lördag 3 februari 2018

Så byggde jag mitt utdelnings-ark


Jag har fått förfrågningar både som kommentarer här på bloggen och via mail angående hur jag har gått tillväga för att skapa mitt utdelningsark. Och jag ska väl inte vara den som är den utan jag ska försöka förklara hur jag gått tillväga.

Innan jag ens börjar förklara kan jag berätta att jag troligen är mindre än normalbegåvad när det kommer till excel. Jag är dålig som satan på formler och finesser och har helt enkelt fått prova mig fram. Så räknar ni med att få lära er supercoola excel-tricks kan ni nog sluta läsa redan nu:)

Först av allt så måste jag sjunga hyllningens lov till Google Docs! I dagsläget så använder jag tjänsten till mer eller mindre allt jag skriver. Jag älskar att ha tillgång till mina filer vart jag än är. Då Google Docs är knutet till ditt gmailkonto så kan man från vilken enhet som helst komma åt filerna och det tycker jag är fantastiskt. Jag använder det till mina ark för utdelningar, jag skriver texter och bokuppslag, budget, mm mm mm. Har ni inte testat så gör det!

Jag visste att jag ville få fram någon form av utdelningsschema i mitt ark. Jag ville kunna se hur slantarna fördelade sig över de olika månaderna samt hur mycket summan skiljde sig år för år. Detta löstes genom att göra en kolumn med månaderna och en kolumn med mina bolag. Sedan kom det roliga jobbet att placera ut alla dessa gröna pluppar. Detta har skett undan för undan när bolaget har tillkommit eller fallit bort (har väl hänt typ en gång).

Det är verkligen inget avancerat jag har gjort i mina ark. Månadernas "pluppar" autosummeras rakt ned för en totaltsumma för månaden. Månadssummorna har sedan autosummerats till en totalt för året. Denna total har sedan autosummerats för att visa den totala utdelningen sedan start.

De diagram som visas har jag gjort genom att markera den information som ska presenteras och sedan har jag klickat på diagramikonen. Sedan har jag fin-lirat lite med den men verkligen inget märkvärdigt.

När jag nu läser igenom detta inlägg så vette tusan om någon blir något klokare av den. Mitt främsta tips är nog kanske att använda just Google Docs där jag gjort att arken. Mycket sköter sig själv och jag tycker det blir snyggt. Någon som kan betydligt mer än mig kan såklart göra betydligt snyggare grafer och uträkningar men för mina ändamål så funkar detta utmärkt.

Att få peta in siffror i mitt ark och se dom växa undan för undan är verkligen en källa till glädje. Om ni inte i dagsläget för "dagbok" över era utdelningar tycker jag ni ska börja. Excelark för utdelningar rocks!

MvH Pengaregn

3 kommentarer:

 1. Snyggt! Visst är det underbart att sitta och nörda med diagram och utdelningar!?
  Jag använder mig också av Google Docs.

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med, det är nästan lite för trevligt:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Behöver du brådskande lån ?
  Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag Privata och offentliga företag; bönder och andra. Inga bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden på 72 timmar, snabb kredit och garanterat upp till 10.000.000. Våra villkor är mycket enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera