måndag 9 maj 2016

Lediga dagar, ledig tid?


Nu har det varit tyst här på bloggen några dagar och anledningen till det kan sammanfattas med långhelg. Jag vet inte hur många gånger jag tänkt ut olika idéer jag vill skriva ned som blogginlägg och att jag sen tänkt hinna skriva dom under helgen. Helgen som ju betyder tid borta från jobbet betyder i min värld inte längre att det är tid jag fritt kan disponera.

Med två barn därhemma, varav en ganska så liten, så flyger liksom timmar och dagar iväg. Den där tanken om en lugn kväll med ett glas öl och laptopen i knät är som en utopi för mig och därför kan det ibland bli lite tyst här på bloggen. Förhoppnings har ni andra småbarnsföräldrar därute överseende och förståelse för detta. Detta är absolut ingen beklagan från min del. Tid spenderad med min familj och i synnerhet med mina barn är det bästa som finns och bättre investerade timmar finns inte. Det är dock lite lustigt att min hjärna i princip varje helg lurar mig och får mig att tro att jag nog kommer hinna med ett blogginlägg under helgen. Hittills tror jag inte det hänt en enda gång... :)

På ekonomisidan rör det sig en hel del faktiskt. Lite mer arv har börjat trilla in och dessa kommer sättas i arbete mot slutet av månaden. Känns verkligen helt fantastiskt att vara på väg! Jag har på inget sätt bråttom och kommer peta in pengar på Avanza i den takt jag känner känns bra för mig.

Min kortsiktiga plan just nu är att färdigställa min portfölj med svenska bolag. Då jag har möjlighet att nyttja Avanzas nya courtageform Start kan jag handla dessa courtagefritt upp till 50 000:- i samlat sparande. Min plan är att ha 15 svenska bolag i portföljen och i dagsläget har jag 11. 4 till ska in och iallafall 3 har jag nog redan bestämt mig för vilka det blir. Kommer skriva ett eget inlägg om vilka lite senare (kanske till helgen?).

Det är dock svårt när man måste välja bort en del. Jag känner trots det att nu i uppstarten måste jag ha en gräns för hur många innehav jag har. Risken annars är att jag doppar tårna i en herrans massa bolag och det tror jag inte kommer bli bra i slutändan.                    

De cirka 20 000:- jag har i courtagefri handel kommer jag investera under och i slutet av maj månad. Under den perioden kommer jag inte handla något utanför den svenska börsen. På tal om utanför den svenska börsen så väntar jag fortfarande på mina första utländska utdelningar. Köpte ju STAG som är en månadsutdelare men jag har fortfarande inte sett till någon utdelning trots att det gått drygt en och en halv månad. Hur länge brukar dom dröja?

Ex datum och liknande är ju en smula bökigare att ha koll på när det gäller utländska innehav tycker jag. På Avanza har man ju all den information serverat när det gäller de nordiska bolagen. Vad använder ni andra för några verktyg för att ha koll på det?

Jag håller tummarna att det fantastiska vädret håller i sig ytterligare några dagar så jag kan cykla till jobbet #sparadkrona

MvH Pengaregn

6 kommentarer:

 1. Googla "dividend stag" och välj sökresultatet Nasdaq.com. Så brukar jag göra för att kolla upp utdelningsdata för amerikanska bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har allt varit inne där och snurrat endel tidigare.

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Svar
  1. Va trevligt att du tycker det, det värmer:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Hej

  Du lyckades säkert bara köpa precis efter x-date. Utdelningen på STAG kommer till Avanza den 18e och till Nordnet lite tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt, så rätt:)

   Jag lyckades göra mitt STAG köp den 30/3 och X-date var 29/3... Jävla nybörjarmiss :)

   Men men det är bara att tuta och köra!

   MvH Pengaregn

   Radera