tisdag 9 januari 2018

Dags att byta fonder!

Många bäckar små gör verkligen sitt i slutändan. Därför ska man se till att så lite som möjligt trillar bort på grund av för höga avgifter. Detta gäller såklart överallt men inom investering så tänker jag främst på courtagekostnader och förvaltningsavgifter för fonder. Utslaget på säg en 20-års period så kan det göra fruktansvärt stor skillnad på vad man har kvar i handen.

Jag vill såklart ha kvar så mycket det bara går i handen och därför har jag valt att ta rygg på min bloggkollega Petrusko. Följer ni hans blogg har ni säkert sett hans följetong kring Länsförsäkringar och deras smygavgifter på fonder. Ni kan klicka HÄR om ni vill läsa mer om eländet. Kortfattat kan man säga att Länsförsäkringar petat in en insättnings och uttagsavgift på 2% som dom kan välja att aktivera lite när dom känner för det. Inte OK!

Med visdomsorden "håll nere avgifterna" ekande i huvudet valde jag när det begav sig Länsförsäkringars Global samt Europafond att placera mitt fondmånadsspar i då jag tyckte att just avgifterna var vettiga. Ihop med ett gäng andra fonder har just dom två fått stå för den globala samt den europeiska index-biten. Efter att nu ha läst Petrusko's inlägg valde jag att göra något åt det. När jag dessutom kunde hitta mer eller mindre samma alternativ till en billigare avgift var det inte svårt att slå till. Jag sålde hela rasket och väntar nu på att slantarna ska finnas på kontot så jag kan placera dom i mina nya fonder. 

Länsförsäkringar Europa Indexnära byts mot SPP Aktiefond Europa. Från 0,34 till 0,23 i avgifter!

Länsförsäkringar Global Indexnära byts mot Swedbank Robur Access Global. Från 0,35 till 0,25 i avgifter!

Det är pengar som mitt framtida jag förhoppningsvis kommer kunna ha riktigt skoj för!

Då detta var första gången jag bytte fonder var jag inte helt säker på hur jag skulle göra. Jag tänkte att man väl gör ungefär som med aktier. Man säljer det man inte vill ha för att sedan när pengarna sitter på kontot köpa det man tycker är bättre. Så kan man såklart göra med fonder också men efter att jag redan klickat på sälj upptäckte jag en annan fiffig liten knapp på Avanza där det stod byt. Här finns alltså möjlighet att switcha fonder och skippa hela biten med att själv sälja och köpa. Jag gör en minnesanteckning om detta och delar med sig till andra som kanske står i startgroparna för att byta sina första fonder. 

Använd byt-knappen!:)

MvH Pengaregn9 kommentarer:

 1. Låter klokt att se över sina kostnader då och då.
  När det handlar om månadsspar i fonder så förstår jag att du tittar på traditionella fonder. Även om indexföljande ETFer ofta har lägre avgifter så får man ju i normalfallet betala courtage som höjer den totala kostnaden orimligt mycket. Men om du har Nordnet så kan du få courtagefritt månadspar i flera bra ETFer med olika inriktning, till en lägre kostnad än de fonder du nämner. Själv har jag månadsspar i dessa billiga ETFer via Nordnet och betalar 0.25% för Emerging Markets, 0.07% för USA, 0.09% för Euroområdet, 0.09% för Storbritannien och 0.20% för Pacific.
  Nordnet tillåter högst 4 ETFer i detta courtagefria ETF-månadsspar, vilket man kan använda i olika kombinationer, för att t.ex. få motsvarande täckning som en globalfond och en Europafond. Själv vill jag även ha en portion emerging markets och har därför månadssparande i fonder: cirka 30% Emerging Markets, 30% USA, 15% Euroområdet, 15% Storbritannien och 10% Norden (månadsspar i Nordnets Superfonder). Den totala avgiften är cirka 0.13% och jag tror att den totala utvecklingen kommer bli bra.

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå där!

   Och tusen tack för dina tips! Jag har mina barns sparande hos Nordnet och överväger faktiskt att styra över det mer och mer mot indexsparande som får sköta sig själv och faktiskt så har jag tänkt åt etf hållet.

   Blir det någon skillnad nu när många etf:er plockats bort från handel?

   Det här ska kollas upp:)

   Tack igen!

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Bra förslag. Viktigt att tänka på är att man betalar spreaden samt att man inte kan köpa delar av etf-andelar utan måste köpa hela andelar vilket gör att man sparar olika summor varje månad. Det är inte hela världen men är bra att känna till. En vanlig fond kan man oftast välja exakta kronor att månadsspara i.

   Radera
 2. Bra påpekande att summan och proportionerna mellan ETFerna kan variera då man bara kan köpa hela ETF-andelar. Det gör att lite pengar alltid blir kvar outnyttjade. Om man upplever att den outnyttjade summan växer så kan man lätt öka de planerade månadsinköpen lite.
  Man kan inte använda sitt belåningsutrymme för dessa månadsspar på Nordnet utan måste ha summan på kontot. Om man har för lite pengar så minskas antalet ETF-andelar så att tillgängliga pengar används så gott det går.
  I de fall det finns en betydande spread så kommer det minska utvecklingen lite, men jag tänker att det fram för allt är om/när man säljer som stor spread blir ett problem. Tyvärr så har jag inte kollat upp spreaderna på dessa ETFer men hoppas att de inte är hutlösa.
  En av Nordnets courtagefria månadsspar-ETFer som täcker in hela världen har en möjlig insättnings- och uttagsavgift på vardera 3%. Det vore ju otrevligt om 3% av summan plötsligt konfiskeras den dag man vill sälja, så den ETFen bör man undvika tycker jag. Det finns en likartad världen-ETF utan dessa potentiella avgifter.
  Utbudet av courtagefria ETFer på Nordnet påverkades lyckligtvis inte av de nya EU-reglerna. Alla var så att säga redan EU-godkända. Det finns dock en viss risk att de nya EU-reglerna ändrar konkurrenssituationen för ETFer. Om man har otur så kanske Nordnets utbud av courtagefritt månadsspar ändras som en följd av ändrade priser och utbud hos ETF-bolagen. Om det skulle hända så får man hoppas att det nya utbudet blir ännu billigare.

  MVH /GI

  SvaraRadera
 3. Roligt att fler skriver om fonder nu. Under långa tid har så många haft fokus på utdelningar. Jag bytte bort Didner & Gerges aktiefond och fördelade på Spiltan och DNB Global. Även jag skrev några rader om detta. Skriver dock fortfarande förvaltningsavg och åsyftar då totalavgiften.

  SvaraRadera
 4. Länsförsäkringar Global Indexnära har sänkt till 0,22% och är därmed billigare än Swedbank Robur Access Global igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja det är klart om dom sänker nu när jag redan bytt;)

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Läs "Sammansvärjningen - så lurades 5 miljoner svenska fondsaparare" av Joel Dahlberg

  Många av de svenska storbankernas aktivt förvaltade aktiefonder förefaller vara rena indexfonder. Dock lades aktiespararnas klagan hos ARN bara till att de lade ned målet, troligen stod för mycket på spel. Vad skulle ha hänt om alla storbanker tvingats betala tillbaka åratal av för höga fondavgifter.

  Det intressanta är dock koncept som "active share" och det faktum att för låg andel gör det omöjligt att slå index, åtminstone om fonden tar ut någon avgift.

  SvaraRadera
 6. Behöver du brådskande lån ?
  Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag Privata och offentliga företag; bönder och andra. Inga bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden på 72 timmar, snabb kredit och garanterat upp till 10.000.000. Våra villkor är mycket enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera