torsdag 22 september 2016

Låt mina pengar va!


Att jaga sina fasta utgifter och göra sitt bästa för att dom ska vara så låga som möjligt är nog något som rätt många av oss ekonomi-bloggare sysslar med. Vissa av oss är totalt tok-grymma på detta medans vissa andra (jag själv) gör mitt bästa men kanske än så länge inte riktigt nått hela vägen fram. I mitt fall så ser jag det som en process där allting inte kan ske över en natt utan huvudsaken är att jag fortsätter att sträva och jobba på att pressa ned kostnaderna. Flera av åtgärderna jag hittills genomfört hoppas jag ska ge effekt nu under hösten. Jag har bytt elavtal, bytt uppvärmning till huset, bakat ihop vissa försäkringar och sagt upp onödiga abonnemang. Rätt bra jobbat tycker jag själv och dom sparade slantar detta medför hjälper snöbollen att rulla snabbare. När man då strävat för att på detta vis sänka sina kostnader blir man ju inte direkt superglad när regeringen går ut och ska höja tv-licensen. Låt mina pengar va i fred! Jag betalar redan en rätt bra slant i skatt kan vi inte låta det vara bra så?

Nej mer skattepengar ska in och vi vanliga människor kan inte göra ett endaste skit åt det mer än att knyta näven och hytta samtidigt som vi betalar räkningen. TV-licensen vara eller inte vara orkar jag inte riktigt gå in på här men jag kan tycka att det är bra att det finns reklamfri tv och radio i Sverige och det gör mig egentligen inget att betala men då kan det gott räcka med den summan som varit. Kan dock tycka att prissättningen på licensen är en smula skev när man kan prenumerera på Netflix för under 300:- (och få tillgång till en herrans massa film och serier) för ett kvartal men måste betala 554:- till Radiotjänst för samma period. Utan att kunna påverka kommer nu mina månadskostnader att höjas och det gillar jag inte alls. Det är visserligen inga stora summor det handlar om men många bäckar små...

Endel av er kanske till och med gått så långt i ert sparande så att ni lyckats övertyga licensfolket i Kiruna att ni inte har en TV och på så vis slipper betala. Gött för er men för min del är inte just den fighten aktuell att ta även om jag är bra sugen dagar som denna.

MvH Pengaregn

22 kommentarer:

 1. Jag har gått längre än att "övertyga licensfolket i Kiruna" att jag inte har tv. Jag övertygade mig själv och har ingen. Det sparar inte bara pengar utan en himla massa tid och irritation.

  Och även om du vill behålla tv:n, vad ska de göra om du säger upp licensen? De har ingen möjlighet att kolla upp det om de inte blir inbjudna.

  Men återigen, att skippa tv var en vinst på fler sätt än jag vågat drömma om. Ta steget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nästan på känn att du skulle kommentera det här inlägget:)

   En vacker kanske vi är där med och står tv-lösa;)

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Men ta det stegvis då. Börja med att säga upp licensen. Det är #sparadkrona att åtminstone slippa betala för indoktrineringen.

   Radera
  3. Ja kanske det kanske. #sparadkrona skulle det definitivt bli;)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. TV-licensen är ett gissel men det som stör mig mest är nog att Radiotjänst stolt påpekar att man betalar för oberoende radio & TV - vilket är ren lögn.

  Vad gäller att skära ner på utgifter i övrigt är det något jag tänker på konstant. Har väl egentligen inte så många fasta utgifter kvar att justera, så nu ligger rullande fokus på att hitta bra erbjudanden på de olika matbutikerna jag har i närområdet. Som när CityGross hade halvliterskonserver med gulaschsoppa för 12,95 kr/st, vilket jag tycker är en helt okej lunch- eller middagskostnad.

  Jag köpte, ehm, 30 st :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gulasch är ju kalasgött det. Hade jag sprungit på det erbjudandet hade jag nog också köpt en liten hög:)

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Jag äter inte gulaschsoppa, men är övertygad om att det går att röra ihop själv för max halva kostnaden och ladda frysen för kommande månader.

