onsdag 15 juni 2016

Alla dessa valHar nu skrivit sidvis med bloggtext utan att komma fram till något konkret som jag känner för att publicera.

Tankarna är för många för tillfället...
Alternativen och möjligheterna är också för många...

Jag är otroligt lyckligt lottad! Mitt arv är ett fantastiskt tillskott och känns som en lottovinst men den ger också upphov till en himla massa huvudbry.

Hur mycket ska in i pengamaskinen?
Hur mycket får gå till resor?
Ska vi renovera vårt hus eller leta annat eller kanske bygga nytt?
Får man ha någon skvätt att leka för?
Hur förvaltas pengarna på allra bästa sätt?

Jag vill verkligen göra kloka val när det kommer till mitt arv och jag är livrädd för att pengarna bara ska flyga iväg till diverse mer eller mindre genomtänkta köp eller investeringar. Och hur än tankarna går kring investeringar, renoveringar, amorteringar & livsfunderingar känns det som att det ena hela tiden stjälper det andra. Gör vi si så blir det inga pengar kvar till så. Gör vi detta kan vi inte göra det rätta, vad nu det är... Ursäkta mitt ordbajseri.

1,5 miljoner är väldigt mycket pengar men det är inte så mycket pengar att jag kan gödsla med dom. Den enda gödsling jag kan tänka mig att använda dom till är pengaträdet och ju mer gödning det får desto bättre förutsättningar kommer vi ha i framtiden.

Det där med att både ha kvar kakan och äta upp den är verkligen inte lätt.

Fy fan jag blir galen alltså, jag vill ha någon som håller mig i handen och berättar hur jag ska göra så att allt blir så bra som möjligt men just det... den personen är ju den som mitt arv kommer ifrån.

Förstår om ni tycker att jag är en crybaby som tycker det är jobbigt med för många val när man har över en miljon på kontot. Det finns ju dom därute som vänder på varenda krona för att få vardagen att gå runt och här sitter jag och gnäller över mina bryderier. Dock tror jag att oavsett storleken på plånboken så ställs vi då och då inför val och beslut som känns svåra. För min del kändes det skönt att få ventilera dom lite. Tack!

MvH Pengaregn

12 kommentarer:

 1. Det är ju tyvärr ingen annan än du som kan svara på dessa frågor. Vad är det viktigaste för dig? Trygghet och därför köra allt på pengamaskinen eller är det att resa och göra annat som kan ge minnen för livet. Jag tror att det viktigaste är en balans, själv hade jag nog fastnat i fällan och kört allt i pengamaskinen för jag är helt inne i den just nu men hade jag tittat på mig själv utifrån hade jag nog sagt att jag iaf borde få lägga 100 000 kr på nöje av de 1,5 miljonerna om detta sedan är att resa med familjen eller annat är upp till var och än. Allt handlar om val och prioriteringar. Frågan du ställer dig måste ju även vara vad pengamaskinen är till för och hur mycket du en dag vill att den ska vara och hur du tänkt att nå dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt! Det är jag som måste svara på dessa frågor och faktiskt så hjälpte det att ventilera lite på bloggen. Några frågetecken har rätats ut under eftermiddagen och nu känns det mesta lite mer under kontroll.

   Att sätta 100% i pengamaskinen kommer inte hur jag än vrider på det att vara aktuellt. Målet är ändock att maxa den delen så mycket det går!

   Just nu är det mest hur många procent som kommer hamna i varje del. Att det kommer bli resor, renoveringar och nöjen vet jag redan frågan är bara hur mycket varje del ska få kosta.

   Pengamaskinen är ju tänkt som en trygghet för hela min familj och också något som kan göra att jag går i pension i förtid. Målet är så mycket utdelningar som möjligt:)

   Tusen tack för att du delade med dig av dina tankar!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Tack för intressant inlägg.

  Medans du funderar kan du ju sätta upp ett regelbundet månadssparande i en grupp fonder, t ex i takten så att ditt arv investeras under 2-3 år.

  Jag sätter in pengar i en depå lite halvregelbundet, har satt upp ett sådant sparande och "täcker" just nu 12 månader framåt.

  För val av fonder, kan du ju titta på sidan "Innehav" på min egen lilla blogg (som du gärna får lägga upp i din blogglista).

  Mvh

  Myttinge 94

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Myttinge!

   Kul att du tyckte inlägget var intressant:)

   Vet inte om du kikat något på mina tidigare inlägg? Där har jag pratat en hel del om mina tankar kring mitt arv och hur min plan gällande placeringar ser ut.

   Jag månadssparar sedan i februari både i aktier och fonder och planen är att köpa in mig med ungefär 15-20 tusen i månaden under de närmsta 5 åren. Vill du kika närmre på vilka fonder och aktier som just nu finns med i portföljen kan du klicka på portfölj längst upp på min sida:)

   Ska ta mig en titt på din blogg!

   Tack för din kommentar!

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Hej! Det ska nog erkännas att jag inte läst dina tidigare inlägg. Jag får försöka "komma ikapp" under den närmsta tiden.

   Lycka till med funderingarna - och placeringarna såklart.

   Mvh

   Myttinge 94

   Radera
  3. Tjena!

   Så kan det var, om du har tid/lust/ork tycker jag absolut du ska kika på lite gamla inlägg:)

   Tack för lyckönskningarna och detsamma till dig!

