onsdag 7 februari 2018

Spotify's börsnotering - En låtskrivares syn på saken


Jag tycker jag ser artiklar kring Spotify's kommande börsnotering precis överallt på nätet. En del av mig tycker det ska bli ganska spännande. Jag använder tjänsten dagligen och den har helt klart revolutionerat sättet jag idag lyssnar på musik.

Musik är helt klart en av de saker som betytt allra mest för mig i mitt liv. Musiken har funnits med mig i både upp och nedgång och i perioder har den också varit mitt levebröd.

Enbart baserat på vad jag tycker om tjänsten så skulle jag gladeligen investera i bolaget. På rak arm kan jag inte komma på någon musik som inte finns tillgänglig där och jag tycker appen funkar grymt både i mobilen och datorn. Att jag som användare dessutom kan få ta del av tjänsten för småpengar per månad är för min del nästan för bra för att vara sant. Skulle jag jämföra min kostnad för min musikkonsumtion idag mot vad den var för säg 15 år sedan så ligger jag verkligen på snålbloggar-nivå-deluxe idag. Musik är, och var, som jag sa mitt liv och jag spenderade mycket pengar på både cd's och vinyl innan Spotify blev en självklarhet. Idag kan jag faktiskt inte ens komma ihåg när jag köpte en cd-skiva senast. Jag kan lite nostalgiskt sakna den där tiden men den nostalgin räcker inte för att jag skulle kunna tänka mig att betala mellan 150-200:- för ett album. Spotify är på många sätt en revolution och en frälsning för min plånbok.

Men... det finns delar i Spotify's affärsmodell som jag jag inte direkt diggar. Tjänsten bygger till 100% på att kreatörer skapar musik. Utan musik, inget Spotify, punkt slut. Att då kreatörerna/upphovsmännen får stå rätt långt ned i näringskedjan irriterar mig. Streamad musik med Spotify i spetsen betalar idag skit och ingenting till dom som bistår med innehållet.


Om jag förstått saken rätt har Spotify hittills inte lyckats göra någon vinst. Detta trots att dom inte betalar mer än korvören till dom som skapar innehållet i tjänsten. Hur kommer en börsnotering påverka detta? Jag gissar att svångremmen kommer dras åt ännu hårdare och att dom som får betala priset för detta återigen är kreatörerna. Med domedagsglasögonen på kan detta komma att leda till att fler och fler artister och låtskrivare väljer att plocka bort sin musik från tjänsten och då dröjer det inte länge innan hela rasket är ett luftslott. Utan innehåll blir det nog väldigt svårt för Spotify att övertala någon att prenumerera på deras tjänst

Att Stim i Sverige dessutom kommit överens med Spotify om att dom inte behöver betala några royalties för låtar som spelas mindre än 5000 gånger per månad driver mig ännu ett steg mot fullständigt vansinne. Vad detta innebär i verkligheten för musiker och artister som inte heter varken Håkan Hellström eller Joakim Lundell är att det liksom aldrig kommer några pengar överhuvudtaget från Spotify. Jag har placerat låtar på artister som streamats kring en miljon gånger men ändå har jag inte fått utbetalt mer än några enstaka spänn. Detta beror på att det totala antalet streams har ackumulerats under en längre period och alltså inte klivit över den magiska gränsen 5000 per månad. Surt sa räven!

Kanske skulle Spotify dela ut aktier till alla dom som bidrar till att bygga deras tjänst genom sin musik? Blir då bara börs-hypen tillräckligt stor så kanske också låtskrivarna kan få tillbaka en slant eller två.

Som musikälskare och användare ger jag bolaget och deras produkt två tummar upp men dessvärre måste jag ge dom tummen ned när det kommer till hur upphovsmän blir kompenserade. Jag har verkligen inte satt mig in i bolagets siffror eller pågående börsnotering mer ingående utan jag ville här dela med mig av en sida av myntet som jag inte tycker mig höra särskilt mycket om.