   Radera
  3. @Pengaregn Har märkt att CityGross, Willy's etc har dylika erbjudanden oftare än man kan tro (åtminstone där jag bor), så jag försöker besöka de olika butikerna åtminstone en gång i veckan för att ha lite koll :)

   @Micke Larsson Ja absolut - problemet är dock att jag både är lite av en matlagningsanalfabet samt tycker det är så oerhört tråkigt att laga mat (eftersom jag bor själv). Eller så är jag för lat. Är lite oklart.

   Radera
  4. Matlagningsanalfabetism går att bota och att laga soppa är inte raketforskning. Att det är tråkigt köper jag, men det är ju då storkok är bäst. På någon timme gör du kanske 25 portioner mat som sedan bara behöver mikras. Och så sparar det ju pengar, vilket kan väga upp tråkigheten.

   Radera
  5. Både Willys och Citygross har säkert toppenkampanjer ibland. Mitt problem är att ingen av dom finns i min kommun och då blir det liksom inte riktigt värt att åka 8 mil tur och retur för att köpa soppa:)

   Visst fasen skulle maten kunna bli så mycket billigare om man gjorde storkok men jag vet inte varför men jag kan liksom inte ta mig i kragen när det gäller maten. Jag har en förhoppning om att min sambo ska göra ett ryck och ta det ansvaret. Då kan jag pressa de fasta kostnaderna så kan hon pressa matkostnaderna:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. För längesedan hörde jag någon från Radiotjänst uttala sig och de sa att generellt fanns det tre sorters personer som inte betalar TV-licens:

  1.utlänningar
  2.ungdomar
  3.genuina snåljåpar

  Vilken kategori är ni? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en solklar kategori 3, men om jag skulle börja betala licens fast jag inte har tv skulle jag dessutom tillhöra världens största grupp: 4. idioter.

   Radera
  2. Hahaha ja just nu tillhör jag väl ingen av kategorierna eftersom jag defacto betalar tv-licensen. Men genuin snåljåp skulle jag gärna klassa mig som om jag kunde walk the walk & talk the talk. I dagsläget är jag inte riktigt där än...

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Hahaha. Jag är också kategori 3 även om jag inte når upp (eller ner) till dina nivåer av antal slösade kronor Micke. Jag är aningen för bekväm för de mest extrema sparformerna. Fast det räcker väl egentligen med en dator för att man enligt Radiotjänst skall vara innehavare av en TV-mottagare. Jag kan ha fel där men det är vad jag läst. Har självklart aldrig betalat denna smygskatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med om datorn skulle räknas som mottagare var det ju ett herrans liv om för ett tag sedan men jag kommer inte ihåg vad slutresultatet blev... Någon som kommer ihåg?

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Jag kommer ihåg. Radiotjänst fick backa på datorbiten tack vare en hjälte som överklagade hela vägen: http://www.dn.se/kultur-noje/domen-ingen-tv-avgift-for-datorer/

   Radera
  3. Underbart att det finns hjältar som kliver fram när det behövs:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Inte behöver man någon tv. Ta en promenad ;)

  Men annars håller jag med om det du skriver! Att höja tv-licensen ännu mer är absurt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker man kan ha glädje både av en promenix och av tv, det ena alternativet är ju dock ett betydligt billigare nöje:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. Är helt övertygad att Radiotjänst är skurkar. Är inte heller imponerad av SVT eller utbudet. Det enda positiva är öppet arkiv och uppdrag granskning, men det är inte tillräckligt för att jag skulle betala. Gjorde mig av med teven (projektor ftw) för flera år sedan genom ett aktivt val, och jag räknar nu att jag har sparat ca 25000-30000 kr på det. En inte liten summa pengar som istället ligger och arbetar i fonder :) /John

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ingen dålig besparing det. Får man fråga hur du räknat för att få fram att du sparat så mycket?

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Självklart; jag räknade lite slarvigt och vet inte hur mycket licens exakt har kostat genom åren. Men ca 13 år har jag undvikit den och kanske räntan på sparkontot höjde det lite ytterligare. Men för att vara helt ärlig så är det inget jag egentligen har sparat in då jag inte haft några intentioner på att ge dom några pengar :)

   Radera