lördag 30 december 2017

Året är slut - Summering 2017


Näst sista dagen på 2017... Fy fasen va snabbt ett år kan gå när man kikar i backspegeln. Det känns som att det bara swischade till och så hade ännu ett år gått.

Om jag tar mig en titt på hur mina investeringar har gått under 2017 så får jag ge det ett OK i betyg men inte så mycket mer. Den totala portföljen släpar jämfört med index och dom sista månaderna har varit ganska tunga. Trots svagt avslut landade min avkastning på 6,43% för helåret och lite mer än så hoppas jag allt att avkastningen ska bli framöver. Den som ändå hade en kristallkula att blicka in i. Det hade helt klart gjort investeringsbesluten betydligt lättare. Då jag har separerat mina innehav på 3 konton. Ett ISK för svenska innehav, ett ISK för fonder och en KF för utländska innehav så kan jag ganska lätt se vilken av dessa korgar som gått allra bäst. Lite jobbigt känns det allt men den som gått allra bäst med råge är mitt ISK med indexfonder. Om dom ändå kunde ha pissat ur sig utdelningar så hade jag skeppat in varenda krona i dom. Avkastningen för fonderna stannade för helåret på 11,26%.


En snabb liten titt på hur det har gått sedan mina första stapplande steg som investerare kanske också kan vara kul att se. Här tycker iallafall jag att det ser betydligt roligare ut. Hade inte december bjudit på nedförsbacke så hade avkastningen här stannat på över 30%. Nu får jag nöja mig med helt godkända 29,35%.


Som jag nämnde häromdagen så klev jag under december över min målnivå kring utdelningar. Jag hade siktat in mig på att nå 10 000:- i utdelningar under året och det lyckades jag med. Den totala summan slutade på 10 051,58:-. Dessa pengar fördelades på totalt 154 utdelningstillfällen spridda över året.

Årets största utdelning bjöd Swedish Match på och den landade på 480:-. Visserligen var den duktigt dopad då nästan hälften bestod av extrautdelning. Men men det är slantar det med:) Årets minsta utdelning fick Hemfosa stå för när dom delade ut sin januariutdelning 2017. Totalt inkasserade jag då 4,2:-. Under året har den dock växt till sig ganska rejält.

Hur ser det ut med portföljvärdet då? Något mål kring det hade jag egentligen inte men någonstans hade jag en tanke om att nå 400 000:-. Det gjorde också men dessvärre trillade jag under strecket när inte börserna orkade hålla i ändå in i mål.  

396 910:- stannade värdet på för året. Nu valde jag att inte göra mitt månadsköp på den här sidan av året för att inte bli skattad för den slatten två gånger. Hade den varit med här hade värdet med råge överstigit 400 000:-.

Jag ser verkligen fram mot 2018. Det känns som det är så mycket i mitt liv som ligger och puttrar nu och förhoppningsvis kan jag lyckas få något att koka under året. Många planer har redan satts i verket och väntar bara på att få lite bärkraft. Investeringarna kommer fortsätta som planerat med en förhoppning om att kunna boosta mina insättningar ytterligare med sparade kronor.

Är det något jag missat att redovisa? Något ni saknar? Hör av er så försöker jag få till det med:)

Jag hoppas 2017 har varit fantastiskt för er alla och att ni står inför ett ännu bättre 2018. Tack för att ni läser och kommenterar. Gott Nytt År!

MvH Pengaregn

7 kommentarer:

 1. Grattis till en god utveckling! Har du några konkreta mål inför 2018 som du vill dela med dig av? Gott Nytt! / Kneg till Deg

  SvaraRadera
 2. Även min ktieportfölj har gått sämre än index. Lute surt, men bl a H&M bidrog till detta. Några år till med detta och jag växlar över till indexfonder. Att de inte ger utdelning är inget jag bryr mig om - det är ju bara att ta ut x% om man nu vill leva på en viss del av portföljen. Visst förstår jag att det är trevligt med utdelningar, men jag ser det mer som (i vissa fall) ett sundhetstecken från ett bolag att de delar ut än att det är "gratis" pengar.

  God fortsättning tillönskas!

  Egon

  SvaraRadera
 3. Grattis till en klart bättre utveckling än vad jag har haft. Må 2018 ge oss alla en riktigt hög avkastning.
  Gott Nytt År!! 🍾🍾

  SvaraRadera
 4. Gott Nytt År!
  Må 2018 vara ännu ett lyckosamt och vinstgivande börsår!

  SvaraRadera
 5. Roligt att läsa dina inlägg som vanligt. Ser ut som det går framåt för dig med :) Mina samlade innehav gick upp 13.61% under 2017. Men bäst gick faktiskt utländska innehav som ökade med nästan 40%, det enda ledsamma var att jag inte hade mer kapital där. Jag hade gjort mig av med H&M för 1,5 år sedan, och det kändes åtminstone skönt :)

  SvaraRadera
 6. God fortsättning på det nya året!
  Det går ju framåt för dig, och nu ser vi fram emot ett spännande 2018!
  Tryggpension

  SvaraRadera
 7. Behöver du brådskande lån ?
  Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag Privata och offentliga företag; bönder och andra. Inga bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden på 72 timmar, snabb kredit och garanterat upp till 10.000.000. Våra villkor är mycket enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera