fredag 2 september 2016

Osäkra innehav


Häromdagen skrev jag ett inlägg som handlade om sälj-kriterier. Som en liten uppföljning till det inlägget (som ni kan hitta här) vill jag nu dela med mig av mina tankar kring några av mina innehav som jag tycker skaver lite.

Har ni några innehav som ni inte riktigt känner er trygga med?

Jag har några stycken som hängt med ett tag som jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag verkligen tror på dom eller inte. För min del handlar det om tre bolag som ligger och knager lite. Gemensamt för samtliga bolag är att jag köpte dom väldigt tidigt i min "aktiekarriär". Beslutet att köpa in dom baserades i mångt och mycket på att jag fick bilden av att dom minsann skulle finnas med i en aktieportfölj. Bank, Telekom och Spel känns väl som delar som bör vara representerade i en väldiversifierad portfölj... eller?

Ytterligare en gemensam nämnare för dessa tre bolag är att jag väldigt sällan hör några goda nyheter från dom. Kommer det någon blänkare från dom är det i regel någon dret som inträffat och det gör ju inte heller att positiviteten ökar gällande mitt delägarskap. Jag kan givetvis ha fel när det gäller detta och att mitt påstående här ovan bara bevisar att jag inte har tillräcklig koll. Om det är så får ni gärna peka mig åt något håll där jag kan läsa något glatt om dom:)

Dom 3 stenarna i min sko är; Nordea, Tele2 och Unibet.

Utan att tveka så är det bolaget som ger mig allra mest skoskav Unibet. Innehavet lyser ordentligt rött och frågan är om dom kommer hämta hem det framöver? De senaste dagarna har flera storägare sålt av aktier i parti och minut och man kan lugnt säga att detta ger mig endel magont. Kikar man på Unibet hos Avanza så har den ett helt gäng köprekar så många verkar uppenbarligen ha stor tilltro på att det kommer en vändning framöver. Vad tror ni? Är det läge att bita i det sura äpplet och ta en förlust? För närvarande ligger jag -18,94% och det känns inget vidare. Min tankar går väl också lite i banorna om man skulle byta ut Unibet mot eventuellt något av de bolag som levererar lösningar till de olika spelbolagen t.ex NetEnt eller Evolution Gaming. Av de aktörer som finns i dagsläget bland spelbolagen tycker jag det känns som att Unibet har mest vind i seglen och det kan ju möjligtvis vara ett plus.

Dom andra då... Nordea har det ju stormat ganska friskt om det här senaste året och vid ett flertal tillfällen har jag känt mig rätt kallsvettig av att äga aktier i bolaget. Just nu lyser siffrorna blått men frågan är hur framtiden ser ut? Kommer det fler skandaler? Är det vettigare att plocka in en annan bank eller kanske komplettera med en? Någon gång kommer ju räntorna att höjas och förmodligen får då bankerna ett lite mer gynnsamt läge men fram tills dess vet jag inte riktigt...

Min funderingar kring Tele2 handlar mest om vart bolaget är på väg framöver. Vad finns det för framtidsutsikter? Känns som att mobilmarknaden blir mer och mer pressad. Alternativet vi har här är väl om man skulle plocka in Telia istället men situationen känns lite likadan där tycker jag. Iofs jobbar ju Telia mer med fiberanslutningar och det är ju en marknad som kommer växa iallafall ett tag till. Sen har jag sett Tele2's kundtjänst från insidan och den lämnade endel att önska...

Både Tele2 och Nordea bidrar med riktigt fin direktavkastning till portföljen. Dom är faktiskt de två bolag som i dagsläget ger allra högst direktavkastning i min svenska portfölj.

Tele2 7,44%
Nordea 7,52%.

När jag skriver detta så kan jag ju inte låta bli att slås av att det möjligen skulle kunna finnas ett samband mellan direktavkastningen och skoskaven... I dagsläget har jag i snitt en direktavkastning på runt 4% (vet inte exakta siffror då d-a på Oscar Preffen inte stämmer på Avanza) och jag skulle vilja hålla mig någonstans i de trakterna. Gärna lite över 4%.

Som en liten bubblare på osäkerhetshimlen har jag Cloetta, jag kan verkligen inte bestämma mig för om jag tror på bolaget eller inte. Kan det verkligen finnas så mycket tillväxt kvar i ett godisföretag?

Har ni några innehav som gnager?

Har ni några goda råd att dela med er av?

Många frågetecken blev det i det här inlägget men kanske kan ni hjälpa mig att räta ut några av dom.

Trevlig helg!

MvH Pengaregn


12 kommentarer:

 1. Det var ju ändå hyfsad kvalitet på dina samvetskval. Jag rensade nyligen ut Ensco, äntligen. Känns bra. Kvar finns Etrion, lite rysslandsfond och Prospect. Men annars kan jag sätta hold på samtliga mina kvarvarande c:a 50 innehav. Naturligtvis är allt ovanstående inköpt när min investeringsstrategi ännu inte var ordentligt utformad.

  Spelbolag tycker jag snarare det kan vara läge att öka lite i än minska btw.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant det du skriver om evnetuellt läge att öka i spelbolagen. Har läst flera köprekar senaste tiden och det pekar ju om något på att det finns endel framtidstro på branschen. Vi får se vad framtiden har att bjuda på:) 50 innehav låter som dom kan bidra till en rätt trevlig bombmatta!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Tror du råkat köpa Unibet till en för hög värdering. Var ju samma sak med Betssons värdering som rasade. Att insiders säljer kan vara en varningsklocka. Har fått för mig att spelbolagen tjänar ganska bra på allt spelmissbruk och därför valt att avstå investeringar i sektorn. Har man haft en spelmissbrukare i familjen vet man vilket elände spel för med sig. Själv ska jag köpa mer Kinnevik om aktien håller sig på hyggliga nivåer. Tele2 tror jag kommer vara bra framöver och i Kinnevik får man tele2, viss substansrabatt och lite andra bolag. Hade jag tilltro till Unibet skulle jag nog snitta ner min kurs men inte köpa alldeles för mycket. Men tänk på att det är en hel del politiska risker och att flera länder funderar att införa mer skatter på spel. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm ja vi får väl se vad jag hittar på. Nu har ju just Unibet hämtat sig lite under veckan. Kan vara så att jag byter mitt innehav i Unibet mot något annat bolag.

   Kinnevik står på önskelistan:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Jag känner lite samma sak över 2 av mina innehav Telia och Tele2. Jag gillar egentligen inget av innehaven utan köpte mest för att diversifiera med lite telecom.

  Det var också tidigt i min uppbyggnad av portföljen och har inte ökat sen dess så II dagsläget utgör de bara ca: 1% vardera av portföljen.

  Iom detta spelar det ingen större roll om jag behåller eller inte, det är mer qtt jag stör mig på att ha dom.

  Telecom känns allmänt som en svår bransch och med tanke på att jag själv alltid betalat extremt lite för mobilabbonemang, aldrig haft fast telefoni mm så har jag lätt att se svårigheten att hitta lönsamhet. Även om de lyckas bra så tror jag att andra branscher har betydligt högre uppsidor.

  Spelbolag håller jag mig borta från då jag inte riktigt kan sätta mig in i värderingen på samma sätt och känner att jag har noll koll där.

  Kört hårt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo telekom känns lurigt men samtidigt har jag svårt att se en framtid när vi inte mer eller mindre måste ha telekom i våra liv. Och ser man på det på det viset känns dom ju självklara i en diversifierad portfölj. Begränsad uppsida kan nog säkert stämma precis som du skriver.

   Jag har kikat lite på norska Telenor som ett alternativ. Deras kursutveckling är ju iallafall trevligare än våra svenska bolags.

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. > ett samband mellan direktavkastningen och skoskaven.

  Absolut är det så. Värderingen är låg vilket gör direktavkastningen hög. Om något har hög direktavkastning så är det en signal att många tror utdelningen kommer sjunka framöver och det är väl skoskav om något.

  Om man kunde se in i framtiden så skulle det vara mycket lättare att välja aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo en spåkula hade jag varit riktigt grymt att ha;)

   Varför skulle hög direktavkastning var en signal att många tror att utdelningen kommer att sjunka? Hängde inte riktigt med där...

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Sedan jag tog förlusten och gjorde mig av med Ensco är det inget i portföljen jag ligger direkt sömnlös över, vilket är extremt skönt (för Ensco gnagde rejält kan jag säga). Har nog att göra med att min sparhorisont är väldigt långsiktig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis blir nattsömnen betydligt bättre om man slipper ha en massa surdegar i portföljen. Mitt problem är snarare om jag anser dom vara surdegar eller inte:/ Svårt detta:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. Så vad hände med din dator? Har det blivit något hdd-byte ännu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den pendlar lite mellan liv och död kan man säga fortfarande... Än finns det hopp men något HDD byte har det inte blivit av ännu.

   MvH Pengaregn

   Radera