tisdag 23 februari 2016

Nya innehav, nya tankar


Ja så ser fördelningen ut på min ISK efter dagens inköp av 4 Castellum aktier, 6 Unibet group och 1 Nordea. Jag vägde lite mellan att gå in i antingen Unibet eller Betsson men valet föll som ni ser på Unibet. Jag tyckte helt enkelt att jag fick mer för pengarna där. 2016 kan nog bli ett bra år för spelaktierna med tanke på EM och lite annat smått och gott.

Castellum har jag spanat på en tid och nu kände jag att det var dags att plocka in dom nu. Har en mindre slant kvar på ett sparkonto som jag tänkte peta in antingen i något av bolagen jag redan äger eller något nytt. Har lagt några kurslarm på ett par stycken så det återstår att se om någon trillar ned till de nivåer jag satt.

Mina funderingar kring amerikanska bolag fortsätter. En smula klokare har jag nog blivit tack vare Petrusko och Gustavs Aktieblogg och jag har därför öppnat ett KF konto hos Avanza som jag tänkt att mina amerikanska (och andra utländska) aktier ska gå genom. Gårdagens fundering om det är mer lönsamt att handla i större volymer har jag däremot inte lyckats bli något klokare på. Vad säger ni därute? Har även en fundering kring fondspar. Hur ser fördelar/nackdelar ut gällande olika kontoformer där?

De senaste dagarna har jag känt en mindre dipp i motivationen och entusiasmen kring sparandet och ekonomin. Anledningen till detta är helt enkelt viss motgång. Det blir inte över knappt någonting på våra löner efter allt är betalt samt matpengar är utlagda. Att jag dessutom åkte på böter igår gjorde mig ännu mer sur. Finns det något meningslösare att lägga pengar på? Suck! Bara att försöka blicka framåt, det kommer ju nya slantar nästa månad och lite har jag kunnat få in på mina Avanza konton i vilket fall som helst.

Nu kanske endel av er tänker "men han har ju ärvt en massa pengar?". Ja det är sant men i dagsläget har jag inte kunnat ta del av dom pengarna och jag vet inte heller när jag kommer att kunna göra det. Jag har dock valt att skaffa mig hygglig koll innan dessa trillar in och då ser jag denna tidsperioden som en läroperiod både gällande aktier och privatekonomi.

Våra gemensamma ekonomiprojekt går framåt och det känns kul. Vi har lyckats sälja lite fler saker och det känns att vi kommit en bit på vägen. Har tänkt redovisa "Operation Försäljning" i ett eget inlägg längre fram.

MvH Pengaregn

2 kommentarer:

 1. Om man har minimi-courtage (1 kronor/0,25%) hos Avanza och Nordnet så ser jag inga problem med att köpa för ett par hundra åt gången. Visst blir avgifterna lägre per aktie om man har "mini" eller "medium"/"mellan", men behåller man aktierna i åratal eller decennier så kommer du verkligen inte märka någon skillnad.

  Annat var det när minimipriset var 100 kronor per affär. Det var inte bättre förr.

  Jag tycker det låter vettigt att börja smått också. En sak jag sett andra göra som har haft mycket de vill föra över till börsen är att göra det i många omgångar, kanske 5-10% i månaden så det tar 1-2 år. Under tiden kan pengarna samla ränta på sparkonton (med insättningsgaranti!). Vi vet inte om börsen är på en topp eller i en dal just nu och sprider man ut köpen så minskar risken att man har extrem otur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förklaringen! Min tanke är att behålla aktierna så länge som möjligt och tack vare din kommentar känner jag mig iallfall trygg att provköpa lite amerikanska aktier.

   Vi får se hur min exakta plan kommer att se ut men att jag kommer portionera ut det under lite längre tid är en sak som är säker. Aldrig fel att jämna ut kurvan litegrann.

   Ha det gott!

   MvH Pengaregn

   Radera