måndag 30 januari 2017

Hur ska jag räkna på tillväxten?


I och med att bolagen nu börjar ge förslag på höjda utdelningar skulle det också vara kul att kunna följa den tillväxten i kronor och ören. Men hur fasen ska jag räkna? Att räkna ut hur många procent som utdelningen ökat är ju inte särskilt svårt men det jag allra helst skulle vilja se är hur många "bonusslantar" som ökningen ger mig.

Då är då frågan när man ska räkna på detta. Ska jag göra en uträkning på det antal aktier jag har samma dag som bolaget meddelade utdelningen? Ska jag bryta vid årsskiftet? Ska jag vänta till utdelningsdatumet?

Som ni ser är jag en smula förvirrad. Hur gör ni? Har ni någon smart formel för detta?

Att vara förvirrad över hur man ska räkna på utdelningstillväxten är sannerligen ett lyxproblem som jag är väldigt glad att ha. Jag skrev i höstas om hur mycket jag såg fram mot att få vara med om att ett bolag höjer utdelningen och nu har jag fått vara med om det ett antal gånger. Det var lika trevligt som jag föreställt mig och lite till. Dividends rock!

I ett av mina allra mest besökta inlägg Var är min utdelning? klurade jag lite kring utdelningar som inte riktigt kommer när det är tänkt. Nu har jag väntat ett antal dagar på att utdelningen från Bank Of Nova Scotia ska trilla in men än så länge syns inte röken av några utdelningsslantar. Utdelningsdag var den 27/1. Äger någon av er BONS och har ni fått utdelningen?

Vi har ännu en spännande rapportvecka framför oss som rivstartar med H&M och Investor imorgon. Kan vi hoppas att Investor traditionsenligt höjer med en krona?:)

MvH PengaregnTrevlig helg!

MvH Pengaregn

6 kommentarer:

 1. Jag hoppas och tror på Investor i morgon!
  Blir det åktur söderöver gläds jag över att åt havregrynsgröt till middag i dag ;) #sparadkrona

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha härligt:)

   Njae Investor är jag inte så orolig för, då är det värre med H&M:/

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Min utdelning från BNS rullade in i natt på mitt Avanzakonto och dom är redan investerade.

  SvaraRadera
 3. Hej Pengaregnet!
  Menar du hur mycket höjningen ger dig totalt med tanke på årets samtliga utdelningar? Vet inte riktigt vad du menar med "bonusslantar" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att det kan verka luddigt;)

   När ett bolag höjer utdelningen blir ju mellanskillnaden mot förra årets utdelning "bonuspengar". Helt enkelt extra utdelningspengar som jag får som bonus. Min fundering är då vid vilken tidpunkt man ska mäta detta. Om man aldrig köper eller säljer aktien i fråga blir den uträkningen ganska lätt men det blir lite klurigare när man som jag handlar nya andelar månad för månad:) Hänger du med hur jag tänker?:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Yield on cost brukar användas för att beräkna ökad utdelning. Det är helt enkelt aktuell utdelning i förhållande till inköpskostnad. Ett exempel, du köpte aktier för 100kr vid ett tillfälle med utdelning 3kr, då har du YOC 3%. Sen går det några år och utdelningen har höjts till 11kr för dessa aktier. Då har du en YOC på 11%

  SvaraRadera