onsdag 7 februari 2018

Det här var ju tråkigt


Photo by Alex Wigan on Unsplash

Lite gladare nyheter hade jag nog hoppats på från bolagen som delade med sig av sina årsrapporter under dagen. Men nej då, kräksnö och utdelningssänkning bjöd denna onsdag på! Resebolaget Unlimited Travel Group valde att sänka sin utdelning från 2,50:- till 2:-. Att dom dessutom delade ut en extrautdelning förra året gör att denna sänkning strör lite extra salt i såren. Från 4:- till 2:-... Aj aj aj... Men nu är jag faktiskt inte superförvånad och jag kommer heller inte slänga ut bolaget med huvudet före i den fallande snön. UTG är ingen aristokrat när det kommer till utdelningar och även efter sänkningen är direktavkastningen god. Jag tycker det överlag ser just ut inför kommande år och därför får bolaget stanna kvar i portföljen.

Det andra portföljbolaget som idag kom med rapport var Fiskars och även där blev det en sänkning. Tror jag... Det är lite otydligt för mig gällande deras interimsutdelningar men om jag sammanställer vad dom faktiskt delade ut förra året mot vad dom kommer dela ut under 2018 så är det helt klart en sänkning. Under 2017 delade dom i mars ut 0,71 euro och i september 0,35 euro. Totalt alltså 1,06 euro. För 2018 är förslaget att dela ut 0,36 euro under samma månader. En total utdelning på 0,72 euro. I min värld så är det en rätt ordentlig sänkning men det kan vara att jag tänker fel på något vis. Om någon sitter inne på mer kunskap i ämnet får ni hemskt gärna dela med er. I övrigt tyckte jag rapporten såg hygglig ut.

Det här är faktiskt dom första utdelningssänkningarna som min portfölj fått vara med om. Tele2 gick i slutet av 2016 ut med att dom planerade att sänka utdelningen framöver och efter det valde jag att undan för undan skala bort det innehavet. Att ett bolag sänker utdelningen är för många och även mig en big no no. Det känns inte alls bra, det kan jag hålla med om, men i ovanstående fall så har jag ett visst överseende i UTG's fall men Fiskars gör mig lite mer sur. Min strategi har ju varit att jag inte vill ha bolag som sänker i portföljen men ibland är det inte helt lätt att slaviskt följa sin strategi. Det kan såklart vara en av mina svagheter som investerare. Men men jag lär mig fortfarande.

Det blir till att fundera lite på detta...

Om ni har en uttalad strategi när det kommer till utdelningssänkningar. Hur agerar ni då när era bolag faktiskt sänker utdelningen? Blir det foten direkt?

MvH Pengaregn

6 kommentarer:

 1. Jag har varit med om sänkningar vartenda år sedan jag började investera i utdelningsaktier, men har dock aldrig sålt ett innehav enbart pga. det. I år är det än så länge Swedbank och Tele2 som står för sänkt utdelning i min portfölj och jag planerar att behålla båda samt öka.

  Mvh
  Frilansportföljen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vartenda år... Jag som hade fått bilden av att sänkningar hörde till ovanligheterna. Jag gled igenom hela 2017 utan någon utdelningssänkning:)

   Hade du då någon uttalad strategi angående sänkningar innan? Alltså t.ex, sälj om ett bolag sänker utdelningen (som är ganska vanligt i bloggsvängen)

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. I år är det min andra vår som utdelningsinvesterare, så det lät kanske lite värre än vad det är. Mitt första år var det ratos och telia som sänkte har jag för mig och nu i år har det varit tele2 och swedbank än så länge.

   Nej jag har faktiskt ingen strategi kring utdelningssänkningar enbart. Jag har köpt bolag som jag vill behålla under väldigt lång tid och räknar med att vissa faktiskt kan sänka sin utdelning enskilda år. Men t.ex. swedbank och tele2 kompenserar det genom en fortsatt hög direktavkastning, sen har jag iofs börjat fokusera mer på företag med lägre direktavkastning men med en tillförlitligare utdelningstillväxt.

   Mvh // Frilans

   Radera
  3. Jaha ja då kanske det inte var så farligt:)

   Angående hög direktavkastning eller tillförlitligare Utdelningstillväxt så tvistas det ju en del av dom som kan. Jag tror på en kombination av dom både👍🏻

   Så länge som det sänks av "rätt" anledningar ska det väl inte vara någon större fara på torpet.

   Ha det gott!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Det beror lite på... t ex Tele2 sänkte eftersom de sett över sin utdelningspolicy, men att de i övrigt går bra. Det tycker jag är en bra sänkning och inget jag kastar ut bolaget för. Betsson kommer också sänka pga förändrad policy. Däremot kanske Björn Borg också kommer sänka för att de inte gått lika bra. Då krävs det en funderare om det är ett bolag för min portfölj. Men jag kastar inte ut bolag automatiskt vid en sänkning.

  SvaraRadera
 3. Behöver du brådskande lån ?
  Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag Privata och offentliga företag; bönder och andra. Inga bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden på 72 timmar, snabb kredit och garanterat upp till 10.000.000. Våra villkor är mycket enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera