdump och skickade email. Sålde sedan aktierna samma dag. Nio dagar senare fick jag bekräftat att jag fått guldstatus. Några veckor senare fick jag brev med medlemskort.

  Det här var i oktober. Min Guldstatus är giltig t.o.m. februari 2018, så det tycks gälla per kalenderår och inte rullande ett år. Har ännu inte bott på något av hotellen, men tolkar det som att man får tidig incheckning/sen utcheckning, ofta blir uppgraderad, och lite annat trevligt.

  Mer info om processen finns att läsa på Businessclass: http://www.businessclass.se/forum/threads/club-carlson-gold-elite-genom-aktieköp.8112/ (tänk på att det är en gammal tråd, men de senaste posterna är hyfsat nya)

  /godismaz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare!

   Kul med en länk från businessclass.se. Faktiskt ett av mina favvoforum på nätet:)

   Det vore ju guld om man kunde göra som du säger. Köpa/sälja aktierna hyggligt snabbt och ända ta del av förmånerna som guld.

   Vi har bott på flera olika Radisson dom senaste åren och jag håller dom högt (I sverige iallafall). Tycker Radisson Blu Scandinavia i Göteborg är väldigt trevligt:)

   MvH Pengaregn

   Radera