onsdag 10 augusti 2016

Hur går det egentligen? JULI


Semestern är dessvärre över för denna gången. Kanske har några av er därute fortfarande några veckor kvar och har ni det hoppas jag ni njuter av er lediga tid till fullo oavsett om vädret är bra eller dåligt. Även om jag varit ledig så har inte mina slantar varit sysslolösa. Brexithacket är nu med råge upphämtat och för tillfället så står både min svenska och min utländska portfölj på All Time High! Superkul såklart även fast det tar emot lite att göra nya inköp just nu.

Portföljvärde den 10/8

104 650:-
Totalt årets utdelningar

845,40:-

Månadens lärdomar

Två saker har jag insett under denna månad. Det första är att jag inte ska syssla med att köpa aktier i olika små chansbolag. Det passar mig inte alls och jag tänker hålla mig borta i framtiden. Tråkiga, stora, utdelande bolag är min melodi och jag kommer fortsatt sjunga den melodin framöver. Det andra jag lärt mig är att man allt som oftast får det man betalar för. Kommer skriva ett eget inlägg om bygghandlare framöver där jag går in lite djupare på vad jag menar när jag säger att man får det man betalar för.

Köp under månaden

Det handlades en hel del även denna månad. Mitt månadsköp blev lite försenat så det blev inte av förrens i början på Augusti. Jag väljer dock att redovisa de köpen här i denna månadsrapport trots att dom var lite sena.

Då Avanza bjussade på fritt courtage på amerikanska aktier under deras nationaldag passade jag på att fylla på lite i mina innehav på andra sidan atlanten. Som ett litet undantag denna månad så genomförde jag även en försäljning. Det var ett av mina mindre ”chansbolag” Precise Biometrics som jag till slut kunde bli av med utan att förlora något på det. Det var en alldeles för guppig resa för att jag skulle känna mig bekväm med det så det var rätt skönt att bli av med mitt lilla innehav.Utdelningar under månaden

Någon störtflod av utdelningar blev det inte i Juli heller men trots skralt inflöde tredubblades ändå summan som jag fick utdelat jämfört med Juni. Efter dragen källskatt återstod 168,78:- som nästan omedelbart fick göra dom andra slantarna sällskap i portföljen och börja arbeta.


Uppföljning bloggen

Juni var en riktig toppmånad för bloggen och det visade sig vara svårt att klå under Juli. Merparten av Juli spenderades dock tiden på annat och bloggen fick ta en liten paus. Detta märktes såklart mycket i antal sidvisningar som sjönk som en sten under månaden. Toppnoteringen gällande besökare på en enskild dag blev 467 den 14/7.

Populärast inlägg under månaden topp 3

 Stranger Things

Kunde inte låta bli att skriva ett inlägg om den alldeles fantastiska Netflix-serien Stranger Things. 80tal, BMX, spänning, monsters. In och kika nu om ni inte redan gjort det!:)

Inga fler elräkningar 

Till slut fick vi tummen ur och tog ett beslut om vår framtida uppvärmning av vår villa. Beslutet blev bergvärme och här delade jag med mig lite av mina tankar kring det. Ser verkligen fram mot betydligt billigare elräkningar kommande vinter.

Utdelning i rapportfloden 

När rapporterna trillade in som mest frekvent fick jag en liten slant från ABB som delade med sig till oss aktieägare. Jag funderade lite fram och tillbaka var jag skulle sätta pengarna i arbete och till slut föll valet på Clas Ohlson och NCC.

Avklarade mål under månaden & portföljutveckling

Med denna månads insättning kunde jag äntligen kliva över 100K strecket! Underbart:) Sidorna mål och portfölj kommer uppdateras så snart som möjligt. Känner mig lite osäker på hur jag ska redovisa min portföljutveckling och mot vilket index jag ska jämföra mot. Nu jämföra jag samtliga mina innehav mot World Index men egentligen vore det mer rättvisande att jämföra de svenska innehaven mot kanske Six Portfolio Return Index till exempel. Vi får se hur jag gör framöver.
Tidigare månadsuppföljningar finns länkade här under:

Hur går det egentligen? MAJ
Hur går det egentligen? JUNI

På återseende nästa månadsuppföljning!

MvH Pengaregn

6 kommentarer:

 1. Hej Pengaregn!

  Riktigt fina resultat. Du har verkligen kommit igång på allvar nu! Fortsätt bara att skynda långsamt så kommer det att gå hur bra som helst!

  Håller dessutom med dig av Stranger Things. Jag och min sambo har sett de första 5 avsnitten nu och den är ruggigt bra!

  Må väl och ha en fortsatt bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Utdelningsstugan!

   Nu tickar det på ganska bra och för dig med antar jag då vi har snarlika innehav:)

   Man får allt bita sig lite i tungan för att inte skynda på mer. Den där viljan att få snöbollen större är väldigt stark men jag ska försöka hålla mig till min månadsköpsplan:)

   Ha det gott!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Hej Pengaregn,

  Vilka fina portföljer du har byggt upp. Är själv intresserad av Castellum, Skanska och Investor. Men med tom kassa så får man fortsätta drömma ett tag till :)

  Många verkar gilla Stranger Things, ska nog se ett avsnitt ikväll.

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan David!

   Tack för de fina orden! Nu börjar jag få hygglig form på portföljerna. Just nu är ju allt tyvärr så himla dyrt. Det fina med aktier är ju just att det går att börja i liten skala. I och med att Avanza och Nordnet bjussar på courtaget upp till en viss nivå så går det ju att börja handla aktier även för väldigt små slantar:)

   Ha det gott och hoppas du gillar Stranger Things!:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Jag som hade för mig att du passerat 100 000:- för ett tag sedan? Men jag kanske missade något. Well, well, även jag passerade den gränsen denna månad. Mina första aktieköp gjordes i april månad, så jag har bara fått en utdelning hittills på Investor. Men jag tror nog att jag kommer att få loss ganska mycket större direktavkastning till nästa vår. Jag skall jämna ut fördelningen mellan fonderna, och satsa mer på Spiltan och Swedbank Robur Asien. Mina aktieköp har inte gått dåligt, men indexfonderna genererar en större procentuell vinst ändå. Jag kör mitt 70/30 fonder + aktier eftersom jag mer tror på den naturliga diversifieringen som följer med indexfonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae jag kanske har nämnt att det varit nära 100K strecket tidigare men jag klev över strecket först i och med mitt månadsköp tidigt i augusti:)

   Indexfonder är bra och jag har en liten pott med sånna med. Dock tycker jag det är betydligt mer givande och spännande att direktäga bolagen och samtidigt få ta del av deras vinster i form av utdelningar:)

   Våren kommer bli mycket spännande! Jag startade ju min aktieresa tidigt i våras så det ska bli riktigt kul att kunna ha något att jämföra mot.

   Ha det fint och tack för din kommentar!

   MvH Pengaregn

   Radera