lördag 25 juni 2016

Pengaregn's kandidater


Inför nästa veckas månadsköp tänkte jag dela med mig av min kandidatlista. Kanditlistan består av bolag som jag skulle kunna tänka mig att plocka in i den svenska portföljen och som på ett eller annat sätt fångat mitt intresse.

I dagsläget har jag ett antal favoriter men jag tänkte det kunde vara kul om ni hade några synpunkter. Detta inlägg kan väl kanske ses som en uppföljning på mitt inlägg Mer investmentbolag i pengamaskinen som jag skrev under förra veckan. De bolagen ligger med här också bland mina kandidater. Jag ville dock ge dom lite mer utrymme och göra ett eget inlägg om dom.

Just nu består portföljen av 15 bolag och som max kan jag tänka mig att ha 20 bolag. Jag vill kunna månadsköpa i mina innehav och om courtaget ska bli rimligt ligger smärtgränsen runt 20 bolag. 600 * 20 = 12 000:-. Min plan just nu är att föra över mellan 9 och 10 tusen varje månad till min svenska portfölj och fördela den slanten mellan dessa bolag.


Vilka bolag skulle komplettera min nuvarande portfölj bäst?

Är det några bolag som sticker ut som bättre kandidater än någon annan?

Då jag redan äger Axfood inom dagligvaruhandel så känns det väl sådär om man skulle plocka in ICA Gruppen. Jag gillar dock Ica Gruppen och jag tror just den branschen står inför rätt så stora omställningar, frågan är vem som står som vinnare. Är det puckat att äga bägge?

Efter att ha snurrat runt rätt friskt på de svenska byggvaruhusen den senaste månaden känns Byggmax mer och mer som det varuhuset som känns bäst. Både på service och pris ligger dom bra till och av den anledning tror jag att en investering i dom inte är så dum.

Några av bolagen som idag ligger i min Småbolagsportfölj kommer troligtvis i framtiden plockas över till den vanliga portföljen. Det som i dagsläget ligger närmast till hands är Nobina som jag tycker går som tåget (eller kanske bussen..hö hö). Nya kontrakt trillar in med jämna mellanrum och tillsammans med en riktigt fin direktavkastning tycker jag framtiden ser ljus ut.

Stämmer det att man kan flytta värdepapper lite hur man vill mellan sina olika ISK konton? Har för mig att jag läste det någonstans, men jag kan ju förstås ha missuppfattat. Vore ju himla fiffigt om det bara vore att flytta aktierna när man tycker det är dags.

För att motverka att jag testköper en massa bolag till höger och vänster kommer jag från och med nu införa en liten regel att nya innehav’s storlek ska motsvara de andra bolagen i portföljen. Alltså ett rejält köp, inga små doppa-tårna köp. Detta kommer sätta lite mer press på mig att läsa på ordentligt om bolagen jag är intresserad av att plocka in.

Har ni några ideér om kandidaterna? Saknas det någon som ni tycker är självklar? Jag uppskattar verkligen era åsikter!

Hoppas ni hade en bra midsommar igår och att ni inte har allt för tung träkeps idag:)

MvH Pengaregn

4 kommentarer:

 1. Hej,

  Då du inte har läkemedel innan skulle jag ta Pfizer om det nu är ditt val i sektorn.

  Du kan flytta värdepapper inom ISK utan någon courtage eller skatteeffekt. Utländska innehav skall helst köpas i en KF dock. I en sådan gäller andra flyttregler.

  Jag ser inget problem att äga både ICA och Axfood. Har svårt att se att den ena kommer att slå ut den andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Krösus!

   Kul att få en kommentar från dig:)

   Pfizer kan ju handlas på Stockholmsbörsen, bör den ändå helst köpas i en KF?

   Det kanske vore en idé att äga både Axfood och Ica så har man täckt segment ihop med Unilever:)

   Ha det gott och tack för kommentaren!

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Det dras utländsk källskatt på de utländska bolagen som handlas på Stockholmsbörsen. Får man stora utdelningar i utländska bolag har man större möjlighet att få tillbaka mer av den i KF än i ISK. Tror inte det spelar någon roll för dig just nu men kan vara värt att tänka på framöver.

   Radera
  3. Aha det var ju väldigt värdefullt att få reda på. Trodde att man slapp källskattsdravlet om man kunde handla bolaget på Stockholmsbörsen.

   Skulle ju gärna få lite spridning på utdelningarna i den svenska portföljen men det sket sig ju om Pfizer här hemma i KF:en.

   Tack för förklaringen!

   MvH Pengaregn

   Radera