onsdag 2 mars 2016

Riskmedvetenhet


Tycker mig se att det sällan pratas om risk i ekonomiblogg-svängen. De allra flesta verkar vara helt inställda på att om man bara investerar i stora stabila utdelningsaktier kommer allt bli fint där längre fram längs vägen. Och så kanske det är också, jag är definitivt en av dom som hoppas och tror på det. Dock är fortfarande aktier i mitt huvudet förknippat med en viss risk. Och då pratar jag inte om att börsen skulle gå ned under en period eller liknande. det skulle jag snarare se som något bra under det längre perspektivet. Men tänk om det skulle ske något riktigt bedrövligt, en totalt ekonomisk krasch? Världsekonomin går i tusen bitar och kvar står vi med våra utdelningsportföljer... Är detta ett scenario som ni ser som en totalt orimlighet eller finns det med, också hos er, och gnager?

Jag är ju verkligen inte luttrad och erfaren i aktievärlden så mina orostankar kanske hör ihop med att jag är dåligt insatt och kommer kanske försvinna mer och mer ju längre tiden går och med den erfarenhet jag samlar på mig på resan. Det är iallafall något jag hoppas på. Min strategi känns bra och jag kommer hålla fast vid den så länge som det fortsätter kännas bra.

Fy satan vilket pessimistiskt inlägg detta blev men jag känner ändå att det är viktigt att lyfta tankarna. Om inte annat är det kul att höra vad ni andra har för funderingar kring detta.

MvH Pengaregn

10 kommentarer:

 1. Hej Pengaregn!

  För min del finns det två "krascher". En "normal" krasch som den vi hade 2008 eller varför inte 2001 då väldigt många förlorade väldigt mycket pengar. Om man är långsiktig och investerar regelbundet (tex månadsvis) kommer en sådan krasch påverka ditt portföljvärde men det kommer att hämta sig med tiden och så länge utdelningarna bibehålls påverkas inte ditt kassaflöde varför det bara är att handla på. Är du diversifierad spelar det heller inte så stor roll om ett eller ett par bolag sänker utdelningen så länge inte allihopa gör det för då kan det bli lite svettigt men det tillhör nästan nästa scenario.

  Krasch nummer två är apokalypsen. Det ekonomiska systemet kraschar och vi får börja handla med potatisar och kycklingar igen. I det läget spelade det inte så stor roll hur du investerat historiskt för väldigt få kommer ha någonting kvar i vilket fall som helst. Ingen vill ha guld när mat är en bristvara och det kommer vara svårt att hålla mer mat och skydda den än vad du behöver så landägare saknar funktion...

  Mitt sett att se det är således att så länge vi inte utsätts för en total systemkollaps borde det på 20-50 års sikt vara rimligt att lägga slantarna på börsen.

  Så tänker jag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halloj Att välja lycka!

   Jag håller med dig i precis allt du säger. Det är nog mest mina hjärnspöken som pratade i inlägget och gamla fördomar som iallafall jag blivit matad med tidigare. T.ex att det är väldigt riskabelt att ha sina pengar i aktier.

   Jag tycker vi kör på och hoppas att apokalypsen håller sig iallafall några hundra år:)

   Tack för ditt inlägg!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Hej Pengaregn!

  Jag håller med att välja lycka och tillägger....

  Man kan backa allt ett steg tillbaka hela tiden och med det menar jag...
  Man kan förlora pengar på börsen - Banken kan bli rånad - Du kan få inbrott i ditt hem - En snattare kan stjäla pengar av dig - Din sambo kan lura pengar av dig - osv osv..följden av resonemanget blir att det finns en viss risk kopplad till att äga pengar, det skriver jag under på, så är det.

  För att du ska kunna förlora alla pengar på börsen så innebär det krasst att alla företag ska gå i konkurs. Har du satsat pengar på de 10 största bolagen i Sverige så innebär de att de allihopa ska gå i konkurs i princip samtidigt vilket är knappast troligt, men risken finns ju.

  Jag ser det som totalt orimligt att världen ska krascha och vi får återgå till jägarsammhället igen, då krävs det en metroit eller liknande för att skicka oss tillbaka till stenåldern i såna fall.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Drommaren!

   Kommer det en meteor kan vi ju alltid skicka upp Bruce Willis och gänget;)

   Håller med dig i ditt resonemang, att ha pengar medför en risk. Men med risk för att låta som en viktigpetter så är några av dom scenariorna du skrev upp inte riktigt applicerbara anser jag. Förlorar du pengar på börsen så är dom liksom borta. I de flesta andra fallen du skrev om finns det ju möjlighet att få tillbaka lite pengar, t ex via försäkringsbolag..... Hmmm hopas jag inte framstår som en gnällis nu :)

   Ha det toppen!

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Pengar på banken - garanterad förlust pga inflation. Försäkra sig mot olyckor - garanterad förlust av kapital genom riskpremier. Pengar i guld - minst lika stor risk som börsen (spekulation i olycka skulle jag kalla det). Fram till den dagen krasch nr 2 ovan inträffar är börsen minst riskabel. Det betyder inte att den är utan risk. Man måste släppa taget om sina pengar för att få dom att växa. Hade du inte frigjort dig från dina föräldrar i yngre tonåren hade du aldrig utvecklats. Det är lite samma sak med pengarna.

   Radera
  3. Ja just ja :) Hade ju glömt gamla bruce, klart han och gänget kommer att fixa biffen igen hehe.

   Jag har faktiskt skrivit om min syn på risk i ett gammalt inlägg och min poäng där är att risk inte är generell utan väldigt subjektiv. Ingen kan ju berätta för dig vad du tycker är en risk, det kan bara du avgöra.

   Min poäng är att om du har en bra riskspridning och satsar på bolag med stabil historik så är sannolikheten att du förlorar pengar på sikt minimal. Men förutsättningen är att du noga bestämmer dig för vilken strategi och vilken "typ" av risk du vill utsätta dig för.

   Det är du som har kontrollen och det är du som bestämmer, både kul.....å lite läskigt!

   Radera
 3. Hej igen!

  Nu har jag fixat en mailadress, prova skicka till drommaren1@outlook.com, testa den! jag håller ögonen öppna på mailen i helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mailar dig under helgen :)

   Ha det fint!

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Kan inte annat än att hålla med. Det pratas alldeles för lite om risker och det skapar en osäkerhet hos oss som är nyare i investeringsträsket. Om du vill fortsätta att hålla på med aktier kan jag rekommendera en distanskurs via Linneuniversitetet - Aktier och värdepapperskunskap (7,5hp). Den går på 25% utan träffar. Jag har lärt mig en hel del via den. Framför allt om hur jag ska undvika risker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Ja läser man runt litegrann så står det mycket om utdelning, pengar, vinster, tidig pension... men inte så mycket om risker. Iofs tror jag att riskerna iallafall jag har med mig sen barnsben är en smula förstorade.

   Tusen tack för tipset om kursen. Jag har faktiskt spanat efter någon kurs man kunde gå på distans så detta skulle ju passa mig perfekt.

   MvH Pengaregn

   Radera