fredag 7 oktober 2016

Feg-diversifiering


Jag har mer och mer börjat funderat på att feg-diversifiera mig. Vad menar jag då med det? Jo exempelvis så äger jag i dagsläget en liten pott med Tele2 aktier. Detta innehav är ett av mina "osäkra" innehav som jag pratade om i detta inlägg Osäkra innehav och min tanke är då att jag skulle kunna feg-diversifiera detta innehavet en smula genom att sälja av en slatt av aktierna för att sedan ta mig en ny position i ett liknande bolag. I detta fallet skulle jag vilja plocka in norska Telenor. Den totala viktningen av dessa två bolag skulle då motsvarat den viktning Tele2 ensamt hade innan fegisen. Med dessa två bolag som exponering mot telekombranschen skulle jag också få lite valutaspridning då Telenor handlas i norska lusekoftor.

Det finns flera exempel där jag funderat på att göra något liknande. Axfood skulle kunna feg-diversifieras med Ica Gruppen. Nordea skulle kunna kompletteras med antingen Handelsbanken eller SEB. Jag ni ser vart jag vill komma...

Frågan är om det är dumt att sprida sina tillgångar på flera bolag verksamma i samma bransch?

Risken i att vara exponerad mot samma bransch med flera innehav kan väl såklart vara om en viss bransch börjar gå åt skogen. Då lär ju samtliga ens innehav som verkar i den branschen få sig en åktur söderöver.

Men det är någonting i detta fegistänk som jag tycker känns lite attraktivt men jag kanske bara gör en stor jäkla tankevurpa. Vad säger ni? Vad är era tankar om feg-diversifiering?

Denna veckan når snart sitt klimax. Hemgång hägrar och två lediga dagar står för dörren. Älskar verkligen fredagskänslan!

Trevlig helg!

MvH Pengaregn

19 kommentarer:

 1. Det är ju inte samma sak att jämföra 10% av portföljen i SHB med 5% av portföljen i SHB och 5% i SEB, som jämförelsen 10 % av portföljen i SHB med 10% av portföljen i SHB och 10% av portföljen i SEB.

  Försök att skriva exakt samma resonemang mer lättförståeligt, I dare you. Jag försökte, och misslyckades.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej att det skulle vara samma sak har jag väl inte påstått heller? Eller?:)

   Resonemanget blev helt klart ganska rörigt och jag hängde inte riktigt med...

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Kolla på Stefan Thelenius Z2036, han kör med det tänket med "korgar" av aktier. Tror inte att det är jättetokigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo just Stefan är en av mina husgudar så hans korgar har jag koll på:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Jag kan också hålla med om att det inte är så dumt, om du tycker om bolagen lika mycket. Att diversifiera bara för sakens skull tror jag inte på. Att sprida riskerna för mycket leder till slut att du sitter med en index portfölj. Även om vägen dit är lång såklart. Men strategierna är många och alla råd bygger på vad man själv tror på. Jag sa först att jag vill ha kring 30-50 bolag i min portfölj. Men nu tror jag mer på runt 100 bolag om några år. Finns så många intressanta bolag runt om i världens som jag gärna skulle äga vid rätt värdering.

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många fina bolag finns det runt om i världen helt klart och jag har inga problem med att ha många bolag i min portfölj. Vi får se hur det går med mina diversifieringar:) Tack för din kommentar!

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Du sänker ju bolagsrisken, men branschrisken torde vara densamma.

  Tänk även på att du tar en valutarisk mot den norska kronan om du köper Telenor.

  Och precis som Daniel påpekar så bör du inte diversifiera bara för sakens sakens skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valutarisken är det många som nämner men borde det inte på samma gång innebära valutachans? Alltså att jag kan tjäna på att vara exponerad mot t.ex NOK eller Eur?

   MvH Pengaregn

   Radera
  2. Jo så är det absolut, det kan alltså med andra ord ge en lite extra hävstång om även valutan går åt rätt håll. Men det är ändock en risk du tar genom att investera utomlands.

