onsdag 15 juni 2016

Barnens penningar


Sedan jag sist pratade om barnspar i inlägget Barnspar hos Nordnet har det varit ganska tyst kring ämnet. Tystnad har i det här fallet inte betytt att det stått stilla på aktivitetsfronten snarare tvärtom. Barnens grundplåt på 50 000:- har förts över till Nordnet och har delvis satts i arbete.

Jag orkar inte ännu en gång gräva ned mig i hur mycket jag vantrivs med Nordnets sida men så mycket kan jag säga att hittills har upplevelsen inte förbättrats nämnvärt. Om man redan kan få önska sig något i julklapp så önskar jag mig en helt ny webmiljö hos Nordnet.

Upp till 80 000:- har jag courtagefri-handel och detta har utnyttjats under dessa dagar med nedgångar. Jag har köpt skvättar både här och där och trivts väldigt bra med att inte behöva fundera på att minimera courtagekostnader hela tiden. Redan nu har barnens portfölj betydligt trevligare GAV på en del innehav och det känns både bra och lite retligt när jag jämför med min egen portfölj. Tänk om man bara kunde köpa i närheten av bottnarna, det vore något det:)

Då jag knappt kan knyta skorna själv ekonomimässigt tror jag det är bäst om jag ger fan i att försöka tajma marknaden utan håller mig till att köpa månadsvis både i min och barnens portfölj:) Förhoppningsvis kan detta resultera både i hyggliga GAV och en någorlunda jämn kurva.

Av misstag råkade jag köpa in både A och B varianten av Handelsbanken. Vad tycker ni jag ska göra? Avveckla den ena när kursen hämtat sig lite eller ska man behålla båda? Hur kommer det sig förresten att A-aktien är såpass mycket billigare än B-aktien?

Merparten av barnens grundplåt kommer användas som krigskassa och större delen av det nysparande som kommer in kommer att gå till fonder. Runt 2000:- kommer trilla in till barnens pengamaskin i månaden och med tanke på sparhorisonten tror jag snöbollen kan växa till en riktig bumling om något sekel eller två. I dagsläget ser portföljen ut såhär:


Tanken är att bägge mina barn i framtiden ska få vara delaktiga i att välja vilka aktier som ska ingå i portföljen. Som en smygstart på detta fick min äldsta goding välja mellan Axfood och Ica Gruppen. Valet föll på Ica då hon tyckte dom var bättre och hade finare butiker:) Godtyckliga argument för ett val av bolag kanske men jag tror att det i framtiden kan betala av sig att dom fått varit med och bestämma.

Har ni några kul förslag på hur ni sparar tillsammans med era barn?

MvH Pengaregn

4 kommentarer:

 1. Jag har väntat lite eftersom tiden inte riktigt räckt till och dessutom var jag övertygad om att du skulle få mängder av kommentarer om varför Handelsbankens aktieslag skiljer sig så mycket åt men det verkar tomt på den fronten.

  Det som brukar vara skillnaden är röstvärde och likviditet. A aktien brukar vara mer röststark och passar sig bättre för den som vill ta en aktiv ägarroll. Den här typen av aktier tenderar också ha lägre likviditet och då kan det innebära att mindre köp får en större kurspåverkan.

  När det kommer till ditt specifika köp finns det väl egentligen ingen anledning att behålla A aktien eftersom båda aktieslagen ger lika mycket utdelning och det är väl trist att låsa pengar i en lägre direktavkastning än nödvändigt. Men det är ju heller ingen brådska...

  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för ditt svar AVL. Att A-aktien var mer röststark visste jag redan men jag uppskattar att du tog dig tid att svara. Troligtvis säljer jag av den när den inte lyser lika rött längre:)

   Ha det gott!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. :-) Ja det är väl en av de första sakerna man lyckas googla fram men det är också därför det är prisskillnad. För oss privatsparare utan behov av röststarka aktier handlar det i regel bara om att välja den billigaste aktien för det kommer sannolikt innebära bäst avkastning i längden.

  Vi håller tummarna för en uppgång då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte riktigt vad vi ska hålla tummarna på. För min del kan det gärna få surna till på börsen över sommaren så jag kan fylla på ordentligt inför nästa års utdelningssäsong:)

   MvH Pengaregn

   Radera