fredag 23 september 2016

Exponering mot Euro


Ett av mina mål med både min svenska och min utländska aktieportfölj är att dom ska vara väl diversifierade. Dels genom att äga ganska så många bolag, i olika branscher, och som handlas i olika valutor. Jag känner mig hittills ganska nöjd med min diversifiering förutom på ett plan nämligen exponeringen mot euro. I dagsläget äger jag inga bolag som handlas i euro. På bevakningslistan finns ett gäng finska bolag men det är inget som direkt lockar. Möjligen kan jag tycka att Fortum och dess direktavkastning kan kännas lite kittlande men det är något som gör att jag inte känner mig riktigt trygg med att köpa in mig där än.

Hur gör ni för att få exponering mot euron eller struntar ni kanske blankt i det?

Det måste ju finnas massor med spännande bolag ute i Europa som bedriver förstklassig verksamhet men varför kommer jag inte i kontakt med dom? Det kan vara jag som har fel och då får ni gärna rätta mig men jag upplever att det är svårt att hitta europeiska aktier hos Avanza. Kikar man i aktielistan bland länder så finns bara Sverige, USA, Kanada, Danmark, Norge och Finland med. Det hade ju varit kul att kunna plocka in någon tysk och inte bara en norsk och Bellman. Det här kanske sitter ihop med att det är kostsamt att handla aktier på ändra marknader än de ovan namngivna eller något sånt... Vad vet jag...

Pund hade också varit spännande att ha viss exponering mot men vad jag kunnat läsa mig till så ska det vara vansinnigt dyrt courtage på dom aktierna.

På sätt och vis får man ju exponering mot dessa valutor när de bolag man äger handlar med dessa länder men jag tycker ändå det vore kul att direktäga något bolag i nämnda marknader.

Har ni några tips på kvalitativa bolag som inte handlas i SEK, Dollar, CAD, NOK eller DKK?

MvH Pengaregn

14 kommentarer:

 1. Själv sitter jag med ca 2% i Fortum, det känns som en överkomlig risk. Bra direktavkastning. Jag har även innehav i Orkla som jag ser som ett fint norskt innehav, fast det var ju inte det du frågade efter ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm Fortum kanske kunde vara ett alternativ. Som chipsälskare av rang och speciellt då OLW så har jag redan Orkla på bevakningslistan. Det verkar som dom haft det lite trögt de senaste åren om jag tyder siffrorna rätt...

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Tycker oxå det är svårt att hitta intressanta europeiska bolag hos Avanza. Inte direkt så att dom skriver speciellt mycket om dom!? Skulle gärna ha annat än bara svenska bolag i portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst vore det kul med lite europeiska bolag. Diversifiering förnöjer:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Fast man kan ju handla på andra börser om man ringer in sin order. Handlade tex Volkswagen, men det gick bara om man ringde. Funkar inte att handla på nätet (tyvärr)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ju dessvärre helt galna courtagepriser på den typen av ordrar, eller har jag fått det om bakfoten?

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Vad gäller pund så finns ju brittiska företag som är noterade i New York. Här är en lista; alla går nog inte att köpa på Avanza men några. Och G4S är väl delvis brittiskt, delvis danskt och går att köpa i Köpenhamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du ju alldeles rätt i. G4S och Unilever finns redan i portföljen:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Jag har ingen exponering mot Euron i nuläget. Utöver att valutakursen är ganska hög beror det på att jag tycker att danska aktier är lite för krångliga och därför endast skulle köpa vid fyndläge. Finska aktier är de enda jag tittar på som kan handlas över nätet till rimligt courtage. Fortum och Sampo har jag bevakat en tid men det finns bättre alternativ på andra marknader just nu.

  Finns flera aktier i Tyskland och Nederländerna i synnerhet som jag gärna skulle köpa, kanske även Frankrike och Belgien men de går inte att internethandla hos Avanza. Funderar på att på sikt skaffa en annan depå som erbjuder möjlighet att exponera mig mot dessa marknader. Tror Nordnet har näthandel för Tyskland. Annars är det väl DeGiro som gäller men har läst mycket negativt om standarden på deras tjänster (inte konstigt med tanke på priserna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm jag stannar nog hos trygga Avanza och Nordnet. Degiro känns lite svajjigt tycker jag...

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. För mig räcker bolagen på börsen här hemma...
  Nemas problemas, typ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, gött för dig! Alla är vi olika:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 7. Håller egentligen med arajs men nu ser pundet billigt ut. Vad har ni för bra utdelare på Londonbörsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har dessvärre dåligt med svar att komma med där... Har ni andra några stalltips?

   MvH Pengaregn

   Radera