torsdag 28 september 2017

Vad ska jag göra med Nordea?


Är det inte så diverse skandaler så är det utlandsflytt... Det känns som det alltid är något på gång med Nordea. Som investering har den helt klart varit trevlig för min del och har bjudit både på en schysst kursresa men även fina utdelningar.

Sedan det blev klart att det faktiskt ska bli en flytt har jag gått och kliat mig i huvudet. Hur fasen ska jag göra med mitt innehav? Då flytten medför att jag kommer tvingas börja betala källskatt på utdelningarna så känner jag att något behöver göras. Frågan är bara vad?

Som jag ser det har jag ett par olika scenarion jag kan gå på.

Scenario 1

Sälja hela rasket och köpa tillbaka i min kapitalförsäkring istället.

Scenario 2

Sälja hela rasket och köpa Sampo för pengarna. Det skulle innebära fortsatt exponering mot Nordea men öven en rejäl slev av försäkringsbolaget IF.

Scenario 3

Sälja hela rasket och fördela om det på andra innehav. En variant jag kikat på är om jag helt enkelt skulle byta till en av de andra storbankerna kryddat med exempelvis Resurs Bank.

Scenario 4

Stoppa huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Helt enkelt låta innehavet ligga kvar i min ISK.

Innan jag har kommit fram till ett beslut så känner jag att jag inte vill fylla på mer i bolaget.

Känner ni igen er i mina funderingar? Hur hade ni gjort i min situation?

Kan ju erkänna att det scenario som frestar mest just nu är någon form av kombination av Scenario 2 & 3.

Jag tar tacksamt emot era tankar i ämnet:)

MvH Pengaregn

12 kommentarer:

 1. Går precis i samma tankar, bla sälja av Nordea och köpa Resurs eller Swedbank. Men än så länge gör jag det som jag är bäst på!!! Nämligen ingenting! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy fasen, det är jag också duktigt på:) Jobbigt att ta beslut...

   Ska klura lite mer och sen tvinga mig till att ta beslut. Känns dock tungt att förlora sin bästa marsutdelare.

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Scenario 2 kommer fortsätta att innebära tandagnissel över den utländska källskatten, så det löser inte ditt huvudproblem :-)
  För egen del tänker jag vänta ut vad som händer då sista ordet ff inte är sagt ang flytten då flera av de större ägarna motsatt sig flytten och tänker gå emot ledningens vilja. Wahlroos må ha hög svansföring i media men det är trots allt ägarna som bestämmer.

  Sedan så skulle något år med lite utländsk källskatt inte heller vara hela världen då de kommer att få lägre kostnader i Finland varpå vinsten kommer öka och dra till sig internationella investerares intresse. Och då kan läget sedan komma att "växla hem" Nordeapengarna mot andra svenska högutdelare. Så tänker i alla fall jag göra :-). Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just källskatten är egentligen inte det jag gnisslar tänder över. Det är mer det att jag inte kommer ha någon möjlighet att få tillbaka källskatten om jag låter aktierna ligga kvar på mitt ISK. Om jag skulle sälja och köpa Sampo istället så skulle jag köpa dom aktierna i min KF för att på så sätt få tillbaka en slant några år senare...

   Hänga inte riktigt med på det där med att växla hem Nordeapengarna... har du lust får du gärna förklara med hur du tänkte:)

   Tack för din kommentar!

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Sorry för sen återkoppling. Det jag menar är att OM Nordea flyttar kommer det göra att de tvingas binda mindre kapital genom resolutionsavgiften plus att man får tillgång till euromarknaden. Sannolikt kan ännu fler investerare då få upp ögonen för dem. Och då är min hypotes att Nordeas aktie kommer skjuta iväg mer än dess nuvarande svenska motsvarigheter. Och då kan du sälja dem och "växla hem" dem med en god kursutveckling trots att du fått betala källskatten under tiden.

   Radera
 3. nu är det väl inte klart, aktieägarna har inte sagt sitt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iofs men jag tror det ska mycket till för att det ska bli någon ändring faktiskt...

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Själv har jag valt att sälja av 3/4 av mina Nordea, men behåller dock en mindre del tills vidare. Har lagt pengarna i övriga storbanker samt Resurs Holding, som jag kommer fortsätta fylla på under hösten.

  Ha en bra helg!
  Trygg Pension

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den planen är nog den som känns närmast för mig med just nu.

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Jag kör på scenario 2. Sålde alla mina nordea med en 20% vinst, köpte swedbank, sedan är tanken att jag mot vintern går in med nysparat kapital och köper sampo i min kf :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! vad var det som gjorde att valet föll på Swedbank? För min del lutar det mest åt Handelsbanken i dagsläget.

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Ska jag vara ärlig så har jag inte gjort någon djupare analys. Jag ville byta till en annan svensk storbank med bra direkavkastning. Jag har SHB som mitt kärninnehav inom banksektorn, att äga en till bankaktie är att sprida risken en aning. Dock kommer det bli förbli ett litet innehav i min portfölj.

   Radera