torsdag 31 mars 2016

Du har ju ingen plan!


Om Anders Övergård från Arga Snickaren istället hade haft ett ekonomiprogram som hette Arga Utdelningsinvesteraren tror jag han hade gapat orden i blogginläggets rubrik rakt in i mitt öra. Jag hade försvarat mig lite halvhjärtat att jag visst hade det men nog till slut kapitulerat och hulkat fram; hjälp mig, jag har ju faktiskt ingen plan.

Jag ställdes inför lite nya tankebanor under veckan. Innan har investeringsmöjligheterna varit begränsade. Någonstans kring 3000:- hade jag att investera i aktier varje månad och då var det i allafall någorlunda lätt att välja ett par aktier att peta in pengarna i. Under denna vecka hade jag plötsligt tillgång till mer kapital. 11 110:- sattes över till Avanza och helt plötsligt kändes alla planer väldigt långt borta. Den begränsade kunskap jag samlat på mig kändes helt plötsligt bortblåst. Jag vet inte varför jag känner såhär...

Det jag behöver är en plan. Jag är mycket medveten om att min pengamaskin är i en uppbyggnadsfas. Jag kommer göra fel och jag kommer behöva göra om men jag behöver lite stolpar att hålla mig efter. Mallar som gör att jag inte konstant sitter och stirrar på Avanzas sida och klickar hejvilt.

Som startmål för min portfölj kommer jag plocka in 10 svenska bolag som jag varje månad kommer investera i. Utöver det vill jag ha 5 stycken amerikanska bolag jag gör likadant i. Dessa bolag ska jag peta in pengar i under 1 vecka per månad och sen skita i att vara in och kolla deras kurser. Hur mycket som investeras i varje bolag återstår att se.

En fråga till er som läser. Låt säga att ni hade 1 000 000:- som skulle investeras. Hur hade ni lagt upp det rent tidsmässigt? Jag har ju som ni kan se här ovan tänkt att göra det månadsvis under relativt lång tid mest för att göra det lite mindre ångestladdat.

I min plötsliga investeringsiver blev det faktiskt två köp och äntligen blev jag av med min amerikanska oskuld. 10 st STAG till kursen 19,95 och 10 st Archer Daniels Midland till kursen 36,49 inhandlades och i och med detta kunde jag också stryka ett streck över ett av mina mål nämligen Portföljvärde över 10 000:-. Idag ligger värdet på 12 681:- :)

Kommer uppdatera mina flikar gällande portfölj samt mål under dagen. Tar fortfarande tacksamt emot hjälp om hur man på ett enkelt sätt kan göra raka rader här på blogger. Har kikat på att använda ”tables” men jag fattar ingenting...

MvH Pengaregn

11 kommentarer:

 1. Angående raka rader:
  Använd dig av Google Spreadsheet/Excel. Mata in informationen och gör en layout du är nöjd med. Markera hela området och se till att du får med all den information du har tänkt redovisa. Kopiera. Klistra in på bloggen. Klart.

  Så har jag gjort för att redovisa min portfölj och mina utdelningar på min blogg. Fungerar bra, tycker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska kika på det;) Tusen tack för tipset!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Ett bra tips jag hade rekommenderat till mig själv för 4år sedan jag börjar med aktier. Håll dig borta från utländska aktier. Varför? Lägg ner tusentals kronor i avgifter för köp och sälj. Kostnaden på 0.5% för att växla till dollar vid köp tänkte jag inte alls på. Avanza är fula som inte skriver exakt vad en affär kostar och det kommer ditt efter. Dina första 100 000 kr kan du gott spara i avanza zero eller nordnet superfonden Sverige. Då återinvesteras utdelningen även gratis. Dina chanser som nu att slå dessa fonder är minimal. Har själv försökt 4 år och inte lyckas. Risken vid val av aktier är att du köper nån skräpaktie och förlorar massa pengar. Sen tröttnar du för det känns jobbigt med stora förluster. Spara inga pengar i aktier du behöver inom 5 år. Risken är att du får sälja med förlust och det är inge kul. Spara lagom och på lång sikt. Sen sämsta avkastningen får du när du köper och säljer aktier när du är ny. När du har hållt på ett par år borde du fundera på enskilda aktier. Lär av mina misstag så slipper du göra som själv. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Anonym!

   Min sparhorisont är på minst 15-20 år, då har vi det ur världen. Jag måste dock hålla med Att välja lycka i det han skriver. Att slå index är inte mitt mål utan istället jobba mot så stora utdelningar som möjligt.

   Vid sidan av mina stapplande steg i aktievärlden kommer jag också peta in pengar månadsvis i några indexfonder.

   Tack för att du kommenterar och delar med dig av dina erfarenheter.