MvH Låtskrivaren Pengaregn

9 kommentarer:

 1. Tråkigt när det blir så. Men Spotify drar ändå in 100-tals miljoner i månaden. Vart går de pengarna? Smetas ut på 10-tals miljoner låtskrivare? Betalar löner och avgifter till utvecklare och datorcentraler? Skivbolagsdirektörer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är precis som du säger att det är väldigt många som ska ha sin del innan låtskrivarna faktiskt får sin lilla del av kakan...

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Tyvärr är det ju så att artister får ut för lite, men på skivornas tid blev ju många artister pålurade kontrakt som nästan inte gav dem några pengar trots att skivbolagen håvade in massor. Det är ju väldigt många som ska ha löner i Spotifys verksamhet, från skivbolagen till artisterna och alla anställda på Spotify. Samtidigt är det hård konkurrens på streamingtjänsterna, om Spotify skulle höja priset för att kunna ge mer till artisterna så skulle många användare gå över till Apple Music eller andra konkurrenter. Jag tror också att artister också måste hitta nya affärsmodeller och få ut mer pengar från konserter osv. Det vore också kul om man kunde ge donationer på spotify, jag tror att många skulle vara villiga att donera små belopp direkt till artister, men ovilliga att betala en högre månadskostnad till streamingtjänsterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din input! Jag tycker det mesta av det du skriver låter bra och vettigt, speciellt det med en donationsknapp. Dock så löser det inte problemet för upphovsmännen. Att vara artist är en sak och att vara upphovsman en annan. Man kan såklart vara bägge men de jag vurmar för är dom som bara sysslar med själva skapandet av musik, kreatörerna.

   Dessa upphovsmän kan inte ge sig ut och göra konserter och ta hutlöst betalt eller kränga t-shirts istället för skivor. Deras inkomst kommer endast när musiken används i en eller annan form.

   Återigen tack för din kommentar!

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Glömde ju svara på det som jag inte höll med om i din kommentar:)

   "Tyvärr är det så att artisterna får ut för lite"

   Om du egentligen menar upphovsman när du skriver artist så håller jag med inte annars. Jag säger inte att artister har det lätt men dom har iallafall möjligen att tjäna pengar på betydligt fler kanaler än vad låtskrivarna har. Och efter att ha hört vad en b-kändis-sångare fick för att göra lite tv-reklam kan jag inte hålla med om att det är skralt i kassan för dom. 1 dags jobb, 200 000:-.

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Jag tänkte inte så långt som att artist och upphovsmän kan vara olika, personligen så lyssnar jag nog bara på artister som skriver musiken själv, så jag håller såklart med om att upphovspersonerna också ska ha betalt. Bra blogg för övrigt.
   Mvh
   Minimalistspararen

   Radera
 3. Jag väljer nog att investera en lite bit. Streaming är idag bara i sin linda och de stora marknaderna finns kvar tex sydamerika som inte kommit så långt med streaming. Har dessutom gått i samma klass som en av grundarna så jag investerar lite patriotiskt. Jag tycker att din idé att göra artister/upphovsperson till aktieägare är intressant. Kan inget om ersättningen men de måste givetvis känna att detta är en långsiktig bra investering att lägga sin musik på spotify. Jag tror dock att Spotify kommer finnas kvar och vara större och starkare med framöver. Kanske gör de en netflix och börjar producera egen musik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Steget för Spotify att bli någon form av förlag eller skivbolag är inte alls särskilt långt men frågan är hur plattformen då kommer se ut. Gissningvis kommer det då bli ännu mindre attraktivt att finnas där om man inte finns med i "the golden circle"... Jag älskar streaming som tjänst och min förhoppning är bara att de som faktiskt står för 100% av all content ska få lite mer lön för mödan. Kanske når vi dit. Precis som du säger så är plattformen fortfarande ung! Jag håller tummarna:) Det ska dock sägas att det blivit bättre jämfört med hur det såg ut i början, hoppas bara det förbättringarna fortsätter. Tusen tack för din kommentar!

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera