tisdag 10 januari 2017

Hur gör ni med intäkterna?

Om någon, för lite drygt ett år sedan, hade sagt till mig att jag skulle driva en blogg med ekonomisk inriktning som också genererade någon krona hade jag mest troligt avfärdat detta som struntprat och nonsens. Ibland tar dock livet en med på oförutsedda vägar och här sitter jag nu och funderar på hur man gör med sina bloggintäkter. Hmm känns märkligt bara att säga just det ordet...

Jag är ju inte ensam bland ekonomibloggarna att ha reklam/adsense på min blogg. Anledning till att jag har detta är ju såklart en förhoppning om att mina inlägg ska generera en krona eller två. När jag nu har möjlighet att summera mitt första år som bloggare kan jag faktiskt se att dom där annonserna har burit frukt. Närmare bestämt 807,4:-.

Detta känns såklart superkul men nu kommer då mina funderingar kring dessa intäkter. Hur gör ni andra när det kommer till dessa intäkter och skatt? Gör ni en extra inbetalning till skattmasen eller struntar ni bara i det? Sen funderar jag också på hur man smidigast får slantarna utbetalda. Är det paypal som gäller då? Drömmen vore ju om man kunde skeppa över dom direkt till Avanza. Ytterliggare en fundering jag har är hur lång tid det brukar ta tills man har pengarna i näven så att säga?

Min tanke med dessa blogg-pengar är såklart att sätta dom i arbete. Som det ser ut nu är januari och februari min allra svagaste utdelningsmånader och vore det inte då trevligt att peta in dessa blogg-pengar som en bonusutdelning när det trillar in som minst slantar?:)

Hur gör ni med intäkterna?

MvH Pengaregn

12 kommentarer:

 1. Jag har dem som en (skattepliktig såklart) intäkt i ett bolag, på så sätt går de in i investeringsbara medel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen till min blogg!

   Trevligt att du kikade in här. Hade jag haft ett bolag hade jag nog gjort som du skriver men i dagsläget så har jag inte något bolag att peta in pengarna i. Planer finns iofs på att starta ett bolag under året. Vi får se hur det blir.

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Eftersom vi kört helt reklamfritt tills i december har detta inte varit en issue. Jag räknar kallt med att de kronor som kommer in kommer hamna i en egen öronmärkt depå för att växa där.

  Är det någon av er bloggare som får gratisgrejer? Jag var lite framåt och förklarade för ett företag om vår blogg och att jag var aktieägare i deras företag och fick en gratis prenumeration värd 2.370 kr. Det är allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratisgrejer hade ju varit otroligt trevligt men än så länge har jag inte fått några erbjudanden:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Ett tips är väl att läsa vad skv skriver själva.
  http://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/skatter/naringsinkomster/internet/blogg.106.233f91f71260075abe880006597.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för tipset och länken:) Ska spana in det på en gång.

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Hej,

  Har också blivit lite smått intresserad med att handla i aktier. Jag undrar vad mycket startkapital du började med och vad mycket du avsätter i din portfölj varje månad?

  Hur noga brukar du granska varje ny investering? T,ex. hämtar du in mycket info om respektive bolag och går igenom deras nyckeltal, kassaflöde, intäkter samt efterfrågan på deras tjänst/produkt?

  Använder du isk?

  Tack så mycket för att du tar dig tid att svara på mina frågor ^^ .Även om allt är väldigt nytt och väldigt mycket okunskap från min sida så är det väldigt trevligt att läsa din blogg.

  Mvh M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare M!

   Kul att du hittat till min blogg och att du börjar bli sugen på att investera själv:)

   Anledningen att jag startade var det arv jag fick lämnat till mig men jag smygstartade faktiskt lite innan några av arvspengarna hade blivit utbetalda. Om jag kommer ihåg rätt så handlade jag för kring 1000:- som startbelopp. Jag anser att det går alldeles utmärkt att komma igång med aktiesparande oavsett hur liten eller stor startpotten är:)

   Min plan just nu är att avsätta mellan 15000-20000 till min portfölj varje månad.

   Med handen på hjärtat så kunde jag nog ta reda mer kring mina bolag innan köp. Det jag har utgått för är om jag tror på bolaget, förstår vad dom pysslar med, samt om jag vill vara delägare eller inte i just det bolaget eller branschen. Jag går väldigt mycket på känsla och kan säkert bli bränd någon gång men än så länge har det gått helt okej. Jag ser mitt investera lite som en skola och därför vill jag "learn by doing". Att sitta vid sidlinjen i flera år bara för att jag inte är fullärd är inte ett alternativ så jag har istället valt att gasa och lära mig längs vägen:)

   Ska jag nämna några saker jag faktiskt kikar på när jag väljer bolag så är det:

   Utdelningstillväxt: Hur har utdelningarna utvecklats dom senaste säg 5-10 åren.

   Hur stor del av vinsten delar bolaget ut? Gärna under eller kring 50% tycker jag är bra:)

   Försöker hålla mig under 20 i PE men det kan vara svårt i vissa fall.

   Men som sagt...Jag försöker hela tiden lära mig mer kring nyckeltal och olika analyser men det är samtidigt bra att prova och inte låta sig skrämmas av att allt verkar så avancerat.

   Yes Box jag använder ISK. Ett ISK konto till mina svenska innehav och ett ISK för mina fonder. Dessa kunde lika gärna samlats på ett konto men jag tycker jag får bättre överblick när jag delar på dom. Till samtliga mina utländska innehav använder jag en kapitalförsäkring. Anledningen till detta är den källskatt som dras på utländska utdelningar. I en kapitalförsäkring får man tillbaks dessa slantar några år senare utan en massa krångel.

   Tusen tack för att du ställde dina frågor. Då får jag en möjlighet att faktiskt tänka efter lite och det är ju aldrig fel.

   Jag håller tummarna att du kommer igång med dina aktier så snart som möjligt. Utdelningssäsongen står ju för dörren så du har en trevlig tid framför dig om du kommer igång nu:)

   Superkul att du gillar bloggen:) Du är varmt välkommen tillbaka om du har fler frågor & funderingar.

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Hejsan!

  Trodde tidigare att det skulle kunna klassas som hobbyverksamhet men det var nog felaktigt av mig. Det är nog viktigt att kolla med de som du har kontrakt med huruvida de betalar skatt på beloppet eller inte (kan nämligen skilja sig).

  Jag kör själv inte med Google Adsense så jag vet inte hur det går till med betalningen. Tror att det måste vara en viss summa för att det ska bli någon betalning och troligtvis får du själv betala in skatten då. Men är som sagt väldigt osäker kring detta :)

  Ha en fortsatt trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenixen! Adsense betalar inte in någon skatt så det ligger på mig att göra det. Dock har man ju rätt att bedriva hobbyverksamhet upp till en viss nivå utan att skatta för det... Helt klart lite klurigt. Jag vill ju peta in bloggpengarna in på börsen så snart som möjligt:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. Mitt syfte är i alla fall att återinvestera varje krona som bloggen genererar till bloggen. På så vis klassas det som hobbyverksamhet och då behöver jag inte skatta på pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vet skatteverket att du återinvesterar då? Hur menar du med att återinvestera i bloggen?

   MvH Pengaregn

   Radera