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Ok helt rätt tänkt att ha en lång sparhorisont. Har också haft som mål att ha höga utdelningar genom stabila bra bolag. Största chocken fick jag när jag sålde amerikanska aktier för nästan 400 000 kr. Med växlingsavgift och courtage blev det närmare 4000kr i avgift. Sen vad det kostade att köpa in aktierna vill jag inte tänka på. Med mina svenska aktier kostar en affär max 100kr. Det kan ju hända att du nån gång måste sälja ditt utländska innehav och då får du samma problem som jag hade. Om du spar i en indexfond kan du sälja av lite varje år utan avgift så tänker jag. Samt bra riskspridning. Tycker flera bloggare focuserar på höga utdelningar istället för bra bolag. Se bara Telia som gått minus sen aktien noterats trotts höga utdelningar. Hade vart bättre att köpt ett bra bolag som växer och delar ut mindre pengar. Ratos är ju en annan högutdelare som inte vart rolig sista åren. Köper hellre ett företag som gått bra och eventuellt går bra om 20 år. Gärna lite tillväxt också. Mina 2 favoriter är SHB och HM. Men nu framöver är det mycket Avanza Zero och Nordnet superfonden då jag gärna vill äga lite av varje sen slippa courtage. Min aktie och fondportfölj ligger på strax under en miljon i värde. Är 32år och mitt första mål är att aktierna ska betala mina fasta utgifter samt växa i värde på lång sikt. Intressant och din blogg du har ska fortsätta följa. Mvh

   Radera
  3. Ja ganska ofta önskar man att man hade en spåkula så man kunde se vilka företag som skulle bli mega i framtiden. Men tills någon klyftig uppfinner en sån så får vi nog försöka lita till vårt eget omdöme. I en perfekt värld skulle ju alla bolag ge bra tillväxt, bra utdelning, och dessutom vara eviga...

   Tack för att du läser, följer och kommenterar!

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Hej Pengaregnet!

  Anonym har en, i min värld, onödigt negativ syn på investeringar. Hen har rätt i att du förmodligen inte kommer lyckas slå index och att du riskerar att få se flera röda siffror på ditt konto så det måste du vara beredd på och ta dig en funderare på vad du vill uppnå.

  Personligen har jag ett indexsparande vid sidan av min aktiva portfölj dit jag bara puttar in pengar varje månad och sover gott om nätterna. Den portföljen tuffar på som en försäkring och stabil bas.

  Min aktivt förvaltade portfölj är min "pengamaskin". Jag utdelningsinvesterar inte för att få maximal avkastning utan för det kassaflöde jag kommer få. När börsen går ned kan jag köpa fler aktier för samma pengar och får då mer utdelning för samma pengar och när börsen går upp blir portföljen värd mer så det är ett win-win men man måste vara medveten om detta och vara mentalt förberedd.

  Den senare delen av Anonyms inlägg håller jag helt med om. De pengar du använder skall vara riktigt långsiktiga. Var noga med att hålla avgifterna så låga som möjligt och hoppa inte in och ut ur aktier.

  Alltså: kombinera gärna ditt sparande med billiga indexinvesteringar. Ha aktieportföljen som en sidoverksamhet och utvärdera regelbundet. Om du gör ett väsentligt sämre resultat än index på din aktiva förvaltning är det värt att överväga att sluta men tills dess är det läropengar. Det är bättre att lära sig tidigt i livet med relativt små summor än att sätta huspanten på spel och spela med barnens julklappspengar. En klar strategi och fokus så går det säkert bra. Stora stabila utdelare.

  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå där!

   Tycker dina ord låter väldigt kloka!

   Månadsvis kommer jag peta in pengar i ett antal indexfonder med så låga avgifter som möjligt samtidigt som jag kommer learn by doing bland enskilda aktier.

   Målet är inte att slå index utan att få stabila utdelningar.

   Tusen tack för att du läser och kommenterar!

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Intressant, du får känna dig för. Alla gör vi misstag någon gång så gäller bara att ta sig upp igen. Vad gäller din fråga om 1 miljon så hade jag nog delat upp det i omgångar under 2 års tid och försökt att hitta bra bolag att investera i under tiden.

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Här kommer ett förslag till dig.

  Fonder.

  Avanza Zero - 25 %
  SPP USA Aktiefond - 15&
  Carnegie Sverigefond - 15%
  Länsförsäkringar Europa index 5%
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad index - 5%
  Swedbank Robur Asienfond - 5%


  Aktier.

  The Goldman Sachs Group - 2%
  Berkshire Hathaway - 3%
  Disney - 2%
  Apple -2%

  H&M - 4%
  SEB - 4%
  Nordea - 4%
  Investor -4%

  Pengar för spekulation och annat dumdristigt :D - 5%

  Procentsatserna får man själv leka med och bilda sig en egen uppfattning om. Din stora utmaningen blir att köpa fonderna/aktierna till ett rimligt pris. Hur gör du det? För att hålla det lätt och kort föreslår jag fyra steg.

  1. Kolla P/E-talet
  2. Kolla P/B
  3. Vinsttillväxten
  4. Omsättningstillväxten

  Listan kan nästan göras oändlig men kan du tillfredsställa dessa fyra tal har du minimerat sannolikheten att du kommer gå på en mina, men absolut inte uteslutit.

  Jacob

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men fasen va trevligt med lite handfasta tips! Det gillas:) Ska kolla igenom listan och se vad jag kan plocka med mig. Speciellt fonderna ska jag kika lite närmre på.

   Tusen tack!

   MvH Pengaregn

   Radera