måndag 25 september 2017

Amortera mera


Mina mattekunskaper är definitivt inget jag drar upp som partytrick på fester. Jag är ingen dumskalle men av någon anledning så tappar jag intresset ganska fort när jag inte kan se hur jag ska tillämpa vissa formler i vardagen. Den vanliga matten lyckades jag få godkänt i i gymnasiet men när det kom till B-delen gick jag bet. Hela den där grejen med att X blir Y som sen blir ett äpple som ska delas med Z gjorde mig fullständigt snurrig och kombinerat med en lärare som väl inte brann värst mycket för sitt yrke gjorde att jag gav upp.

Jag kan inte säga att jag har lidit supermycket över att inte ha den där B-behörigheten men ibland när man spanat på utbildningar av olika sort har det stupit på just den där bokstaven. Någon gång ska jag väl ta tag i det och läsa in det. B-boken ligger faktiskt där hemma men jag blir yr varje gång jag öppnar den;)

Nu var det egentligen inte det jag skulle raljera över utan jag hade faktiskt tänkt, åter igen, be om hjälp från mina kloka läsare.

Jag har funderat under en period på om man skulle kunna göra någon form av uträkning eller tabell som skulle fungera som inspiration för sitt amorterande av huslån. Hur mycket ränta slipper man betala de kommande åren när man gör den där amorteringsinbetalningen exempelvis.

Skulle det gå att få till någon form av gläde-kalkyl kring sina bolån? Min tanke är att det borde gå... Det finns ju flera superbra ränta-på-ränta räknare där ute så då borde det väl gå att få till något kring amortering också. Eller finns det kanske redan därute?

Att amortera eller inte amortera går ju att diskutera men vi har valt att amortera lite mer än vad vi egentligen behöver. I dagens låga ränteläge kunde man kanske petat in pengarna i annat och fått mer avkastning men jag finner helt klart en tillfredsställelse i att se totalskulden minska månad för månad. Jag har hört det någonstans att just amortering är en "riskfri" investering då man betalar bort framtida ränteinbetalningar och det är just denna jag skulle vilja visualisera på ett roligt och motiverande sätt.

Har ni några förslag?

MvH Pengaregn

13 kommentarer:

 1. Vi kör 50/50 fördelning mellan sparande och amorteringar. Det ger en riskjustering av aktieportföljen enligt mig.

  Jag visualiserar effekten av amorteringarna när det är dags att sätta om lån. Då brukar jag gå ett år tillbaka och se på den totala lånekostnaden och jämföra med dagens månadskostnad. Mellanskillnaden är vinsten med amorteringen och används för att öka amorteringarna.

  Hoppas du fattar.. 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror jag fattar men det är inte riktigt det jag är ute efter. På något sätt borde man väl kunna få till en formel som räknar ut hur mycket varje amorterad slant ger i sparad ränta...eller? Är du med på hur jag tänker?😊

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Det går att räkna ut med hjälp av vanlig ränta på ränta. Du får göra enn generellt antagande på %-satsen precis som vid sparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men måste det vara ett generellt antagande? Jag vet ju vilka räntesatser det är på lånen...iofs kan ju det ändras men om man räknar med den aktuella räntan vid amorteringstillfället borde det väl bli rätt? Eller tänker jag galet?

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Jo, du kan ju räkna på nuvarande räntesats i det antal år du räknar leva/ ha kvar lånet. Personligen tror jag bara att räntekostnaderna under kommande 30 åren kommer vara högre än dagens. Det förbättrar bara kalkylen.

   Radera
 3. Problemet är att du måste lägga in förväntad livslängd, eftersom varje krona du amorterar är räntefri resten av ditt liv. Just därför är det så grymt bra att amortera, särskilt ju yngre du är.

  SvaraRadera
 4. Kul! Just det där har jag grubblat på ett tag men inte helt kommit till botten med hur man ska visualisera. Tror jag förstår din frågedtällning. Återkommer om det blir något bra. Jag hade en tanke att man skulle kunna sätta upp flera lån och visualisera dess omika kostnader...

  SvaraRadera
 5. Tycker att det är helt rätt att du ser till att amortera rikligt. Vi vet ju aldrig hur länge dagens låga ränta ligger i men många verkar tveklöst vara överens att den inte blir lägre i alla fall :)

  Många tar ju för givet att de enbart ska amortera fram till 50% belåning och sedan är de "Klara", men det tycker jag är ett feltänk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag skulle nog allra helst vilja betala av mitt hus helt och hållet. Den känslan tror jag är rätt go!:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. Detta förutsätter excel (går säkert i andra program med):
  1. Cell D1: skriv räntan där (ex. 2,5%) och namnge cellen (klicka i rutan där det står D1 och skriv RÄNTA)
  2. Cell C1: skriv amorteringsbelopp per månad där, namnge cellen till AMORTERING
  3. Cell A1: skriv lånets nuvarande belopp
  4. Cell A2: skriv i formelfältet: =A1-AMORTERING därefter fyller du nedåt genom att dra nere i högre hörnet av cellen, valfritt antal rader nedåt, t.ex ned till rad 120 (tio år x 12 mån)
  5. Cell B1: skriv i formelfältet: =A1*RÄNTA/360*30 därefter fyller du nedåt genom att dra nere i högra hörnet av cellen, förslagsvis ned till samma rad som i punkt 4.

  Det är kanske en början. Genom att summera alla ränteinbetalningar i B-kolumnen som är större än 0 så har en totalkostnad. Ökar du amorteringen och summerar igen så kan du jämföra hur mycket du tjänade in i räntekostnad på en högre amortering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack!

   Jag ska ge det ett försök men jag ska erkänna att jag blev lite snurrig bara att läsa om det. Ska dock prova!

   Tusen tack för hjälpen:)

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Grymt.
   Blir dock lite förvirrad av vad siffrorna i B-1 och därefter följande B kolumnen står för?

   Med vänlig hälsning
   Johan

   Radera
 7. 360/30 avser en månad åtminstone hos seb så har alla månader 30 dagar oavsett hur långa de är.

  SvaraRadera