tisdag 7 februari 2017

Mina 5 cent


Just det här inlägget har tagit ovanligt lång tid att färdigställa. Jag har funderat...fram och tillbaka. Vänt och vridit på argumenten och tankarna, stött och blött... Det jag funderat på är om jag ska, eller inte ska, skriva av mig mina tankar kring den senaste heta potatisen bland ekonomibloggarna nämligen clickbait / reklam och jakten på läsare.

Hela den här diskussionen och den negativa tonen som spridit sig efteråt dödade lite min lust att skriva. Det kändes helt enkelt inte något roligt när jag här och där läste syrliga anonyma kommentarer hos mina blogg-grannar om att dom skulle ha skrivit vissa inlägg enbart för att få klick.

Att fastna i den här negativiteten är dock inget alternativ utan jag vill vidare. Jag vill återuppleva lusten att skriva och då tror jag vägen framåt är att få ur mig det här inlägget och sen kriga vidare. 

Mitt stötande och blötande har kommit fram till att jag kanske inte vill häva ur mig allt jag tycker och tänker men samtidigt vill jag säga ett par ord om en sak som jag upplever har blivit utelämnat i diskussionen.

Jag startade den här bloggen för att jag behövde hjälp. Jag var som en kalv på grönbete och hade inte en aning om hur jag skulle bete mig när det kom till investeringar och börsen. Min tanke var då att öppna upp det här fönstret för att både jag och även andra i min situation skulle ha möjlighet att lära sig. Mina förhoppningar och förväntningar kring detta har överträffats många gånger om och det har jag er läsare att tacka för. Utan er ingen blogg. Och ungefär här landar jag i det som jag anser blivit utelämnat i diskussionen.Jag vill ha många besökare. Ju fler desto bättre! För min del innebär det att fler kan bidra med sin kunskap och fler också kan ta del av den. Ett av de verktyg jag har till hands för att locka läsare är just att skriva en lockande (obs lockande, inte missvisande) rubrik. Jag anstränger mig för att komma på en lite klurig rubriksättning på mina inlägg just med en förhoppning att fler ska klicka in sig och läsa det som erbjuds här på Pengaregnet. Det har här inget med att driva trafik för att tjäna pengar utan för att jag vill att någon läser det jag lagt tid på att skapa.

Om jag inte hade några som läste det jag skrev skulle jag troligtvis bomma igen bloggen ganska snart. Läsarna är hjärtat och utan dom känns det iallafall för mig ganska meninglöst att skriva ned mina tankar enbart för min egen skull. Att det finns en korrelation mellan antal besökare och de få kronor bloggen drar in är, för min del, bara ett lyckligt sammanträffande. Pengarna hade det inte varit hela världen om jag miste men hade jag ingen som ville läsa mina inlägg så hade nog skrivandet upphört rätt så omgående.

Hurovida man kör reklam eller ej, kör många inlägg per dag eller få, skriver för sin egen skull eller för andra tycker jag är helt och hållet upp till den som driver bloggen. Och den som ska avgöra vad som är läs/klickbart eller inte är läsaren. Gillar man inte en viss blogg av någon anledning är det ju faktiskt bara att strunta i att läsa vad som skrivs. Jag gissar att mer eller mindre 100% av alla ekonomibloggar därute drivs av någon form av lust och glädje till att skriva och att det är huvudsyftet med att dela med sig av tankarna i inläggsform. Om man vill göra detta kort och koncist eller genom långa analyser är upp till bloggaren. Ni läsare väljer vad ni vill läsa. Skulle det vara så att ni vill läsa vad just jag har att erbjuda så blir jag såklart jätteglad och välkomnar er med öppna armar.

Nu när jag fått ur detta ur systemet kör vi vidare med full fart mot vårens utdelningsregn!

