onsdag 24 februari 2016

Underskott av kapital?


Då siffrorna stod på rött när jag loggande in på Avanza imorse valde jag att peta in mina sista slantar också. H&M sjönk till en vettig köpnivå så jag klippte till på hela 1 aktie. Nordea fick också påökt med 1 och till sist så valda jag att plocka in ett nytt bolag som jag haft span på ett tag: Investor. Efter mina inköp har börsen fortsatt falla, vi får se vart det slutar men för min del gör det inget om det dippar mer då jag i sånna fall kan passa på att rea-handla lite.

Känns ju nästan fånigt att köpa i så små poster men jag börjar hellre i liten skala på mina darrande ben än att gå in med för mycket.

Jag tror också jag börjar få kläm på det här med amerikanska aktier. Allt lutar åt mot att jag kommer handla med dom i ett KF konto. Min sista fundering handlar om ”underskott av kapital”. Har fått berättat för mig att om man har underskott av kapital så är KF att föredra. Kommer jag då att ha underskott av kapital? Jag vet faktiskt inte då jag inte har en susning om hur man räknar ut det. Men enligt mina egna tankar borde jag inte ha det. Bolån på cirka 800 000:- + tillgångar på cirka 2 miljoner. Borde inte det innebära att jag har ett överskott av kapital?

Har även börjat fila på hur jag kommer att föra över mina arvspengar till börsen. Alltså hur mycket per månad och över hur lång tid. Just nu lutar det åt att jag kommer gå in försiktigt till att börja med. 10 000:- i månaden in på börsen för att sedan öka när jag känner mig mer bekväm.

De 10 000:- har jag tänkt fördela enligt följande:

5000:- till svenska aktier
2500:- till amerikanska aktier
2500:- till fonder

Utöver detta tänker jag mig också att ha en krigskassa på mellan 10-20 000:- att använda när det dippar rejält samt även investera det jag kan spara undan av ”egna” pengar. Förmodligen kommer de där 10 tusenlapparna ganska raskt ökas till kanske 20 stycken om jag får sia om framtiden.

Kollade in mina förväntade utdelningar inför 2016 och i dagsläget uppgår dom till hisnande 163:- :)

Grymt väder idag så passa på att få lite sol på er!

MvH Pengaregn

8 kommentarer:

 1. Tja!

  Jag tycker du resonerar extremt klokt i det här inlägget. Gå inte in med allt för mycket kapital utan ta det i din egen takt samtidigt som du lär dig, för tro mig, det är jääääävligt mycket man ska fatta...och försöka komma ihåg. Bygg någon form av strategi och våga ifrågasätta den och förändra om du känner att den inte funkar som du vill. Du kommer säkert att fila och ändra flera gånger närmaste tiden framöver.

  Sen är aktier jävligt kul så när du väl börjat våga föra över så kan jag personligen intyga att när det dippar vill man köpa med, då åker pengarna in....i alla fall mina.

  Stort lycka till framöver! Kommer att följa dig hela vägen. Extra kul då våra förutsättningar är i det närmaste identiska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att någon håller med om mina strategier :)

   Man känner sig ju verkligen som Bambi på hal is när det kommer till börsen men va fasen... Det får ta den tid det tar, jag har ingen panik och jag har jäkligt skoj medans jag lär mig :)

   Kommer följa dig med och säkerligen ta rygg på dig en och annan gång.

   Ha det gött & lycka till!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Det är ändå angenäma "problem" du har! Blir spännande att följa! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo på alla sätt och vis så är det verkligen angenäma problem. Tack för att du är inne och läser!

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Jag är tämligen säker att jag läst någonstans att om du har bolån så är du automatiskt i kategorin underskott av kapital, även om du har likvida medel som överstiger skulden. Det är just för att du inte skall kunna göra ränteavdrag på skulden och samtidigt dra av utländsk källskatt.

  CSN-lån är undantagna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha ja så kanske det kan vara. Får helt enkelt läsa på lite mer om det. Tack för att du läser och kommenterar.

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Hej Pengaregn!

  Skall bli kul att följa din resa och önskar dig verkligen lycka till! Tycker ditt resonemang i inlägget är mycket bra, men skulle bara vilja flika in att försöka maximera courtagekostnaderna också och tex. inte köpa 1st aktie åt gången. Visst kan det tyckas vara småpengar, men många bäckar små som man säger. Jag själv använder mini-courtaget på Avanza som är på 0,25% och försöker därför då oftast köpa för 599 SEK för det är gränsen där courtagekostnaden övergår från 1 SEK till 2. Amerikanska aktier försöker jag handla så att jag maximerar courtaget för dem som är på 1 dollar. Jag skrev lite om det i detta inlägget: http://utdelningsstugan.blogspot.nl/2016/02/senaste-kopen.html (hoppas det var ok att jag länkade annars får du gärna plocka bort kommentaren).

  Må väl och lycka till!
  /Utdelningsstugan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå där i stugen och tack för en mycket intressant kommentar. Jag uppskattar att få lite siffror att hålla mig till. Med min egna strategi om hur jag kommer gå in på börsen så stämmer den väldigt väl med de summor du nämnar. Det är helt enkelt poster kring dom summorna det kommer att bli.

   Ska läsa ditt inlägg angående detta när jag får en lugn stund framåt kväll. Och det är helt okej att du länkar, så länge det har med ämnet att göra.

   Ha det gott

   MvH Pengaregn

   Radera