onsdag 19 oktober 2016

Bryderier


Ännu en gång tänkte jag be mina eminenta läsare och bloggkollegor om hjälp. Under hösten har jag förutom att spara på mig pengar även samlat ihop en del bryderier som fått mig att klia mig i huvudet. Vad kan då vara bättre än att slänga ut frågorna här och förhoppningsvis få svar på frågorna samtidigt som någon annan kanske kan ta del av kunskapen. Det blir lite tvära kast då jag samlat på mig dessa funderingar över tid men jag tänkte jag bränner av en hög av dom på en gång.

Varför visas inte alltid korrekt direktavkastning på Avanza?

Exempelvis Oscar Properties Holding Pref B. D-A enligt Avanza är 0,51% och detta kan ju inte rimligen stämma. Kopparbergs är inte heller direktavkastningen korrekt eller snarare att den saknas helt och hållet. Just i Kopparbergs fall kan det bero på att den handlas på Nordic MTF. Kan jag själv räkna ut direkavkastningen på något smidigt sätt?

Hur mycket courtage har jag bjudit min bank på totalt?

Kan jag med några enkla klick se hur mycket jag fått betala i courtage sedan jag startade min aktiekarriär alternativt erlagd courtage per månad eller år?

Hur ligger det till med källskatten?

Att det dras källskatt på utdelningarna från utlandet vet nog dom flesta om men min fundering är hur det står till med summorna och vad jag får kvar av utdelningen. Kikar man på Avanza när man fått en utdelning så står det på den första raden tex Northwest Healthcare Utdelning 20,17. På nästa rad står det Utländskt källskatt -3,02. Min fråga är då; Är källskatten redan dragen på summan 20,17 eller blir det som jag får kvar av utdelningen 20,17 - 3,02 = 17,15:- ?

Varför ser totalavkastningen olika ut?

När jag tar mig en titt på samtliga mina värdepapper och jämför dom mot exempelvis DJ World Index så visas en totalavkastning i "graf-fönstret" och en annan när jag kollar på totalt alla innehav. Varför är det på detta viset?


Känner ni att ni sitter på kunskapen kring något av ovanstående så får ni hemskt gärna dela med er. Jag tar tacksamt emot informationen och lägger den i kunskapsbanken. Att lära sig hur allt fungerar i denna börsvärld är inte helt lätt och verkligen inte gjort över en kafferast men jag ser varje fråga som får ett svar som ett steg på vägen mot mer kunnande. Förmodligen kommer det komma fler inlägg av den här sorten framöver när fler bryderier hopar sig. Det tar jag då... Ett steg i taget:)

MvH Pengaregn

7 kommentarer:

 1. Direktavkastningen räknar du ut genom att dividera utdelningen med aktiekursen. Ett bolag, vars aktie står i 100 kr, delar ut 5 kr per aktie. Direktavkastningen är då 5%.

  Hos Avanza kan du se vad du har lagt på courtage de senaste 30 dagarna (https://www.avanza.se/mina-sidor/min-profil/formansniva.html) och du kan se courtage för varje enskild transaktion genom att klicka på den i transaktionslistan.

  Angående källskatten: den första raden visar utdelningen INNAN källskatt. Därefter dras källskatten. I ditt exempel i inlägget är det alltså 17,15 SEK som du har kvar efter källskatt.

  Grafen visar avkastningen totalt på alla innehav som du haft, alltså även de du sålt och inte längre äger. "Totalt alla innehav" visar dina aktuella innehav och deras avkastning.

  Hoppas att det hjälpte något :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fy fasen! Det var inte dåligt att få samtliga svar i en kommentar. Tusen tack Framtida Frihet:) Ditt svar uppskattas mycket!

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Så lite så, bara kul att kunna hjälpa till :-)

   Radera
  3. Snyggt svarat! Det hjälpte mig iaf!

   Radera
 2. Jag matar in alla data i Excel. Precis som du upplever jag inte att jag får alla de kurvor och fakta jag önskar från Avanza. Vill man dessutom slå ihop siffror från flera banker (i mitt fall Avanza, Nordnet och SEB) finns inget annat sätt. Det är lite mek, men för mig är det värt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iofs så är just excel-mekande en av mina favoritsysslor så det kanske blir att styra upp ett ark med denna information:)

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Den favoritsysslan delar inte jag, men när man väl har ett ark med det man vill ha behövs det ytterst få ändringar. I princip använder jag samma Excelsnurra med samma uppgifter och samma kurvdiagram 2016 som jag hade 2000.

   Radera