MvH Pengaregn










7 kommentarer:

  1. Hej,

    Jag läser från och till en hel del så kallade ekonomibloggar, men jag skriver ingen egen. Även om jag pysslat med mitt sparande och aktier i dryga 20 år så är det helt enkelt inte min grej att kontinuerligt skriva på det sättet. För det första vet jag inte riktigt var jag skulle finna uppslag och motivation (kanske en mer individuell egenskap i kombination till vad man tränar sig till), för det andra kan jag plöja ner ohälsosamt många timmar i mitt arbete, det med en påtaglig glädje.
    Jag prenumererar på Värdepappret, men också tidningar såsom Affärsvärlden och Privata Affärer, ja om sanningen ska fram så landar nog allt utom VA i min brevlåda. Trots det läser jag din och många andra bloggar med stort intresse, inte för att de kanske lär mig nyttan med att spara, utan för att de ger mig nya tankar, influenser, inspiration.
    Med det sagt, jag har absolut ingenting emot att ni som skriver bra innehåll på hobby- eller frilansbasis tjänar en slant på det. Tvärtom, om det håller er igång så är det av godo. Visst kan man hoppas att ni inte borde gå samma väg som Aftonbladet och bli gravt missledande i rubriksättningen, men ni är inte där och jag tror inte att gemene ekonomiblopggare blir så utstuderad i sitt agerande.
    Det finns dock en fråga som är obesvarad. Vilka inkomster ger en ekonomiblogg? Med ökad transparens, såväl i nedlagd tid som i inkomster relaterat till detta, tror jag inte att det skulle vara en fråga alls. Jag menar, om du tjänar några tusenlappar i månaden, så bra jobbat. Om någon sedan blir avundsjuk på detta, ja men önska då även dem lycka till med att driva sin egen parallellt. Och du vet, varje gång de klickar på din sida för att följa dina inkomster så blir de också bidragande till din "oerhörda" intäktskälla....;)
    Prata med dina kollegor och ta ett nytt steg - samma transparens som ni har i era depåer.

    Tack för en bra blogg. Lycka till!

    NL

    SvaraRadera
  2. Jag gillar din blogg Regnet och jag tror inte att man ska ta åt sig så mycket av de kritiska inlägg som publicerades förra veckan. Jag tror att vi alla tog åt sig lite av något som skrev för alla gör vi några små trix för att sticka ut i mängden. Dock är de allra allra flesta ekonomibloggar väl värda att läsa oavsett om inläggen är långa eller korta eller om de är fyllda med reklam. Jag har bara stött på en enda blogg som jag valt att inte läsa pga för mycket reklam. Och det är inte din! ;)

    SvaraRadera
  3. Väl skrivet! Gillar din blogg, läser den ofta och hoppas att du fortsätter blogga vidare som vanligt!

    Tycker personligen att det roligaste är att läsa om hur vi alla sparar utifrån olika utgångspunkter och strategier.

    SvaraRadera
  4. Som jag skrivit i ett antal andras forum är det just våra olikheter som berikar. Om alla hade varit lika hur kul hade det varit?

    Jag kommer fortsätta i min stil eftersom det är just min stil. Att jag sedan skriver inlägg på tema som någon önskat är en annan sak.

    Fortsätt du på samma sätt som tidigare. Jag är också en av dem som gillar vad du skriver.

    SvaraRadera
  5. Visst har flertalet knäckt koden för hur man skall locka läsare: provokativa rubriker osv. I början kände jag mig misslynt över att jag saknade folk som lämnade kommentarer på min blogg, men det har upphört att vara ett problem. Däremot kan jag se en nochalans hos enskilda bloggare som inte uppmärksammar nybörjarna. För mig är det lika viktigt att ta del av samtliga bloggar, det finns alltid någonting som man missar själv. Jag är mest här för att lära mig nya saker, och då tror jag att man tjänar på ödmjukhet i längden.

    SvaraRadera
  6. Det är ju bara att rannsaka själv. Känner man att man sysslar med detta eller inte? Om inte, vilket jag inte tycker du gör, så är det ju bara att köra på. På internet måste man vara lite hårdhudad. För att citera Jarmo från Partaj "sluta bry dig om vad andra tycker" :)

    SvaraRadera
  7. Behöver du brådskande lån ?
    Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag Privata och offentliga företag; bönder och andra. Inga bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden på 72 timmar, snabb kredit och garanterat upp till 10.000.000. Våra villkor är mycket enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information.

    E-post: georges.matvinc@gmail.com

    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera