tisdag 31 maj 2016

Magic Formula


Sedan jag började spana runt bland aktiebloggare så har jag titt som tätt stött på uttrycket ”Magic Formula”. Tanken är väl om jag förstått det rätt att man sorterar bolag utifrån ett antal kriterier och nyckeltal och sedan mekaniskt investerar i dom 10-30 bolag som hamnar i topp. Ett år senare säljer man sitt innehav och gör sen samma gallring igen och köper de högst rankade bolagen återigen.

Tydligen har man kunnat back-testa detta investeringssätt och kommit fram att under back-testen funkar det faktiskt. Detta investeringssätt ger bättre avkastning än börsen i stort.

Spännande tycker jag på flera sätt. Dels att det kan ge högre avkastning men också den mekaniska delen i det. Jag kan, i princip, ännu inte ett skit om börsen och kunde jag då skapa en liten portfölj som funkade helt mekanisk skulle jag tycka det var intressant att prova. Här behövs alltså mer eller mindre ingen kunskap om bolagen i fråga utan man investerar helt mekaniskt i de bolag som placerar sig högst i gallringen.

Har någon av er därute testat detta sätt att investera? Är Börsdata enda stället man kan göra den typ av gallring som krävs för Magic Formula? Är det möjligt att köra Magic Formula med månadsköp? Upplys mig gärna om ni har kunskap i ämnet.

Detta skulle för min del vara ett sidospår och mest en kul grej. Mitt huvudfokus är och förblir utdelningsinvestering i stora, trygga bolag.

Snart har är Maj avklarad och vi säger halloj till Juni! Från och med imorgon kommer jag lägga till en ny liten feature här på bloggen. Jag har skissat på lite olika sätt att göra uppföljning på mitt sparande och har nu kommit fram till något jag är någorlunda nöjd med.  Imorgon publicerar jag min första månadsuppföljning under namnet: Hur går det egentligen?

MvH Pengaregn

5 kommentarer:

 1. Jag håller på med ett experiment med Dual Momentum, en helt annan teknisk investeringsstrategi. Efter ca elva månader är jag långt ifrån nöjd och jag tror det är risken, hur hanterar man att strategin inte fungerar? Ger upp efter några månader? Efter 5 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl den stora frågan med alla strategier. Hur hanterar man när ens strategi inte ger det resultat man hoppats. Med riktigt lång spar horisont ska man kanske försöka sitta lugnt i båten och ge det lite tid... Men vad vet jag. Har du skrivit något om Dual momentum experimentet på din blogg?

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Jag skrev http://danielinvesterar.blogspot.se/2016/01/dual-momentum-experiment-en-forsta.html efter 6 månader. Nu har det gått cirka 1 år och det är inte så mycket roligare. Ska göra en uppföljning till om en månad eller så.

   Radera
  3. Det verkar ju helt klart rätt krångligt, speciellt med fonder och problemet med förskjutning av köp/sälj som du nämner.

   Något år framöver kommer jag nog hålla mig till dom större bolagen och försöka bygga upp en bra diversifiering och flöde med utdelningar. Olika strategivarianter får vänta lite:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Hej! Här kan du läsa mer om The Magic Formula och kvantitativa strategier:
  https://www.kvantinvestering.se/2017/11/07/den-magiska-resan-inledning/
  Vi "gallrar" också aktier:
  https://www.kvantinvestering.se/2017/11/09/sa-har-ser-vara-aktielistor-ut/

  SvaraRadera