tisdag 16 augusti 2016

Läge för lax?


Lax är en bransch jag slängt ett öga på några gånger sedan jag kom igång med mina investeringar. Hurovida lax som bransch är en toppeninvestering kan inte jag svara på. De bolag jag kikat på tycker jag verkar vara stadiga bolag som kränger en bra produkt som jag gissar kommer bli efterfrågad i en herrans massa år framöver. Deras respektive kursresor har alla varit fina. Bakkafrost's resa är dock fin med guldstjärna. Där skulle man varit med från början helt klart.

Igår gick då Nordea Markets ut med sina framtidstankar kring branschen och spådde då ett fall i laxpriserna på 40 procent efter att utbudet väntas öka markant den kommande tiden. Detta ledde såklart till rejäla dykningar i alla tre bolagen på min bevakningslista och resan söderöver fortsatte en bit till även idag.


 Min fundering är då helt enkelt om det kan vara läge för lax nu? Skulle det kunna vara vettigt att plocka en liten position för att se vad fisken smakar eller är sötebrödsdagarna över för våra fiskande grannar i lusekofta?

Äger någon av er därute något laxföretag?

Norden i allmänhet har jag spanat mycket på den sista tiden och jag har som ett litet fånigt mål att plocka in två bolag från var och ett av våra grannländer. Just Norge har jag egentligen redan fyllt den kvoten med Gjensidige och Tomra men man kan ju alltid hålla ögonen öppna. Danmark bidrar än så länge med Novo Nordisk men jag är lite småsugen på Flügger även om kursen verkat gå sidledes bra länge nu. Finland är jungfrulig mark än så länge men kandidater finns det några stycken som Kone, Sampo & Fortum. Hur ser det ut med era nordiska innehav?

Ha en fin dag!

MvH Pengaregn4 kommentarer:

 1. Nej, laxen ratar jag av etiska skäl. Det sitter långt inne, men till slut kickar även min etikspärr in. Djurhållning och tobak vill jag inte bli inblandad i. Ekonomiskt tror jag fiskodling är en framtidsbransch. Ett radiotips på temat: Jan Dinkelspiel möter Fredrik Danielsson, grundare av Euro China Capital och f.d. topprankad finansiell analytiker, som har valt att investera i Sino Agro Food.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för radiotipset:) Ska lyssna när tid är en överflödsvara här hemma;)

   Mmm det där med etiken ja... Grunnade en hel del på det i början och har endel områden jag gärna håller mig undan jag med.

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Jag äger ingen lax, och planerar inte att göra det heller. Av flera olika anledningar, men främst eftersom jag är väldigt dåligt insatt och ärligt talat inte har någon större lust att sätta mig in i det heller.

  Mvh
  Framtida Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej sådär superlockande känns det väl inte att göra en djupdykning i ämnet;) Jag kikade mest på det på grund av de senaste dagarnas ras och eventuella möjligheter kring det.

   MvH Pengaregn

   Radera