onsdag 17 augusti 2016

Ett bolag för oroliga tider


Även om merparten av semestern spenderades borta från bloggen ägnade jag en hel del tid åt börsen. Vanliga månadsköp gjordes men även endel nya bolag fick ta plats i portföljen. Ett av dessa är säkerhetsbolaget G4S.

Det känns ju såklart inget vidare att efterfrågan på G4S tjänster kommer öka framöver. Som investerare är ju det toppen men att världen allt mer blir en otryggare plats kunde ju faktiskt kvitta. Men nu är det den verklighet vi lever i med bomber som smäller här och där, terrorister och alla möjliga stollar som ställer till med elände. Då vill jag ha med ett säkerhetsbolag i portföljen. De som jag haft på bevakningslistan är G4S och Securitas. Valet föll på G4S dels på grund av att kursen tagit otroligt mycket stryk den sista tiden samt deras fina utdelningssvit. De senaste 10 åren är det idel höjningar på utdelningsfronten och min förhoppning är att det ska fortsätta så.

Jag tog ingen megaposition direkt utan nöjde mig med 50 st till kursen 16,64 DKK. Köpet gjordes i min KF så jag slipper fundera kring det här med källskatt men om jag förstått det rätt så dras det oftast inte källskatt på bolag som heter PLC.  Här hade jag ju kunnat bidra med lite folkbildning kring det här med PLC och varför det heter så men jag lyckas inte hitta någon vettig information att dela med mig av. Jag har för mig att det har med att bolagen är verksamma i flera länder eller var deras huvudsäte är. Upplys mig gärna om ni sitter på informationen:)

Som det ser ut nu tror jag bolaget har börjat få ordning på torpet och jag siktar på att köpa på mig fler aktier framöver om inte kursen fullständigt rusar iväg. Bolaget har de senaste åren jobbat med att lösa gamla skitkontrakt för att få upp lönsamheten och jobbet börjar nu ge resultat. Läs gärna artikeln kring detta som publicerades på Placera. Vändning på gång i G4S

Äger ni något bolag i säkerhetssektorn?

MvH Pengaregn

6 kommentarer:

 1. Själv har jag en liten bunt Securitas. Gjorde ett litet test när jag besökte Växjö. Tog en promenad runt industriområdet och spanade in vilka de olika företagen anlitade. 13 av 13 företag jag gick förbi hade Securitas som bevakning/larmpartner. Vet inte om det var en slump, regionalt avvikande eller om Securitas verkligen är såpass dominanta (i Sverige). Det kändes jävligt premium i alla fall! Kom ihåg, ni hörde det från mig först! ;)

  /Maxa Allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det ska jag komma ihåg. Jag har också "lokala" erfarenheter av Securitas och dessvärre har jag mer eller mindre motsatt erfarenhet än vad du har. Därav mitt val;)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. PLC står för Public Limited Company och används primärt av företag med bas i Storbritannien - tänk en brittisk motsvarighet till 'Inc' eller 'Ltd'. Hur det funkar med källskatten är jag dock inte helt på det klara med - när jag satt med Ensco PLC, som också de har sin bas i UK, drogs det ingen källskatt på utdelningarna trots att det var Enscos amerikanska aktie.

  Återstår att se om samma gäller för G4S. Din utdelning kommer i mitten av oktober :)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för informationen!:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Det handlar om vart bolagets huvudsäte ligger. Om det är UK så betalar man ingen skatt pga dubbelbeskattningsavtal. z2036 vet mer än så, han har skrivit om det några gånger på bloggen.

  T.ex. betalar man ingen källskatt i Sverige för Unilever PLC (UK), men man betalar för Unilever NV (US) så man får se upp med vilket papper man handlar med.

  Finns mer om avtalet här: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-1983898-om-dubbelbeskattningsavtal-mellan_sfs-1983-898

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar lite snurrigt det där tycker jag. Det återstår att se om det kommer dras någon skatt eller inte.

   Tack för att du delade med dig av informationen:)

   MvH Pengaregn

   Radera