tisdag 21 juni 2016

Ännu en emission


Ja då var det dags igen. Förra gången det för min del skulle stötas till pengar var när Castellum förvärvade Norrporten. I det fallet kändes det helt okej att vara med på nyemissionen då jag verkligen tror på bolaget och förvärvet kändes vettigt.

Nu har det då blivit dags för nästa bolag i min portfölj att vilja ha in mer slantar. Tele2 kommer att köpa den svenska delen av TDC.

Anledningen till att det ska göras en företrädesemission för att finansiera köpet är att Tele2 vill behålla utdelningen och vårda balansräkningen. Detta låter i mina öron lite sådär. Helst vill man ju att utdelningen skall finansieras av verksamhetens avkastning, inte av lån eller företrädesemissioner. Eller är jag ute och cyklar?

Jag kan inte riktigt avgöra om köpet av TDC kommer vara bra eller dåligt i slutändan. Dock tycker jag deras uttalanden kring utdelningen smakar lite surt...

Vad tror ni där ute?

Hur ser framtiden ut för Tele2?

MvH Pengaregn

8 kommentarer:

 1. Svår fråga, har iaf lång tid att funderat kring detta då det är aktuellt sista kvartalet i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm det tåls att klura på... Känner mig lite osäker på Tele2 överlag. Känner mig dock ännu mer osäker på Telia och jag vill gärna ha med en dos telekom i den svenska portföljen... Det är inte lätt detta:)

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Jag kommer att teckna som du själv nämner så har jag hellre Tele2 än Telia även om det går lite tufft för Tele2 just nu.

   Radera
  3. Ska bli spännande att se villkoren framöver i vilket fall som helst:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Personligen gillar jag detta eftersom utdelningen baseras på det kassaflöde som den löpande verksamheten i Tele 2 levererar och då kan den ägaren som är intresserad av utdelning fortsätta att få den. Sen har Tele 2 valt att investera i att växa mer i Sverige genom det här förvärvet vilket de finansierar genom att be ägarna om pengar via en emission. Den som vill vara med på tillväxten tecknar i emissionen och den som "bara" vill ha sin utdelning säljer teckningsrätterna. Jag gillar den här modellen det sätter makten i händerna på aktieägaren...en form av direktdemokrati...
  Den enda möjliga nedsidan är ju att emissionen kostar lite att genomföra men skulle tro att det är försumbara summor i relation en så här stor emission.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå där FFF!

   Tack för att du delade med dig av dina tankar kring detta. Hade inte riktigt tänkt på det på det sättet du förde fram det här ovan. Ja det tåls att fundera på över midsommar:)

   Ha det fint!

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Hur gick det för dig med detta? Blev det att stiga med i emissionen? Kanske har råkat missa något av dina senare inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå jag valde att hänga med på emissionen. Dock är Tele2 ett innehav som jag känner mig lite osäker kring så på grund av det har jag inte ökat på så värst i bolaget. Skulle vilja se lite mer lyft i kursen:) Nu ser jag mest fram mot att rätterna ska förvandlas till vanliga rätter så jag slipper ha en ful rad med BTA längs ned bland mina innehav:) Haha

   MvH Pengaregn

   Radera