fredag 10 juni 2016

Generationssparande


När jag började nysta i aktiedjungeln kom jag ganska snart över en sida som heter Sure Dividend. Jag skrev upp mig för deras nyhetsbrev och får därefter i princip dagligen e-post från dom. Mest innehåller mailen olika uppmuntranden om att teckna upp sig för deras premium tjänst (någon som provat den?) men ibland skickar dom med små artiklar som kan vara rätt så intressanta. Så var fallet när jag ögnade igenom brevskörden häromdagen. Bland allt annat fanns en artikel om generationssparande och dom helt otroliga fördelarna med ett sådant.

Som vi alla vet är ju tiden vår allra bästa vän när det gäller att få våra tillgångar att växa. I mitt fall kan jag kanske hoppas på att kunna spara och förvalta mina pengar i sisådär 50 år. Det kan bli mer men det kan också bli betydligt mindre.

Tänk om man inte hade tid som begränsning. Tänk om sparhorisonten verkligen var, i princip, för evigt som det talas så gott om av tex Warren Buffet. Tänk om man byggde upp och förvaltade en portfölj som sen fick gå i arv i en eller annan form. Att man skickade vidare kunskapen i generationer.

Sure Dividend lekte lite med siffrorna gällande detta och i dollar kunde med en förväntat utveckling på 9% siffrorna se ut ungefär såhär om man startade med 10 000 dollar:

$23,673 efter 10 år
$56,044 efter 20 år
$132,677 efter 30 år

Om vi då tänker oss att portföljen går i arv till nästa generation skulle siffrorna kunna se ut såhär, och det är nu det börjar bli roligt på riktigt!

$743,575 efter 50 år
$55.2 miljoner efter 100 år
$4.1 miljarder efter 150 år

Ha då i åtanke att dessa siffror är baserade på att det inte petas in några ytterligare pengar. Om man utöver detta hade månadssparat alla dessa år skulle siffrorna bli fullständigt svindlande. Genom att idag så de första fröna skulle ens framtida familj och släkt kunna bli äckligt rika. Alltså på riktigt Joakim von Anka rika! Bara hålla tummarna att man inte får in ett rötägg i släkten om ett sekel eller två som bränner hela skiten på guldpläterade utemöbler och svimmingpooler fyllda med  champagne.

Visst är tanken rätt kittlande med en generationsportfölj:) Vill ni spana in artikeln där Sure dividend skrev om detta så finns den här under:

http://www.suredividend.com/intergenerational-wealth/

MvH Pengaregn

5 kommentarer:

  1. Pengaregn!

    superb vinkling. Otroligt kul sätt att belysa styrkan i ränta på ränta effekten. Var rent av tvungen att påpeka detta för min tjej (som inte brydde sig alls) men ändå. Jävla häftig tanke.

    Trist bara om ens avkommor är riktiga svin som inte vore värd en muffins ens....men risk är ju svårt att helt hålla sig ifrån!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en kul vinkling:)

      Man skulle ju kunna sätta upp någon form av regler om hur arvet/portföljen får användas och förvaltas. Förhoppningsvis kan man genom att skicka vidare kunskapen kanske undvika att det går helt åt helsefyr...eller vad vet jag:)

      Men visst är det en kittlande tanke;) Satan vad det sticker iväg när tiden och räntan får jobba:)

      MvH Pengaregn

      Radera
  2. Om man sparade till sina barnbarnsbarn i stället för sina barnbarn så utökar man tiden med ca 30år och kapitalet blir betydlig större och varje generation måste engagera sig eller läs skicka en hälsning till framtiden om välgång och lycka.Jag har börjat spara för 5år sedan. Spar också till mitt barnbarn. Få se om resten av familjen hakar på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar som du är något på spåren:) Håller tummarna att familjen hakar på! Vore ju fantastiskt om man kunde få till det på något vis. Även små summor kan bli rätt rejäla om dom får växa i 50-150 år:)

      Ha det fint!

      MvH Pengaregn

      Radera
  3. Kommer ihåg en artikel från antagligen 10 år sedan i USA som konstaterade att det normalt tog tre generationer från att en familj blev miljonär tills att de bränt allt. Det gick normalt sett som person A tjänade in pengarna och snålade etc. för att lyckas. As barn (B) växte upp med att man ska spara etc. och såg hur mycket deras föräldrar arbetade för att göra det möjligt för dem. Barnen till B (C) däremot hade ingen erfarenhet av att behöva arbeta eller spara och brände alla pengarna då C hade växt upp med pengar runt sig hela tiden och en viss typ av livsstil och slutade i personlig konkurs.

    Ser en liknande risk här då de flesta personerna är helt enkelt för giriga att det ska fungera i längden (d.v.s. dina barn då du är död kommer göra undantag för sina barn då de är naturligtvis helt speciella anledningar som är helt unika och kommer inte hända en annan gång).

    Jonas

    SvaraRadera