fredag 18 mars 2016

H&M SlaktJag gissar att det inte bara var jag som höll på att sätta morgonkaffet i halsen när Morgan Stanley gick ut med sin totala slakt av H&M idag?

För mig som nybörjare i aktiesvängen kan jag inte riktigt hålla borta oron i den här typen av situationer. H&M ska ju vara det där bolaget som bara finns där, år ut och år in. Utdelningarna ska trilla in och kursen ska på ett lite makligt, svenskt vis ticka uppåt. Eller?

Jag väljer i just det här fallet att sitta lugnt i båten och behålla mina aktier i H&M. Hade jag haft lite likvider hade jag nog även passat på att peta in dom nu när den dippar också. Dock tror jag att just lönsamheten per Kvm kan bli ett problem för dom i framtiden. Dock är ju inte bolaget någon duvunge så jag gissar på att dom jobbar på en lösning.

Angående att peta in likvider i dippar. Har tänker ni angående att investera i dippen som uppstår i samband med utdelning? Aktien dippar ju rätt rejält och således kan man köpa in sig i fina bolag för en billig peng.

Igår kväll passade jag och sambon på att kika på veckans Uppdrag granskning. För er som inte kikat på det så handlade det om skatteflykt/skattesmitare. Personer som placerar tillgång utomlands för att undgå svensk skatt och jämfört med deras förmögenheter ligger man sannerligen i lä:) Ta er en titt om ni inte gjort det redan.

Helgen närmar sig med stormsteg och jag vill passa på att önska alla som är inne och läser och kommenterar en riktigt supertrevlig helg!

MvH Pengaregn

12 kommentarer:

 1. Hej Pengaregnet!

  Insåg precis att jag inte lagt till dig i bloggens läslista utan bara min privata... Fixat :-) Bra blogg.

  När det kommer till H&M tror jag att du lugnt kan ligga kvar. På lång sikt, 5 år+ kommer bolaget leverera bra. Även om jag verkligen inte har koll här så är mitt förtroende för Morgan Stanley svagt när det kommer till den här typen av analyser.

  När det kommer till att köpa i nedgång tar jag upp det här: http://attvaljalycka.blogspot.com/2015/11/varfor-ar-manadssparande-viktigt.html

  Jag jobbar mycket med att snitta ned mig och det har funkat fint hittills men viktigast av allt är att köpa regelbundet. Jag köper H&M idag.

  Ha en go helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå där!

   Men va trevligt att jag få vara med i din läslista! Lägger självklart till dig i min med.

   Ska ta mig en titt på blogginlägget du länkar till. Min tanke har hela tiden varit att köpa månadsvis och den planen kommer jag fortsätta att köra på.

   Vad menar du med att du jobbar på att snitta ned dig?

   Trevlig helg till dig med och tack för en bra blogg!

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Genomsnittligt anskaffningsvärde (GAV) är en term som ibland kan vara värd att hålla koll på.

   Om du köper 10 aktier i H&M för 350kr och en tid senare köper du 10 till för 300kr då är ditt genomsnittliga anskaffningsvärde 325kr/aktie. På det viset snittar du ned ditt GAV och som minns får det en positiv psykologisk effekt när du tittar på alla röda siffror på ditt konto och ser att du kommer närmare plus :-)

   Tänk bara på att inte försöka fånga den "fallande kniven" dvs ett bolag som faller för att det är dåligt och inte förväntas stiga igen, där finns det ingen poäng att försöka snitta ned sig för då kastar man bara pengarna i sjön men med stora fina bolag som bara har en svacka eller att marknadshumöret generellt är kasst. Ja då är det bara att köra.

   Fler aktier till lägre pris kommer göra dig rik i slutändan och det du köper är ju till viss del utdelningar (och kurstillväxt). Kan du köpa H&Ms utdelning på 9.75 kr för 270kr/aktie istället för 300kr/aktie så har du låst in en högre direktavkastning och H&M höjer ofta och har aldrig sänkt utdelningen vilket gör oss till vinnare om inget drastiskt händer.

   Radera
  3. Tack för ditt svar! Ja utrycket GAV har man ju stött på både här och där och jag uppskattar verkligen att du förklarade hur det hängde ihop med att "snitta ned sig". Förstår nu precis vad du menar:) Mer Aktier till ett mindre genomsnittligt pris:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Kan man simpelt läsa av sit samlade GAV på avanza?

  Hälsningar nybörjaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, jag har ingen aning faktiskt. Kanske Att Välja Lycka vet?

   Trevlig helg frpn en annan nybörjare:)

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Ditt GAV i en aktie är det som står under "Inköp", där även kostnaden för courtaget ingår.

   Radera
  3. Såg GAV är per automatik utträknat där?

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Tidigare år har jag försökt att köpa lite mer just på utdelningsdagen om aktien faller mer än utdelningen. I år har jag varken kapital eller tid så det får bli senare. Sen om det är en bra strategi ska man nog starkt ifrågasätta. Rent psykologiskt känns det bra och som att aktien är lite på rea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger så känns ju just rea-aspekten ganska trevlig men å andra sidan känns det så bedrövligt långt kvar till utdelning om man köper dom då och det tycker jag är lite jobbigt psykologiskt... Hur man än gör har man röva bak:)

   Trevlig helg!

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Jag trodde jag läste fel när jag först såg deras nya riktkurs... Skrev ett inlägg på bloggen med mina tankar kring det här. Läs gärna http://framtidafrihet.blogspot.se/2016/03/hm-40procent-nedsida.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om det du skriver👍🏻

   Trevlig helg!

   MvH Pengaregn

   Radera