tisdag 8 mars 2016

Large Cap / Mid Cap


Fick mig en liten tankeställare idag när jag var på min sedvanliga ”promenad” bland bloggar och sidor av ekonomikaraktär. Min plan sedan aktiefröet såddes har mer eller mindre baserats på att köpa stora, starka och trygga bolag på Large Cap på bägge sidorna av atlanten. Den här strategin har känts bra och bekväm för mig. Jag har utan större bekymmer kunnat välja bolag vars verksamhet jag förstår och gillar och sedan mest lutat mig tillbaka och skrockat som en tvspelsboss.

Nu till min tankeställare... Kan det vara så att om man enbart investerar i storbolagen att man också går miste om en hel massa tillväxt? Att företagen helt enkelt är så stora som dom kan bli och att det därför kan vara idé att försöka hitta några bolag på Mid Cap som mer har framtiden för sig. Här någonstans blir jag precis livrädd. Ska jag börja kolla på den här typen av bolagen kan jag ju inte längre kanske gå på min känsla av vad jag anser att ett kvalitetsbolag är.

Vad jag kan läsa mig till hos ni andra bloggare så verkar ju storbolagen var det som det handlas allra mest med, eller har jag fel? Det kan ju också vara så att jag helt enkelt inte har riktigt koll på var de olika företagen placeras rent Cap-mässigt men då får ni gärna upplysa mig.

Hur tänker ni andra? Har ni diversifierat är mot olika Caps?

MvH Pengaregn

PS: Ursäkta min dåliga humor med bilden, men jag tyckte att en stupstock var lite kul, stock = aktie :)....återigen tvspelsboss-skrockande. DS

11 kommentarer:

 1. Skulle rekommendera dig att ställa frågan till Kavastu. Han är både erfaren och framgångsrik (och duktig på att svara). Du hittar honom på @kavastu på Twitter.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken av alla mina frågor ska jag ställa till honom tycker du? :) haha. Kikade runt lite på hans blogg och han verkar ju helt klart ha koll.

   Tack för tipset!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Kan helt klart vara värt att komplementera med lite Mid/Small Cap om du kan hitta stabila utdelningshöjare i det segmentet. Ett litet bolag kan ju tex ha 30% tillväxt ett år och det är tillväxt som möjliggör utdelningshöjningar. Om ett bolag som P&G, Coca Cola, Unilever etc skall kunna uppnå så hög tillväxt så behöver de hitta en helt ny kontinent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, där slog du huvudet på spiken. Men för en nybörjare som mig så känns valet av Mid/Small Cap bolag oändligt mycket svårare än att välja mellan jättarna.

   Tack för att du delar med dig av dina tankar och kommenterar!

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Jag är väl inne på ditt spår om att försöka hitta lite i mid/small cap med bra utdelningstillväxt men tänker mig att detta kanske är 20 % av portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter vettigt tycker jag:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Hej!

  Jag är inne på samma tänk som spara för livet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är nog inte så dumt att ha med några rookies i samlingen :)

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Själv tycker jag det är svårt att hitta guldkornen på exempelvis Midcap men med lite arbete går det. Jag skulle titta på utdelningstillväxt, vinsttillväxt samt omsättningstillväxt. Addtech exempelvis hittade jag för många år sedan och har varit en riktig guldklimp i portföljen. :)

  SvaraRadera
 6. Hej Pengaregn!

  Som jag resonerar är de stora stabila bolagen som butikernas mjölk och bröd. Det är basvaror som alla måste ha och de ger en relativt låg med stadig inkomst. Utöver det så har varje god butik/portfölj andra varor som gör dem speciella och unika.

  Personligen har jag tagit in Bravida, Nobina och Cloetta i portföljen. Alla tre delar ut och deras produkter är välkända. Det är bara att de är lite mindre men det gör också att det finns lite mer uppsida (eller nedsida) i verksamheten.

  Sist men inte minst är det värt att veta att större delen av de bolag som kvalar in på Large Cap i Sverige skulle ligga på Mid Cap i USA. Sverige är en liten ekonomi men det är bara våra största som kan konkurrera med de riktiga jättarna vilket gör att även ganska stora bolag i Sverige kan ta betydande marknadsandelar utomlands och expandera enormt. Se bara på skillnaden mellan exv Realty income och Castellum. Castellum har ett börsvärde på 22 miljarder SEK. Realty Income har 125 miljarder och växer så det knakar. För samma pengar som du köper hela Realty kan du få Castellum, Hufvudstaden, Balder, Wallenstam och Fabege... Bara en tanke :-)

  Lycka till
  Att Välja Lycka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Att välja lycka!

   Tack för en trevlig förklaring. Just skillnaden mellan Large Cap här och i USA hade jag faktiskt inte tänkt på men precis som du säger är det ju en jäkla skillnad:)

   Cloetta är ett bolag jag faktiskt haft på radarn en tid. godis är ju gott liksom:)

   Ha det toppen och tack för att du delar med dig!

   MvH Pengaregn

   Radera