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Min fru fick ett arv på 500k och vi gjorde följande:
  Betala av CSN lån - 65k
  Betala av bolån - 200k
  Bröllop/resa - 100k
  Aktier - 135k

  Skulle vi istället fått 1.5mil hade vi fortfarande gjort en resa för 100k, kanske två sådana resor. (200k)
  Amortering på studie + bolån - 800k
  Aktier - 500k

  Då hade vi typ varit lånefria och även en bra utfyllnad i framtida pengamaskin.


  Men som föregående skrev, helt upp till vad som är viktigt för dig/er just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Jocke!

   Mycket intressant att få höra exempel ur verkligheten hur någon förvaltat/använt ett arv. Uppskattar verkligen att du delade med dig!

   Pengamaskin, boende och resor är de delar som just nu känns mest aktuella och viktiga för oss. Har några smålån jag tänkte slutbetala nu också när möjligheten finns. Fördelningen är inte riktigt mejslad i sten ännu. Vi får se vart det hamnar;)

   Tack för din kommentar!

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Hej Pengaregn.

  Om eller när det trillar in extra tillgångar sätts verkligen ens ekonomiska strategier och ekonomiska käraktär på prov. Faktum är att inga övriga omständigheter är ju egentligen förändrade för mig. Och 1,5 miljon är ju ingen enorm summa som ex 100 miljoner. De mål och önskningar som strategierna i min privatekonomi är till för att förverkliga bör ju fortfarande ligger till grund för ev beslut.

  Låt säga att jag skulle vinna/ärva 1,5 miljon kronor. Dessa skulle bara hjälpa mig att snabbare uppnå olik behov, delmål och mål som jag redan har i mitt liv. Om det plötsligt dyker upp en stark lust att bli en "big spender" på resor eller annat - vilket jag inte är i vanliga fall -är det nog inte mina strategier för ekonomisk framgång som viskar till mig. Att jag gör en resa är ju okey OM jag brukar gör en resa då och då. Jag har ju redan valt ett liv som jag trivs med, och där brukar inte resa vara så intressant. I övrigt skulle jag nog göra som följer:

  1 Se till att betala av oekonomiska lån som billån, blancolån, och topplån, i mitt fall handlar det ca 200 000kr.

  2 En stor del skulle jag använda till att DIREKT uppnå delmål i min pengamaskin - och kanske i samband med detta fira ordentligt!! Just nu är mitt första delmål att nå miljonen. Mitt andra är att nå 1,5 miljon och mitt tredje 2 miljoner. Här skulle jag nog sett till att klara av delmål 1 och 2 för att sedan fortsätt bygga pengamaskinen utifrån mina vanliga förutsättningar. Här skulle jag alltså lägga ca 700 000kr

  3 Därefter skulle jag sett till att ordna med ett rejält buffertkonto som kan användas till diverse oväntade utgifter, diverse vardagsrelaterade inköp av lite högre kostnad, reperationer på bilarna, underhåll av huset osv. Skulle sätta av 200 00kr till detta.

  4 När allt detta är gjort skulle jag sätta in 400 tusen på ett "högräntekonto" och successivt använda detta till mitt fortsatta strategiska investerande i pengamaskinen över tid. Jag skulle börja köpa för 25 000kr extra i kvartalet och på 4 år vara tillbaka i min ekonomiska verklighet - fast med en betydligt starkare pengamaskin.

  Men jag håller med övriga inlägg om att det är du själv som håller i en spännande tillgång och i besluten om vad du vill göra med den.

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå där AtlasInvesto!

   Tack så mycket för att du delade med dig om dina tanker kring en sånhär situation. Både intressant och värdefullt för mig att höra vad andra hade hittat.

   Mycket av det du skriver kan jag hålla med om. Skillnaden mellan mig och dig är nog att du reda hade en ekonomisk plan på plats. Jag fick i brådrasket se till att fixa mig en plan när jag fick reda på att jag skulle ärva dessa pengar. Planer tror jag mognar över tid men just nu känns min nuvarande strategi som ett bra val för mig (Månadsvis köpa mig in på aktiemarknaden, sätta undan till en buffert, betala av lite lån).

   Hoppas du vill hänga med på resan och se vart det kan ta vägen:)

   Tack för din kommentar!

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Jag vet ju att jag får ett arv i framtiden (hur stort vet jag inte än, bara att det blir mer än 1 miljon), och jag vet ungefär hur jag ska fördela det.

  15% ska gå till ett resekonto då jag gör en resa söderut per år
  10% blir buffert till renoveringar, bilen mm (hamnar på ett högräntekonto)
  20% vill jag använda till att betala av en del av bolånet
  5% vill jag använda till egoistiska köp till oss i familjen, fast inte allt på en gång :)
  Resterande 50 % går till pengamaskinen, fast en del hamnar på sparkonto först, för att sedan pytsas ut stegvis i aktier månadsvis, säg 10 000-15 000 i månaden.

  Men det är så jag tänker, hur du vill göra är upp till dig själv.

  Tryggpension

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Trygg Pension!

   Dina tankar är rätt så lika mina faktiskt även om procentsatserna kanske skiftar lite upp och ned. Jag kommer troligtvis sikta på att ungefär 75% ska in i min pengamaskin. Resten får gå till lån, renoveringar, buffert, resor osv.

   Tack för att du kommenterar!

   Trevlig midsommar:)

   MvH Pengaregn

   Radera