   Personligen tror jag det där jämnar ut sig över tid om man avser att hålla innehavet länge, men det är något man ändå bör tänka lite på och ha med sig när man köper utländska aktier.

   Radera
  3. Visst bör man ha med det med sig men risk tar vi ju alla som väljer att investera i annat än att lägga pengarna på bank-kontot. Jag tror som du att det jämnar ut sig över tid om man är långsiktig:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Tycker det är helt ok att äga flera bolag inom samma bransch. Bara en själv väljer ju vad man vill äga. Jag undviker själv gärna oetiska investeringar. Spelbolag, tobak och företag som tillverkar vapen vill jag helst inte äga. Nu vet jag att lite sånt ingår i indexfonder men har överseende där. Tycker man kan investera så man tycker är bäst för en själv. Jag vet att jag själv är en högrisk investerare eftersom min riskspridning är dålig. Dock trivs jag med det. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja själv är bäste dräng eller vad är det dom säger;

   Så länge man trivs med sina investeringar och sover hyggligt på natten är det väl bara att gasa känner jag :)

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. Tja!

  Fan vad jag känner igen mig i dina tankar spara haha. Jag vet inte hur många gånger (per dag) jag brukar grubbla över olika strategier, senast idag faktiskt.

  När det gäller just din fundering här kring diversifiering så är min personliga åsikt att det är en klok ide att diversifiera inom samma bransch och jag har absolut haft det i tanken när jag har satt ihop min portfölj. Det är precis som någon annan redan sagt så att du minskar bolagsrisken samtidigt som jag skulle säga att du ökar branschrisken.

  Det enda bolaget i min portfölj som inte har en motsvarighet utan står ensam herre på täppan är H&M. Jag har funderat på att plocka in någon konkurrent men kommer varje gång fram till samma slutsats vilket är att det bara känns som jag ökar risken om jag gör det. Jag litar på H&M helt enkelt.....

  Så hur ska du göra då? Gör som du vill :) Jag röstar på fegtaktiken eller vad det var du kallade den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja en hel del tid går åt att grubbla över dessa saker;)

   Utan att vara medveten om det har jag redan gjort liknande diversifieringar. Kompletterat Skanska med NCC till exempel.

   Vi får se hur det blir men troligtvis kommer jag gå på magkänslan, den har funkat hyggligt so far:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 7. En svår fråga, men själv har jag en fegisportfölj, en fondportfölj och en aktieportfölj. Sett till endast aktieportföljen har jag ganska stor risk, men i det stora hela mycket mindre.

  Jag personligen tror med andra ord på en bred bas (fonder) toppat med att fåtal aktier. Att ha mer än 15 aktier är ingenting för mig.

  Oklart om detta ger dig något, men så tänker jag.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trivs bra med att ha betydligt fler innehav än så. Dock så har jag en del av mina tillgångar i fonder vid sidan av:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 8. Mycket bra att du utmanar dina tidigare och kommande investeringsmönster.

  Min åsikt är att fegisdiversifiering kan vara helt rätt, kan vara helt fel. Jag håller med några tidigare kommentarer, det beror mycket på orsaken till diversifieringen. Jag själv har en diversifiering som jag själv känner är svårmotiverad. Jag har en liten position i både Avanza och Nordnet och känner att jag har svårt att argumentera för det. En diversifiering av helt fel anledning med andra ord och något jag behöver åtgärda. Att äga både ICA och Axfood skulle jag personligen ha mycket lättare att motivera, en diversifiering jag mycket väl kan tänka mig även om jag själv enbart äger ICA i dagsläget.

  Fortsatt lycka till Pengaregn!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig av dina tankar och välkommen hit till bloggen. Tror inte jag sett dig i kommentarsfältet tidigare:)

   Mmm det kanske inte är så dumt att sprida slantarna till lite fler bolag. Ica skulle jag gärna plocka in och även Avanza eller Nordnet. En av dom ska in i min portfölj men priset har gjort att jag avvaktat, speciellt i Avanazas fall.

   MvH Pengaregn

   Radera
 9. Vilken respons! Riktigt kul att få ta del av era tankar:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera