tisdag 24 oktober 2017

Vad är det jag missar med Oscar P?


Tillsammans med Akelius och Volati äger jag Oscar properties Pref B i en liten preff-korg. Än så länge så har jag trivts riktigt bra med mitt innehav som spottar ur sig utdelningar 4 gånger om året till hygglig direktavkastning. Nu har det dock börjat hända saker med kursen och varningens fingrar börjar höjas här och var.

Jag inser att förutsättningarna för bolaget må ha ändrats en del och att bostadsmarknaden inte är riktigt lika het längre men utöver det fattar jag inte riktigt varför folk flyr. Denna preff kan man, om man själv vill, begära att få inlöst för 500:- mellan januari till mars. Idag ligger kursen på kring 479:-.

I min värld borde iallafall skillnaden däröver, alltså 21:-, vara mer eller mindre säkra pengar. Skulle man köpa nu skulle man utöver inlösningspengen också kunna hämta utdelningar i både november och februari på vardera 8,75:-. Vad är det jag missar? Är det så jäkla illa så att bolaget kommer slå igen hela sin verksamhet? Är det konkurs som är nästa steg för bolaget?

Jag frågar verkligen inte för att verka näsvis utan jag vill helt enkelt ha reda på vad det är för något fundamentalt jag missar. Vanligtvis brukar man höra från höger och vänster att preffar minsann ska handlas under inlösenkursen men i det här fallet där rabatten just nu är rätt väl tilltagen så flyr alla. Jag funderar nästan på om man skulle fylla på lite på dom här nivåerna...

Jag vet inte allt och har sannerligen inte full koll på allt så känner du att du har mer kunskap i ämnet får du hemskt gärna lära mig.

Paniken är ta mej tusan inte långt borta när den här typen av situationer uppkommer. Tänk om man bara kunde få köpa och sedan slippa fundera något på att sälja.

Äger ni Oscar Properties Pref B?
Om så är fallet, hur agerar ni?

MvH Pengaregn


13 kommentarer:

  1. Petrusko har skrivit ett inlägg om detta på sin blogg. Det finns resvatuoner så inlösen är inte säker tyvärr. Jag har sålt av lite men behåller till q3 rapport så får vi se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag har läst det men jag kände inte att jag blev något klokare...

      MvH Pengaregn

      Radera
  2. Oscar har ju vinstvarnat och därför går kursen ned. Lyxvåningar i Stockholmsregionen har går från stekhett till iskallt på ett par månader. Själv har jag köpt senaste veckan. Tror att marknaden överreagerar och att Oscar klarar detta. Något som en del kanske missar är att företaget inte bara utvecklar och säljer bostäder utan även förvaltar fastigheter.

    Med vänlig hälsning, Per

    SvaraRadera
  3. Frågar mig själv detsamma, vad är det jag missar? Har själv 50 st preffar och tror precis som Per att bolaget kommer att klara detta... blir även sugen på att utöka lite nu när de dippat. Frågan är om det är urbota dumt, hmmm.
    Med vänlig hälsning, Mimi

    SvaraRadera
  4. Artikel i SvD bakom betalvägg:
    Krisen bara börjat på svensk bostadsmarknad
    Den brutala vinstvarningen från Oscar Properties i måndagskväll kommer sannolikt följas av fler dåliga nyheter. Om inte bostadsköparna återvänder till marknaden för nyproduktion kan bostadsutvecklare som Oscar Properties snabbt hamna i en finansiell kris.
    Vid en första anblick ser vinstvarningen från Oscar Properties inte så farlig ut, istället för att årets resultat väntas bli 500 miljoner kronor så skruvas den ner till 400 miljoner kronor. Men då Oscar Properties redan under det första halvåret fått ihop 260 miljoner kronor så behövde man enbart en intjäning på 240 miljoner kronor för att nå det tidigare målet. Oscar Properties skruvar nu ner det behovet med 100 miljoner vilket gör att vinstvarningen motsvarar hela 40 procent. Det är en kraftig dikeskörning som vittnar om hur snabbt Stockholms bostadsmarknad gått från glödhet till betydligt svalare.
    Oscar Properties har lägenheter till ett värde på 1,5 miljarder kronor till försäljning i Stockholmsområdet. Från bostadsprojektens hemsidor så ser bostadsutvecklaren ut att ha sålt mindre än hälften så många lägenheter som under motsvarande period 2016, enligt siffror som SvD tagit fram. Det är en tvärnit, Oscar Properties gör nu vad man kan för att lägga i bromsen i sin produktion. Det kommer behövas.
    Oscar Properties har siktat högt med mycket lånade pengar vilket innebär en stor risk. Bolagets förpliktelser för lån som de nyupprättade bostadsrättsföreningarna i projekten tagit upp av banker är uppe i 3,2 miljarder kronor. I kassan har Oscar Properties 185 miljoner kronor. Utöver det så uppgår den totala räntebärande skulden till nära 3 miljarder kronor.
    Bläddrar man lite längre bak i den senaste rapporten så framgår det att nära hälften av lånen förfaller inom kort. Under nästa år så måste Oscar Properties ta upp nya lån på motsvarande 1,3 miljarder om man vill ersätta de gamla. Idag betalar bolaget 4,6 procent i snittränta för sina lån. Det lär bli betydligt dyrare och svårare för bolaget att hitta finansiering nu. Hittills har man förlitat sig till att ge ut så kallade obligationer som lockat småsparare. Man har också givit ut speciella aktier, preferensaktier, där man lovat aktieköparna höga återkommande utdelningar. Drastiskt försämrade utsikter om utdelningar men också risken för uteblivna räntebetalningar på obligationslånen har sannolikt fått investerarna att backa undan. Oscar Properties måste bromsa snabbare.
    De planerade produktionsstarterna av "Unité" i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och "Cykelfabriken" i Uppsala har inte blivit av under tredje kvartalet som planerat. Förra veckan såldes projektet Biografen och enligt uppgifter till SvD så försöker Oscar Properties nu också sälja av ytterligare projekt i portföljen för att få in pengar. Det är dock inte säkert att åtgärderna räcker om snålblåsten på bostadsmarknaden i sig för Oscar Properties är inte ensamma om att försöka parera krisen. I gott sällskap finns ett stort antal små och medelstora bolag som också varit med och satsat stora pengar, ofta lånade sådana, på fortsatta prisuppgångar på lägenheter. Det blir som bekant trångt i dörren när alla rusar mot nödutgången samtidigt, det är därför inte en vågad gissning att det blir värre innan det blir bättre.

    Patricia Hedelius

    SvaraRadera
  5. Försäljningen har i princip helt stannat av för Oscar P. Sep-okt har man i princip inte sålt nånting - samtidigt som man har löpande kostnader, med tanke på vilka kvadratmeterpriser de har (+belåning i föreningen) relativt närliggande lägenheter så ligger de en bra bit över, så är det inte märkligt att folk börjar bli nervösa...

    SvaraRadera
  6. Amorteringskravet som kom förra sommaren har börjat märkas av. Vi har en totalt överhettad bostadsmarknad och det kan inte hålla hur länge som helst. Jag har läst flera artiklar som indikerar att bubblan nu spricker på riktigt. Med tanke på att alla våra separata innehav ändå på ett eller annat sätt är kopplade till bostadsmarknaden, så blir det svårt att ducka för en rejäl dipp :(
    Vi får se om markanden kraschar eller dras med pyspunka?

    SvaraRadera
  7. Man måste beakta att Det kommer en stor laddning folk in till varje storstad i Sverige dagligen. Dessa måste ha bostäder. Efterfrågan finns således och inga bostäder i dessa områden kommer att bli värdelösa. Det är extremt mycket psykologi i detta skede och varje inlägg kan vara ett sätt att försöka sprida panik för att komma in på låga nivåer. Klart är ju att det omsatts 20 - 30 tusen aktier av mer än 400 000 och det räcker att köparintresset avtar för att kursen ska falla. Bolaget vet ju att alla ägare av dessa kommer att begära inlösen för 500 kr. Om inlösen inte beviljas måste inlösenbeloppet räknas upp med en årlig räntesats om 10 procent. Så om bolaget är likvida nu och det är tillåtet så skulle dem köpa upp alla aktier upp till 490 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är hur många av dessa inkommande folk som har råd att köpa en lya för 10 millar? Lär vara personer som måste bo i 2a/3e/4e-hand.

      Radera
    2. "Det kommer en stor laddning folk in...", frågan är hur många de är i år, hur många de är i nästa och hur många bostäder som håller på att färdigställas. Andra områden man kan fundera lite över är vem är det som köper de bostäder OP säljer, och hur stort köpsuget är? Kan man inte sälja bostäderna, ja då har man inga intäkter från försäljning, och har man inga/förlåga intäkter, ja då har man problem.//S

      Radera
  8. Just av dessa anledningar jag inte längre kör med preffar, och framför allt inte denna typ av preffar. Har potentialen att vara otroligt instabila över lång tid, och Oscar properties är främsta exemplet på detta. SVD-analysen tydliggör varför ganska bra tycker jag.

    Är det dags att paniksälja och undvika allt vad preffar heter och är?

    Nej, knappast. Inte om du gillar preffar.

    Men jag manar till försiktighet i alla högriskåtaganden och investeringar.

    Mvh
    Aktievargen

    SvaraRadera
  9. Jo, O.P. äger en av europas största fastighetsutvecklingsprojekt. Går priserna ner i det börjar bolaget förlora pengar. De får nog en ansträngd likviditet i samma veva, eftersom de måste slutföra projektet och då betala löner & material, men inte får in några pengar. De skulle kunna hyra ut bostäderna, men bostadsmarknaden är socialistisk planekonomi. Så hur går det då med din pref ? Jo, den riskerar att bli en vanlig aktie, för att rädda bolaget. DET är vad du förlorar på. Det var en risk, som såg bra ut. Nu kanske det inte blir så. Den som lever får se.

    SvaraRadera
  10. Behöver du brådskande lån ?
    Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag Privata och offentliga företag; bönder och andra. Inga bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden på 72 timmar, snabb kredit och garanterat upp till 10.000.000. Våra villkor är mycket enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information.

    E-post: georges.matvinc@gmail.com

    WhastApp: +33 756924191

    SvaraRadera