tisdag 24 januari 2017

Spaningar inför #uppesittarkväll


Äntligen! Januari har känts bedrövligt lång och därför välkomnar jag #uppesittarkväll och löning med öppna armar. Att vi också går mot ljusare tider känns också mycket välkommet. Mörkret och slasket tär på mitt humör och min energi. Att sparka igång några större projekt när man knappt sett solen på en månad känns minst sagt motigt. Nu går vi dock mot ljusare tider och det är bara att härda ut en stund till.

I vanlig ordning kommer jag göra min månadspåfyllning i befintliga bolag men jag har också span på ett antal nya bolag. Ett par befintliga bolag planerar jag på att göra lite större påfyllningar i denna månad och högst upp på listan är Kopparbergs. Aktien handlas idag kring 242:- och det tycker jag är en okej nivå att öka på. Då courtaget är så hiskeligt dyrt (19:-) måste det till ett större köp för att det inte ska svida allt för mycket i snåltarmen.

I ett tidigare inlägg skrev jag om min önskan att plocka in något mer investmentbolag i portföljen. Denna önskan finns kvar och två bolag har jag span på. Latour och Svolder. Det sistnämnda fick köprek i senaste numret av Aktiespararen men jag tycker ändå den känns ganska dyr och har en lite väl låg direktavkastning. Latour verkar vara ett kvalitetsbolag rakt igenom och jag gillar verkligen deras innehav. Två av innehaven har jag faktiskt span på att plocka in var för sig; Nobia och Assa Abloy. Frågan är då om man ska köpa Latour och få "bägge på köpet" eller om jag ska skippa Latour och istället köpa bolagen enskilt?

Industrigruppen Beijer Alma (som man också får exponering mot via Svolder) har fått köpfingret att klia tidigare men jag har inte kommit till skott. Den största anledningen till det är att jag inte känner mig helt hundra på vad dom sysslar med. Jag vet att dom har flera ben att stå på bland annat Lesjöfors som sysslar med industrifjädrar men för mig känns verksamheten lite luddig. I princip allt jag läst om bolaget har varit lovord men jag tycker det är svårt att göra en egen bedömning. Äger ni Beijer Alma?

Skogsindustrin skulle jag vilja investera i och det bolag jag själv tycker känns mest spännande nu är SCA. Jag gillar dels deras skogsverksamhet men också deras hygienverksamhet. Jag vet hur mycket blöjor vi gör av med hemma och en del av den kakan vill jag norpa åt mig. En liten "blöjkorg" ihop med nedanstående amerikanska bolag kanske vore en variant. Planen är ju att SCA ska knoppa av hygienverksamheten framöver och den resan skulle jag kunna tänka mig att vara med på. Bolaget har höjt utdelningen varje år dom senaste fem åren och handlas idag till ett PE kring 25. Lite högt kanske men det skulle jag kunna tänka mig att betala. Som ni kan se härunder står bolaget bakom ett gäng fina varumärken som mer eller mindre är måste-varor i dom flesta hushåll.


Om vi vänder kikaren mot utlandet så har jag 3 bolag på radarn  Kimberly Clark (USA), Microsoft (USA) och Kone (FIN). Kimberly ser jag som en stabil utdelare av rang. Blöjor kanske inte är superspännande men det är en produkt vi troligen kommer använda i bra många år framöver. Några kursdubblingar är det nog inte tal om men fina utdelningar lär trilla in år efter år.

I Microsoft och Kone tror jag man skulle kunna få en släng av tillväxt också och det är ju inte fel. En investering i Kone skulle också innebära en ökad valutadiversifiering då jag än så länge inte har något bolag som handlas i euro.

Sedan tidigare äger jag två preffar som bägge pysslar med fastigheter; Akelius och Oscar Properties. Jag har kikat lite på om jag skulle fylla på prefkorgen med ytterligare ett bolag. Industrigruppen Volati känns mest frestande just nu. Jag är ganska nöjd med min exponering mot fastigheter och då skulle Volati kunna vara ett bra komplement.

Ja ungefär sådär går mina tankar kring nya innehav i dagsläget. Är jag ute och cyklar? Ja förmodligen men jag gör så gott jag kan;) Ni får hemskt gärna dela med er av era tankar kring de bolag jag skriver om.

Vilka bolag har ni i kikar'n denna månad?

MvH Pengaregn
11 kommentarer:

 1. Finns inget rätt eller fel. Bara andras åsikter! ☺ Väntan har varit olidlig! Men imorgon så! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i men jag värdesätter ändå andras kunskapar i processen att skapa mig min egen:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Jag har tänkt fylla på med fler Björn Borg men nu när HM billig lockar det att köpa fler såna istället... :/

  Missade tyvärr uppesittarkvällen pga träning. Var det lika bra som vanligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar känna mig mer och mer osäker på H&M. En lite starkare rapport hade ju suttit fint så framtidstron fick sig lite förstärkning.

   Jo jag tyckte gårdagens uppesittarkväll var bra. Kanske inte den bästa men helt okej att slökika på:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Hej Pengaregnet!

  Kul att höra att du går mot ljusare tider och att livet nu känns lättare. Vet ju att du haft det rätt tungt ett tag :)

  Tänkte passa på att fråga. Varför är courtaget till kopparbergs dyrare än övriga aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halloj! Ja visst är det skönt att vi går mot ljusare tider.

   Anledningen att det är högre courtage på Kopparbergs är att den handlas på Nordic MTF och där är minicourtaget 19 pix...En viss skillnad mot 1:- som de flesta andra bolagen kostar i minicourtage;)

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Latour började jag ta in för några månader senoch planen är att öka upp rejält från mina nuvarande 23 aktier. Skulle iaf vilja ha runt 100st.

  Investmentbolag är ju grymt och sen är det ju ok med 4,5% substansrabatt mot svolders 5,8% premium ;).

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja efter att ha sugit på investmentbolags-karamellen någon dag så faller nog valet på Latour. Substansrabatten samt deras innehav talar mer för dom i dagsläget för min del:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Av de utländska bolagen som du funderar på så äger jag själv Kone. Jag tror starkt på ökning av hissar och rulltrappor eftersom det verkar som att vi får bygga allt mer på höjden i trånga städer bland annat.

  Nu när rapportfloden kör igång ordentligt så får jag se hur mycket tid det finns för att läsa på om andra bolag. Ett bolag som jag är intresserad av att kolla mer på är Securitas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om det du säger om Kone och det är dels därför jag är sugen på dom.

   I säkerhetssegmentet så har jag valt G4S istället för Securitas. Anledningen att valet föll på dom är nog dels för att dom är lite mer globala än vad Securitas är. Med handen på hjärtat kan jag dock säga att jag inte gjort någon djupare analys av något av bolagen men hittills har G4S varit en fin affär:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. Behöver du brådskande lån ?
  Du har svårt att lösa dina olika problem; att starta ditt eget företag Privata och offentliga företag; bönder och andra. Inga bekymmer, bygg ditt liv genom våra olika låneerbjudanden på 72 timmar, snabb kredit och garanterat upp till 10.000.000. Våra villkor är mycket enkla för alla seriösa och ärliga människor som kan återbetala det med en ränta på 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Kontakta oss för mer information.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera