tisdag 20 september 2016

Skattmasens pengar

När jag fick mitt arv gjordes endel försäljningar och av dessa försäljningar återstår det en kvarskatt som jag lagt undan för att ge till Skattemyndigheten under nästa år. Ungefär 120 000:- är det det handlar om och jag kan inte låta bli att störa mig lite på att dom bara ska ligga där tills det blir dags att föra över dom till skattmasen. Skulle man inte kunna göra något lite roligare med dom eller är det på tok för våghalsigt?

Jag tänker att man kanske kunde peta in dom i hyggligt högutdelande preffar som ser stabila ut nästkommande halvår. Eller varför inte satsa allt på svart i roulette? Om nu räntan håller sig borde man ju kunna få hygglig avkastning i t.ex en fastihetspreff under den tiden utan att det känns helt vansinnigt riskfyllt. Eller har jag fel?

Tanken är ju att pengarna ska jobba och just nu ligger dessa skattepengar enbart och drar sig om dagarna. Hur hade ni gjort?

Jag har fortfarande inte kommit fram till vad jag ska göra med de likvida medel som just nu ligger på mitt vanliga bankkonto. Varje månad köper jag aktier för mellan 15 000:- och 20 000:- men resten av mitt arv ligger bara där och kollar på daytime-tv om dagarna och äter chips. Lite avkastning hade ju inte varit fel där heller. Det är ju ändå rätt så stora summor som ligger sysslolösa och det känns inte riktigt bra. Har kikat lite på nischbankerna och till exempel Akelius erbjuder ju hygglig ränta och jag har svårt att se att bolaget skulle gå i graven de närmsta 3 åren. Svårt att ta denna typen av beslut dock. Jag vill ju verkligen inte att det ska bli fel när det handlar om såpass stora summor. Tips och råd tas i vanlig ordning glatt emot:)

MvH Pengaregn

19 kommentarer:

 1. Jag vet inte exakt hur mycket pengar det rör sig om men antar med tanke på skatten att det är en del. Jag hade lätt börjat investera pengarna, kanske fördelat det på en period på 1,5-2 år eller nåt. Kört väldigt diversifierat och stabila bolag, kanske lite preffar. Iaf en större del av pengarna.

  Det som ska till skatten hade jag nog också investerat en del av, kanske hälften eller 1/3 del i preferensaktier. Fördelat på iaf 4-5 olika. Då kan du ju med intensivt sparande täcka upp pm det skulle ha dippat så pass mke att det inte räcker till skatten.

  Men man måste ju avgöra själv vad man tycker det är värt. Jag hade inte vågat sätta allt på ett fast räntekonto, jag har svårt för att spela allt på ett kort. Hur säkert det ens känns.

  Såg förresten att min blogg inte uppdateras i din blogglista, jag hade samma problem med din i min blogglista förut. Men efter att jag tog bort den och la till den igen så funkar det.

  Ha det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du missat endel av mina tidigare inlägg där jag berättar hur mina investeringsplaner för hela mitt arv ser ut. Just det här inlägget handlade enbart om vad jag skulle kunna tänkas hitta på med kvarskatten. Vi får se vad jag tar mig till:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Du kan sätta in 15000 kr på preem mastercard 1.45% ränta. 15000 på shell mastercard 2% avkastning. Båda med insättningsgaranti. Skulle nog inte våga riskera dessa pengar då de ska användas snart. Resten på en nishbank med bäst ränta och insättningsgaranti. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kanske kunde vara ett alternativ. Har spanat på dessa kort tidigare men då i syfte att betala med dom för att komma åt cash-backen:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Personligen hade jag aldrig investerat dessa pengar på börsen. Inte en chans.

  Om jag hade 120 000 SEK som jag vet att Skatteverket vill ha in nästkommande år vill jag vara säker på att jag, när dagen väl kommer, kan betala in de där pengarna. Jag vill kunna sova gott om natten och det skulle jag inte göra med dessa pengar på börsen.

  Jag sålde av ett par fonder på ett aktie- och fondkonto som utlöste en del vinstskatt. De pengar som avsåg skatten placerade jag på ett konto med 0,5% ränta hos Avanza. Och visst, det var inte speciellt mycket avkastning på de pengarna, men samtidigt visste jag till 100% att de fanns där när det väl var dags att betala in.

  Lycka till hur du än väljer att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Framtida Frihet här. Aldrig att stoppa in pengar du *måste* ha inom ett år i aktier. Det finns bankkonton med lite under 1% i ränta. Sätt pengarna där och gläds åt de hundralappar du får innan Skatteverket ska ha sitt.

   Om du har en ekonomi där du kan skaka fram 120 000 på andra sätt, även om börsen tappat 30-40% i värde, då blir det en annan sak, men om du måste ha just de där pengarna om ett år, låt bli aktier!

   Radera
  2. Ni har helt klart en poäng. Nattsömnen är jag ganska så rädd om så några större risktaganden är jag inte egentligen så sugen på:/

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Hej!
  Har exakt samma dilemma, mitt härstammar från lyckad lägenhetsförsäljning men jag har löst det så att jag begärt uppskov, och genom att jag ofta får tillbaks 20 eller mer från skatten varje år, minskar jag mitt uppskov år efter år samtidigt som jag har pengarna som antingen torrt krut alt en intressant placering! Återkom gärna med hur du gör, i slutändan måste man själv kunna sova gott om natten! Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej! Vet inte riktigt hur det funkar när det gäller ett dödsbehov det här med uppskov. Känns ju mest segt att gå och dra på skulden när möjligheten finns att bli av med den. Lite avkastning på slanten hade ju dock varit trevligt.

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Med tanke på ditt arv så tycker jag att de i kommentatorsfältet är lite väl oroliga. Även om du skulle förlora allt så har du ju pengarna att betala Skatteverket med men frågan du måste ställa dig är om det är ok i falla du kanske går back 30 000 kr på detta om du skulle ha rejält med otur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite så jag tänkte också. Även om de tex Preferensaktier Pengaregnet köper skulle dippa 50% (väldigt osannolikt) så finns det kapital att ta av. Men självklart är det upp till var och en att avgöra om det är värt det.

   Radera
  2. Jo pengar finns det men det skulle kännas bedrövligt segt att behöva plocka dessa pengar från "mina" pengar. Någon megarisk är jag inte villig att ta med dessa pengar men en del skulle jag nog kunna placera utan att förlora någon sömn... VI får se vad det blir:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. Vet inte hur räntan ser ut på skatteverket för tillfället men tidigare var den bra där. Då pengarna ändå ska dit... MVH Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag inte minns fel så tog de bort räntan på kontot just eftersom många placerade pengar som inte hörde hemma där.

   Radera
  2. Jag var i en liknande situation innan i år och kontaktade skatteverket. Räntan finns kvar, nollräntan träder i kraft först vid årsskiftet.

   Radera
  3. Försökte betala in extra men den slanten kom tillbaka nu i höst så jag har ingen aning om hur det funkar med räntan hos skattemyndigheten...

   MvH Pengaregn

   Radera
  4. Okej, tack för infon:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 7. Hej Pengaregnet

  Jag håller med flera av de tidigare inläggen när det gäller de 120 000kr. Kapital som har en deadline - och som är öronmärkta - bör rimligen inte vara på börsen. Det är ju en princip som de flesta bloggkollegor och även experter faktiskt är eniga om.

  Sätt det i detta perspektiv. Innan ditt arv, om du hade haft 120 000kr som du visste att du obönhörligen behövde inom 1 år, hade du valt att sätta dem på börsen eller hade du allokerat dessa i säker hamn? Det svar du ger på den frågan är troligtvis närmast dina principer omkring investeringar, och på vad du kommer göra med Skatteverkets 120 000kr.

  Ska bli spännande att följa hur du väljer att göra:).

  Mvh

  Atlasinvesto


  SvaraRadera