torsdag 7 april 2016

Skäms Nordea, Skäms!


Det kan väl knappast ha undgått någon de senaste dagarna att Nordea är i ordentligt blåsväder. Efter att ha sett Uppdrag Granskning program om deras medhjälp till skatteflykt är jag uppriktigt förbannad! Det här är ett företag som jag har aktier i, ett företag där jag har mitt lönekonto och mina bolån.

Tycker det har varit förvånansvärt tyst bland ekonomibloggarna om Panama-affären överlag. Hur kommer det sig? Bryr sig ingen? Påverkar den här information er inställning till att inneha eller köpa Nordea aktier?

Man läser ju titt som tätt kring olika investerares moraliska kompasser. Det ska inte investeras i vapen och tobak och så vidare. Vad gör det här avslöjandet med den moraliska kompassen? Min kompass snurrar rätt rejält just nu. Tankarna har ju funnits under en längre tid att kolla över våra bankaffärer och eventuellt byta till en annan. Frågan är bara om det är precis likadant i de andra bankerna bara att dom inte blivit tagna med brallorna nere ännu? I vilket fall som helst gör detta mig mer motiverad att kolla över andra alternatvi.

Att Sverige skulle vara befriat från korruption har jag nog aldrig trott men att det skulle var såhär illa kunde jag inte drömma om. Dessutom vet vi inte om vi sett slutet på eländet.

Jag märker att det gråa vädret smittar av sig på mitt sinne och nyheter som dessa lättar inte heller upp stämningen. Nej nu får det vara bra, ge mig sol, pilsner och stora utdelningar och gärna ett par veckor ledigt.

För att byta ämne tänkte jag nämna två mål jag tänkte lägga till för 2016. Dessa två är inga ekonomiska mål utan de fokuserar mer på hälsa.

Mål 1        Stå minst två timmar per arbetsdag
Mål 2        Cykla minst 30 mil mountainbike under 2016

Cyklade en hel del under förra säsongen och det är en motionsform jag verkligen diggar. Skönt att komma ut i skogen, utmanande, jobbigt, och riktigt kul. Om bara solen ville torka upp lite på mina skogsstigar kommer jag ge mig ut.

MvH Pengaregn

16 kommentarer:

 1. Personligen förstår jag inte upprördheten och är inte ett dugg förvånad. Vad hade du förväntat dig? Dessutom finns det en värld där ute utanför Sveriges gränser som är bra mycket större än Vi i Sverige är bäst mentalitet. Den mentaliteten bryr sig inte om ifall man gör rätt för sig eller inte. Den bara tar. Jag tycker det är bra att det framkommer att politiker sitter med konton i paradisen... att Svenska miljonärer gör det är mer regel än undantag. Igen inget som förvånar mig och att stora banker hjälper till är inte direkt förvånande heller. Bankfolk har ingen heder. Precis som vilken säljare som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym!

   Det jag hade förväntat mig av svenska banker är just att dom inte hjälper till med skatteflykt eller finansiering av andra hel & halvskumma affärer...but that's just me...

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Jag tycker att Anonym 17:31 förklarar det hela på ett solklart sätt!
   Jag instämmer helt och hållet. Dessutom har folk tappat förtroendet totalt för regeringen och slöseriet med skattemedel vilket jag är övertygad om bidrar till att många inte låter uppröras nämnvärt.

   Radera
 2. Kanske bara är jag men jag är inte ett dugg förvånad. Kanske för att jag känner en del bank och säljfolk. Nordea ger nu nästan 8% i DA med bibehållen utdelningen. Ungefär i samma nivå som SAS preffen och halvseriösa fastighetsbolag....

  SvaraRadera
 3. Jag är glad att du tar upp det! Jag är också bestört! Skattesmiditande är bland det värsta jag vet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns ju lite sådär minst sagt.

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Alla vet att de rikaste har kontakter och pengar för att kunna smita undan skatten. Det vore onormalt om folk inte kom på diverse knep för att komma undan. Oavsett system kommer det alltid finnas. Vad som är värre är när folkvalda politiker som ska representera folket gömmer pengar.

   Radera
  3. Så kan det säkert vara. Bedrövligt tycker jag det är i vilket fall som helst.

   MvH Pengaregn

   Radera
  4. Detta tycker jag är intressant. "Skattesmitare är bland det värsta jag vet", tror inte du är ensam om den uppfattningen i Sverige. Men endast i Sverige. Först o främst, fram med bevisen! Själv är jag av åsikten att det finns betydligt värre brott att begå men i Sverige där kommer eventuella skattesmitare upp som värre än ISIS krigare. Sjukt!

   Radera
  5. Håller till fullo med dig om att det finns betydligt värre brott än att smita från skatten...

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Varför ska man bli upprörd över Nordea? De har inte smitit från skatten. Nordea har hjälpt kunder att starta bolag utomlands. Det är kunden som inte deklarerat sina inkomster som är skattesmitaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför man ska bli upprörd? Ja hmm dom har ju hjälpt till med att föra bort en herrans massa skattepengar...eller har jag fattat fel?

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Ja på det sättet att det är inte olagligt på något sätt att inneha off shore konton. Det blir olagligt när kontoinnehavaren inte betalar skatt på innehållet eller att icke skattade pengar har skickats till off shore kontot och senare inte deklarerats korrekt.

   Sen är det typisk Svensk mentalitet att tycka illa om banker när det inte är bankerna som gjort fel utan kontoinnehavaren. Men så långt tänker inte standardindividen.

   mvh
   /Bertil

   Radera
  3. Standardindividen är väl jag då du syftar till? Då får jag tacka för den passning...

   Jag, du och alla andra för tänka och tycka precis vad vi vill om detta. Jag tyckte det här skadade mitt förtroende för Nordea, men så är jag ju en standardindivid också...

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Jag tycker helt klart att det Nordea har gjort är fel men när alla blir upprörda över detta men sedan inte gör något åt det förstår jag mig ej på det. Om man tycker att detta är lika oetiskt som vapen och tobak och inte kan tänka sig att investera i detta, varför har man då kvar sitt aktieinnehav i Nordea? Om man funderar på att lämna Nordea som kund, varför inte också ifrågasätta att fortsätta äga bolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig i det du säger. Dock kan ju en förklaring för normalspararen vara att man inte vill sälja med för stor förlust... Bara en tanke.

   Jag har funderat ändå sen allt detta kom fram om jag ska sälja min lilla post i Nordea. Tror dock inte sista ordet är sagt ännu så jag avvaktar med att sälja av.

   MvH Pengaregn

   Radera