torsdag 9 juni 2016

Pengaregn VS Banken Slutresultatet


Även att den sista ronden i min kamp med bankerna ännu inte blivit av tänkte jag här redovisa utfallet av mina duster. Handelsbanken har fortfarande inte återkopplat med mig och om intresset från deras sida inte är större än så väljer jag helt sonika bort dom.

Kvar som segrare på walk-over blir då Nordea. Detta utfall känns helt okej då det sparar mig en hel del krångel med att flytta över alla konton och styra om autogiro och dylikt. Jag har, som jag sagt tidigare, trivts bra hos Nordea och är nöjd med det bemötande jag fått som kund.

Vad blev då resultatet av min kamp?

Tanken var att lägga om en del av våra huslån och på så sätt få bort hela vårt topplån på huset. Vi hade en ny värdering på huset som gjorde detta möjligt. Dock så satte de nya amorteringsreglerna lite käppar i hjulet.

Vårt bolån som det står idag påverkas inte av de nya reglerna. Vi amorterar i och för sig redan en del på lånen så det hade inte gjort någon skillnad om vi hade omfattats av reglerna. Men nu är det så att vi inom en ganska snar framtid kommer behöva att renovera lite hemma. Nytt kök, nytt badrum och ny uppvärmning är det som står närmast på agendan. Hade vi bakat in vårt topplån med hjälp av den nya värderingen hade vi bakbundit oss själva lite.

Kruxet är det att med dom nya amorteringsreglerna får man endast värdera om sitt hus en gång vart femte år eller om omfattande renoveringar gjorts (kök och badrum räknas inte som omfattande renoveringar... hmmm). Alltså är det bättre för vår del att ”spara” vår omvärdering tills det hänt betydligt mer i vår koja.

Valet föll då på att ha kvar lånen precis som dom står idag men med den lilla skillnaden att vi gick från 1,6% ränta på vårt stora lån till 1,5% ränta. På lite sikt så gör de där punkterna en hel del skillnad. Det kändes också bra att Nordea erbjöd oss en liten goodwill-rabatt, det ger i vart fall sken av att dom är intresserade av att ha oss som kunder.

Var det värt det då?

Ja absolut! Pengamässigt blir det ju inte superstor skillnad men jag tycker ändå det känns bra. Sen ska man inte glömma att många bäckar små kan bli rätt ordentliga bäckar och floder om det får stå och rinna ett tag. Om inte annat blev jag en erfarenhet rikare och även ett par gråa hår rikare;) Jag rekommenderar alla där ute att ta en fight med banken, det kan löna sig!

Tidigare inlägg i Pengaregn VS Banken hittar ni här under:

Pengaregn VS Banken Rond 1 Swedbank
Pengaregn VS Banken Rond 2 Handelsbanken
Pengaregn VS Banken Rond 3 Nordea

MvH Pengaregn

7 kommentarer:

  1. Så om man vill byta efter 3-4 år när banken vanligtvis börjar ta en för given, så måste den nya banken utgå från en gammal värdering? Vad var det Rosengren sa (om Norge)? Den sista socialistiska utposten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja så har jag fattat det. Ny värdering på huset först var femte år om inte omfattande renovering gjorts. Känns sådär när man tänkt renovera huset i etapper, nu blir det liksom allt eller inget.

      MvH Pengaregn

      Radera
  2. Företag som inte återkopplar förtjänar att dö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag är nog böjd att hålla med dig. Fruktansvärt irriterande! Kom dock i kontakt med dom idag och då skyllde dom på "att det varit struligt på kontoret"...hmmm morr

      MvH Pengaregn

      Radera
  3. Bra att allt jobb ändå gav lite resultat. Vad är procentsatsen på topplånet? Inte funderat på att betala av den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag känner mig faktiskt nöjd:)

      Räntan på topplånet är 4,55% så det är inte så grymt blodigt. Tanken att betala av det har allt funnits där men det känns så jäkla surt att bli av med den pengen. Korkat kanske men jag köper hellre aktier för dom pengarna samtidigt som vi fortsätter amortera i nuvarande takt + eventuella extrainbetalningar:)

      Trevlig helg!

      MvH Pengaregn

      Radera
    2. Svår avvägning det där. Känner igen känslan helt klart! När man väl pytsat in pengarna så är de inte lika lätta att hämta tillbaka;)

      Radera