tisdag 30 augusti 2016

Sälj-kriterier


Hos ganska många ekonomibloggare och på en hel del ekonomisidor kan man läsa om köp/investeringskriterier. Bolagen ska ha en viss omsättning, lämna utdelning, inte ledas av kompletta idioter osv osv osv. Detta leder mig osökt till den andra sidan av myntet. Hur ser det ut med sälj-kriterierna? Jag upplever mig inte läsa alls lika mycket om dessa. Jag är nyfiken på hur ni ser på detta med att sälja sina innehav, hur tänker ni kring det? Endel skriver att dom säljer om utdelningen sänks. Gör man verkligen det? Många skriver också att dom säljer om något fundamentalt ändras i bolaget... Vad är en fundamental ändring undrar en ekonomi-noob som jag då?

Jag är såpass grön på detta fortfarande så jag har liksom inte blivit ställd framför det scenariot att det kanske är bäst att göra sig av med ett innehav och därför skulle jag gärna ta del av er kunskap inom detta.

Som utdelningsinvesterare med målet att äga bolagen för evigt så borde det ju göra duktigt ont i magen att trycka på säljknappen antar jag? Anledningen att jag ens tar upp detta är att jag har några innehav som jag känner mig en smula osäker på. Jag kommer skriva ett eget inlägg om dessa bolag inom kort och berätta lite mer om hur jag tänker.

Dela gärna med er om hur ni tänker om att trycka på sälj.

MvH Pengaregn

10 kommentarer:

 1. Har själv gjort misstaget att sälja när kursen gått upp mycket i vissa företag sen har kursen rusat vidare. Men en vinst är ju alltid en vinst. En del försäljningar har vart bra andra har jag ångrat att jag sålt. Min H&M försälning på 294.60 för 1490 aktier är nog den bästa försäljning då aktierna kan köpas tillbaka billigare nu. Men har insett att det oftast är tur om man lyckas sälja en aktie och sedan lyckas köpa tillbaka den billigare. Min strategi nu är att behålla alla aktier jag köper. På så sätt lägger man inte ut lika mycket på courtage som annars äter upp mycket avkastning. Gäller framförallt om man handlar med utländska aktier då nätmäklarna tar en växlingsavgift. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att försöka tajma köp & sälj känns helt galet svårt och det försöker jag hålla mig borta från...

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Att ta hem en god vinst inom ISK är aldrig fel, mmm
  Inga träd växer till himlen som bekant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är möjligt men då får man ju inga utdelningar för det innehavet...hmm klurigt detta.

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. I princip skall man ju aldrig sälja om man valt rätt bolag från början. Frågan är hur man vet att man valt rätt. När kursen går ner så börjar man tvivla.

  Att kategoriskt sälja pga en utdelningssänkning tycker jag är fel. Det kan finnas valida skäl till en sänkning, tex ett förvärv, att politikerna ändrar regler för banker tex, eller att ett försäkringsbolag haft ovanligt mycket skador ett år.

  Posta dina funderingar kring konkreta bolag som du nämner. Alltid bra med exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att veta om man valt rätt är verkligen inte det lättaste:/

   Många skriver ju just det att dom säljer om ett bolag sänker utdelningen men jag håller med dig om att det ju faktiskt kan finnas bra och smarta anledningar till en utdelningssänkning...

   Ska försöka få till ett inlägg angående mina "osäkra innehav" inom kort!

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Industrivärden sänkte ju sin utdelning från 6,25 kr/aktie till 5 kr tidigare i år. Jag sålde inte för det eftersom anledningen till sänkningen var att de ville sänka sin skuldsättningsnivå. Bra om man gillar långsiktighet.

  Helt fel att kategoriskt sälja bara för något sådant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lite det jag menar med mitt inlägg. Det är ganska lätt att stolpa upp en massa regler men är det lika lätt att slaviskt följa dom. Min åsikt är att det inte är så himla lätt och inte heller så smart att kategoriskt bara göra som ens regler säger:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. I min långsiktiga portfölj har jag svårt att se att jag kommer sälja något innehav. Vilket dock kan vara dumt, kan ju finnas bättre bolag att satsa på istället.
  I tillväxtportföljen (som jag iofs nyss börjat med) känns det lättare i tanken att sälja. Det är mer kortsiktiga innehav. Än har jag inte bestämt mig för vilka kriterier jag ska ha för sälj i den portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl kalasbra om din känsla är att det verkligen är buy and hold. Det är mitt mål också men jag är inte riktigt där till hundra procent ännu;) Tillväxt eller småbolagsportfölj har jag också haft men håller på att avveckla den. det var verkligen inget för mig. Jag vill ha mer trygghet och mindre förhoppning:)

   MvH Pengaregn

   Radera