onsdag 16 mars 2016

Fult att följa?


I min ungdoms dagar var det enda jag på riktigt brydde mig om musik. Musik i allmänhet men hårdrock och heavy metal i synnerhet. 80talet framstod som världshistoriens guldålder och mitt mode dominerades av nitar, läder och långt hår.

Ett fenomen jag uppmärksammade under mina hårsvallsdagar var vad som hände med mindre band som blev större och mer populära. Mer som regel än undantag blev dessa band, och de som diggade dom, fullständigt dissade. Det pratades om sell-out, att dom inte var "true" och att man bara var en posör om man lyssnade på dom. Det allra tydligaste exemplet jag kommer ihåg är bandet Hammerfall. Dom knegade på under ett antal år på mindre ställen och sålde väl inga större antal skivor men någonstans kring millenieskiftet hände något. Dom fick på olika sätt uppmärksamhet i vanlig media och Kapow! så visste alla vilka dom var.

Fantastiskt kul tyckte jag som diggade dom. Nu skulle det bli mer påkostade scenshower, bättre skivproduktioner osv. Men effekten ute i hårdrocksland blev att mer eller mindre alla som lyssnat på dom innan breaket vände dom ryggen.

Vart vill då komma med det här? Jo att jag ser lite samma tendens i bloggsvängen. När aktier eller andra värdepapper (Realty Income jag tittar på dig) blir populära, omskriva och många handlar dom märks det ibland att det är lite fult att handla just dom. Personer som handlar med dessa omskrivna aktier ses som att dom bara följer den stora massan och inte kan ta sina egna beslut. Varför då?

Vi har väl alla ett, förmodar jag, gemensamt mål att våra sparpengar ska växa så mycket som möjligt. Då är det väl bara naturligt att man kikar på andra bolag man hört ska vara bra. Till syvende och sist är det ändå mitt beslut om jag ska investera i ett bolag eller inte. Oavsett om jag fått upp ögonen för bolaget via en blogg eller om jag rest genom öknar och djungler för att hitta bolaget själv.

Som den nybörjare jag är, är just att kolla hur andra gör och investerar mer eller mindre min enda inkörsport till den här världen. Utan den tror jag faktiskt inte jag hade vågat ta steget.

För min del är det helt okej om jag kallas för posör för att jag kollar upp och kanske investerar i de bolag som regelbundet dyker upp i mitt bloggflöde. Jag ser verkligen inget konstigt eller fult i det tillvägagångssättet alls och jag kommer gladeligen ta rygg på både en och flera bloggkollegor under det närmsta året. Men så är jag en posör också:)

Vad tycker ni andra därute? Har jag en poäng eller är jag helt ute och seglar? Min uppfattning kanske inte alls stämmer men på några ställen har jag sett en och annan syrlig kommentar kring just detta.

MvH Pengaregn

4 kommentarer:

 1. Det handlar väl om att inspireras men inte blint följa. Själv har jag en ganska ovanlig portfölj men tror inte det finns en aktie där som jag inte fått ett "tips" om via en blogg eller tidning som fått upp mitt intresse. Sen har jag gjort ett eget val. Problemet om man blint följer kan vara att man säljer eller köper vid fel tillfälle öven om bolaget är bra?! Fördelen med att följa andra är att man är flera som gemensamt bevakar bolaget så man slipper göra allt jobb själv...så inte helt självklart vad som är rätt. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/våra-aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fantastiska Farbror Fri!

   Får passa på att tacka för din blogg, har följt den på den gamla adressen och har nu hängt med till den nya.

   Jag håller med dig i allt du säger och jag tror att iallafall som nybörjare tjänar man på att vara del av ett lite större "kollektiv" som håller span på olika bolag.

   Precis som alla beslut här i livet bör man tänka till själv och ta besluten på egen hand. Vägen fram till beslutet kan dock se olika ut och det är det som är så fint att vi har möjlighet att ta till oss information på precis vilket sätt vi vill. Att blint följa och låta allt gå på någon annans beslut är självklart inget att eftersträva.

   Tusen tack för din kommentar och att du fortsätter inspirera!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Håller med dig om 1980-talet! Fast jag var och är synthare. Speciellt första halvan, det var en tid då till och med mediokra band som Simple Minds gjorde bra musik. https://www.youtube.com/watch?v=1iXUY9kwxo4

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synthare det är ju fienden det ;)

   Men en hel del bra musik har allt dom med lyckats få till:)

   MvH Pengaregn

   Radera