onsdag 29 juni 2016

AktiestinsenNamnet Aktiestinsen har dykt upp både här och där ända sedan jag började intressera mig för ekonomi och historien har alltid faschinerat mig. Egentligen är kanske detta inlägg gammal skåpmat för de flesta av er som läser ekonominyheter och ekonomibloggar i allmänhet. Trots det kände jag att jag ville dela med mig lite om denna härliga smålänning Lennart ”Aktiestinsen” Israelsson. Kanske kan det inspirera någon precis som det inspirerat mig.

Varför tar jag då upp detta då? Jag är ju knappast först på bollen om man säger så men jag snubblade över ett klipp när han var med på Avanza forum ihop med Claes Hemberg och efter att jag kikat på det blev jag lite varm i hjärtat och därför föddes detta inlägg. I tider som dessa med Brexit-oro och börsras tror jag det Stinsen förmedlar kan ge lite ro till nojjiga börs-själar.

Denna farbror har alltså med ett startkapital på 600:-  i Sandvikaktier lyckats bygga upp en portfölj värd mer än 140 miljoner genom att återinvestera sina utdelningar. Inte illa pinkat av en gubbe från Småland;)

År 1980 nådde han sin första miljon och efter det tog det verklig fart. Trots ett par riktigt stora ras har han suttit kvar i båten för att sedan se sina tillgångar växa något helt otroligt. Jag tycker att han är ett, än så länge, levande exempel på att det lönar sig att vara riktigt långsiktigt i sina investeringar. Hans strategi kommenterade han på följande vis;

”Min strategi har alltid varit att köpa lågt värderade aktier och sedan inte sälja dem. Sedan gör ränta på ränta-effekten jobbet. Man behöver inte ta onödiga risker eller försöka pricka in bottnar och toppar med kortsiktiga affärer”


Förutom att han är fenomenal på aktier verkar han vara en ytterst sympatisk man med massor av humor. En riktig mysgubbe som delar med sig både av sina pengar och minnesvärda citat likt dessa:

”Det är så himla enkelt att bli miljonär”

Eller kanske:

”Det faller för smålänningarna för de vill köpa billigt och stiger för stockholmarna för de vill köpa dyrt”

Stinsen fyllde ganska nyligen 100 år men jag håller tummarna att han får leva många år till så han kan fortsätta dela med sig av sina härliga tips och one-liners. På bloggen 40procent20ar hittade jag en liten lista med Aktiestinsens bästa tips för att lyckas med aktiehandel och dom tycker jag kan vara värda att slänga ett getöga på.

1. Experter ska man inte lita på..
2. Avstå från lån..
3. Satsa långsiktigt..
4. Företagen ska ha god kassa - annars begär de bara mer pengar genom nyemissioner..
5. Direktavkastningen bör ligga på 4-6 procent..
6. P/E-talen 5-20..
7. Kurs/eget kapital 50-100 procent, men sådana finns knappt längre, men låga tal här..
8. Bra ledning och bra produkter..
9. Substansrika företag, realvärden..
10. Börja försiktigt.

Jag har läst endel om att hans värdeökningar inte riktigt kan stämma och att han kanske inte följt sina egna råd i alla väder. Jag kan dock inte bedöma riktigheten i om det är sant eller inte utan väljer att låta Aktiestinsen vara en historia att inspireras av.  Vill ni veta mer om denna man är det bara att googla så lär ni hitta mer information:)

MvH Pengaregn

3 kommentarer:

 1. Nummer 3 på listan gillar jag mest! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är inte dum den:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Vem följer sin egna råd alltid. Inte många skulle jag tro. Han har såklart fallit i fällor som alla andra, men försöker förmedla tips utifrån sina egna lärdomar. Inget fel i det. :-)

  SvaraRadera