fredag 21 oktober 2016

Glada tongångar


De senaste dagarna har bolagens delårsrapporter duggat tätt. Bland de bolag som finns i min portfölj har 6 av dem delat med sig av aktuella siffror denna vecka. Överlag så har det varit positiva besked och glada tongångar. Undantaget är möjligen Duni som väl inte riktigt nådde ända fram. Absolut bäst mottogs Atlas Copco's rapport. Bland annat fin orderingång gjorde att kursen tog sig ett rejält skutt upp.

Jag vet egentligen inte varför jag ser fram mot dessa rapporter så mycket. Jag har hittills inte agerat på informationen som läggs fram en enda gång. Denna skörd av bra och starka rapporter gör egentligen bara att mitt månadsköp blir lite dyrare än vanligt och det svider såklart. Missförstå mig rätt... Självklart är det toppen att bolagen jag äger kommer med bra rapporter och det i sin tur gör mig betydligt tryggare i mitt ägande. Börjar faktiskt känna att börsen går lite väl bra just nu. Idag slog min totala portfölj nytt all time high. Upp 20,04% sedan starten! Jag inser när jag kikar på min kurva att jag nog lyckades ganska bra i min tajming när jag klev in på börsen. Mina första aktier köpte jag när börsen stod som lägst i februari och sen dess har det tuffat på ganska bra... För bra? Kan vi fortsätta upp eller är en nedåtrekyl att räkna med?

Tele2's rapport och deras besked om en 10% ökning av utdelningen nästa år gör att förtroendet för dom kvarstår. Jag hade tidigare en plan om att eventuellt avveckla delar av innehavet för att "hedga upp" med ett inköp av konkurrenten Telenor. Nu får innehavet stå kvar ett tag till och troligtvis kommer jag även delta i deras nyemission. Telenor frestar dock fortfarande men jag kommer suga på den karamellen lite till.

Veckan som gått har bjudit på några utdelningar och det uppskattas alltid. Det märks att det är lågsäsong på utdelningar nu och jag ser med förväntan fram mot vårens pengaregn. Med utdelningen som trillade in i onsdags från STAG Industrial kan jag nu sammanställa oktobers utdelningar. Jag hade en förhoppning om att jag skulle ha hunnit få min första utdelning från Realty Income denna månad men tji fick jag. Jag bommade deras ex-date med två dagar så då får jag snällt vänta tills nästa månad innan de första slantarna rasslar in. Totalt fick jag 89,31:- i utdelning under oktober.


En trevlig liten bonus med dessa utdelningar är att jag nu får dra ett streck över ännu ett mål. Totalt för året har jag nu efter källskatt fått 1226,72:- och det innebär att utslaget över hela året har jag fått över en hundring per månad. Underbart att få bocka av ännu ett delmål på min ekonomiska resa. Ta er gärna en titt på min mål HÄR

Helgen är nu bara några timmar bort och min hjärna har i princip redan checkat ut. Som en trevlig avslutning på min arbetsvecka blev jag nyss utskälld av en dam med attitydproblem. Ge mig min frihet nu!

Trevlig helg!

MvH Pengaregn

14 kommentarer:

 1. Får gratulera! Alla mål är värda att firas. När tror du Tele2 kommer ha sin nyemission? November?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar:) Varje mål är ett steg åt rätt håll iallafall:)

   Angående nyemissionen så har jag ingen aning faktiskt. Dom har jag ju sagt att den ska bli av under 2016 så dom borde ju gå ut med information inom kort. Trodde nästan information skulle komma i samband med rapporten.

   Trevlig helg!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Grattis till att ha uppnått 100 kr/månad-målet! Var inte alltför orolig över att börsen går bra. Det behöver inte betyda så mycket, speciellt inte på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Nej man får försöka vara glad för framstegen, det är väl mest att månadsköpet kommer bli dyrt denna månad;)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. När någon skäller på mig försöker jag se det som en chans att träna på att stå ut med idioter ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra där Aktiepappa!:) Att se idioterna som träning kan nog vara en bra ide. Vissa dagar orkar man dock inte riktigt med dom;)

   MvH Pengaregn

   Radera
 4. Min syn på rapporter är att jag generellt undviker att köpa inför dem (om inte mina på förhand uppsatta köpregler blinkar intensivt). Efter rapporter får vi sparare tydlighet åtminstone för de kommande kvartalet men de brukar också ge en värdefull bekräftelse på företagets riktning även framöver. Eftersom det är dyrt köper jag sällan direkt på rapporten.

  Idag gjorde jag dock ett undantag och ökade i Telia. Den stora osäkerhetsfaktorn var hur de skulle hantera utdelning och en eventuell dom. Nu bekräftade de att såväl minst 2 kronor skulle delas ut som att de avsatt pengar till en eventuell dom samtidigt som indikationer fanns om samtal som skulle kunna minska det slutgiltiga beloppet. Det gav mig den trygghet jag behövde för att öka och med stor sannolikhet kunna räkna hem hela 9 procents utdelning kommande tolvmånadersperiod (1,5 kronor om en vecka och minst 2 kronor under 2017). Helt ok faktiskt och värt kursrisken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är lite lurigt tycker jag. Nu har jag ju bestämt mig för att köpa i både upp och nedgång och då är det bara att handla trots ATH;)

   Telia känns alldeles för svajigt för min smak så där håller jag mig borta.

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Jag har ingen vidare koll på Tele2, men gjorde de inte nyligen en nyemission och vad användes de pengarna till? Känns kontraproduktivt att ta in pengar för att sedan höja utdelningen, hur kommer de finansiera detta?
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se Aktiepappas svar härunder:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. De har köpt en annan teleoperatör och skall finansiera köpet med emissionen.

  http://www.tele2.com/sv/Media/pressmeddelanden/2016/tele2-forvarvar-tdc-sverige-och-starker-sin-position-pa-den-svenska-foretagsmarknaden/

  SvaraRadera
 7. Jag är inte heller helt konsekvent när det kommer till köp innan respektive efter rapport. Jag gillar dock att köpa på mig lite extra efter en bitter rapport om det är omsändigheter som jag tror är kortsiktiga (som exempelvis kan ske om några timmar då VF Corp släpper sin rapport).

  Stort grattis till delmålet, keep it up!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja är det dippar som kanske inte beror på kvaliten i företaget så är det väl toppen att göra ett köp då. Har spanat på VF tidigare och aktien verkar ha gått knackigt en tid. Bolaget verkar dock vara ett kvalitetsbolag av rang med en hel hög med fina varumärken.

   Tack så mycket!

   MvH Pengaregn

   Radera