måndag 17 oktober 2016

Skiss på räntesparande


Efter många om och men har jag äntligen lyckats få tummen ur och kommit fram till en plan angående mitt räntesparande. Vid flera tillfällen tidigare har jag tagit upp mina funderingar kring var jag ska placera merparten av mina likvida medel. Ända sedan jag fick tillgång till pengarna har dom suttit på ett vanligt bankkonto och dragit sig och inte genererat en endaste krona. Detta ska det bli ändring på nu och därför tänkte jag dela med mig av mina lilla skiss kring mina ränteplaceringar.

Samtliga av dessa investeringar är inte gjorda främst för att få någon massvis avkastningen utan är tänkta som "säkra" placeringar. På det här viset kommer dom dra sitt lilla strå till stacken och generera några slantar utan att ta någon nämnvärd risk. Många bäckar små...

I stora drag kvarstår min plan med att månadsvis köpa in mig på börsen. Detta kommer att fortgå framöver genom att jag för över 15 000:- från de likvida medlen in till min ISK och kapitalförsäkring varje månad. Detta är en strategi som jag känner mig trygg med och som gör att jag till stor del kan koppla bort alla funderingar på att tajma marknaden. Med den här strategin kommer jag handla både när det är dyrt och när det är billigt men samtidigt alltid ha tillgång till torrt krut om det skulle bli ett riktigt nedställ på börsen.

Lite förenklat kommer mitt upplägg se ut som följer:

Pengar som skall investeras under det som återstår av 2016 samt 2017 kommer jag placera till 0,3% ränta på ett Sparkonto+ Collector hos Avanza. Ca 200 000:-. Här kommer jag fortsättningsvis förvara min krigskassa.

Pengar som skall investeras under 2018 kommer jag binda på ett år via Sparkonto+ Klarna 12 mån till 1,05% ränta. Ca 150 000:-

Pengar som skall investeras under 2019 kommer jag binda på två år via Sparkonto+ Klarna 24 mån till 1,20% ränta. Ca 150 000:-

Utöver dessa placeringar funderar jag på att börja använda Shell Mastercard dels för att komma åt deras cashback på 1% samt möjligheten att placera 15 000:- till 2% ränta. Eventuellt kommer jag också skapa ett räntekonto hos Akelius och placera 15 000:- även där men då till 1,5% ränta.

Vad säger ni? Låter detta som en någorlunda vettig plan eller har jag missat något fundamentalt? Har ni några sköna tips ni vill dela med er av?

En fundering jag själv har är hur det fungerar med skatt på dessa räntekonton? Vet någon av er får ni gärna dela med er.

MvH Pengaregn

17 kommentarer:

 1. På räntekonto får du betala 30% skatt på intäktsräntan. Bra att du nu gör något vettigt av dessa pengar istället för att låta dom sitta på ett vanligt bankkonto. Lite roligt att jag tipsade dig om Shell Mastercard och kortet har den bästa ränta av dina alternativ ;) Är själv väldigt nöjd med kortet och tycker att varje Svensson borde ha ett sådant kort istället för bankens dyra alternativ. Jag vet inte hur mycket bolån du eller om du någon dag tänkt gjort dig fri från det. De flesta ekonomibloggare amorterar inte ner så mycket utan satsar på börsen istället. Hade jag vart dig och nu haft lån hade jag iallafall övervägt att betala ner lite på lånen. Oftast ligger ju bolånen en bra bit över den riskfria räntan. Man riskera inte heller att konsumera upp lånade pengar. Alla är vi olika och själv trivs jag bäst att vara skuldfri. Med dagens låga ränta finns det chans att jag kunde köpt någon aktie som genererar mer avkastning än pengarna jag har bundet i boendet. Men samtidigt känns det tryggt att inte ha skulder. Se bara Stefan Ingves ekonomi. Inga lån och en rejäl fondportfölj. Den som har skuld är inte fri. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Gjorde en snabb sökning på compricer och där får du 1,8% när du binder i 2 år. Förstår om du vill ha pengarna som du ska använda relativt snart "nära" alltså på avanza, gör likadant själv. Men om du liks inte ska se dem på två år varför inte låta de växa med några kronor mer. /Apan

  http://apansomkastarpil.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha dom nära till hands är såklart attraktivt men jag skulle allt kunna tänka mig att ha delar av pengarna någon annanstans också. Ska kolla över compricer:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Låter klokt!

  Jag använder precis som dig Sparkonto+ Collector som krigskonto. Brukar ha en månadsinvestering där som jag kan "låna" av om läge uppstår, eller som denna månaden om sparkvoten tillfälligt blir lägre än normalt. Samtidigt börjar jag tveka lite kring om det är värt de där 6-7 kronorna jag får varje månad. Funderar dock på att helt enkelt bara binda kapitalet i skambudsorder i enfastighetsföretag - förr eller senare går en av dem igenom och då får jag snabbt igen de där kronorna.

  Intressanta alternativ för räntekonton på längre sikt. Jag har 0,35 procent i nuläget men har inte orkat bry mig om att binda eftersom skillnaden varit så låg. Tidigare har jag bundit 3-6 månader i taget. Borde väl egentligen se över det men min bank (ingen av de fyra i oligopolet) har varit exemplarisk i att justera upp sparräntan med varje räntehöjning innan vi fick minusränta. Dessutom är det bra att de har min solida sparhistorik om jag skulle låna pengar. Den dagen jag ska köpa ett fritidshus vet jag redan att jag kan få ett lån till mycket fina villkor.

  Tycker därför inte att det är värt att bråka kortsiktigt - även om jag skulle spara 4 000 kronor per år i nuläget så sparar jag nog femsiffriga belopp den dagen jag väl lånar. Dessutom är räntehöjningar inprisade i bundna konton och de är ofta dyra att ta sig ur om man skulle vilja köpa hus.

  SvaraRadera
 4. Låter vettigt alltihop. Det tråkiga är ju att räntan är så låg nu att inte ens dessa bra sparkonton ger rejäla pengar. 1,2 % ränta på 150000 kr blir 1260 kr om året efter skatt, och då har du ändå bundit kapitalet i två år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm och mina fötter blir kallare för var dag som går... Svårt detta...

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Jag förstår hur du tänker och jag sitter på en del kontanta medel själv. Har mina på SBAB till blygsamma 0,55% ränta men visst tar det emot. Mest tveksam är jag till att binda pengarna på den här låga nivån. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm och jag blir mer och mer tveksam jag med:/

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. Att binda är psykologiskt skönt men samtidigt blir det inte större pengar i dagens låga ränteläge tråkigt nog! Har du kollat om räntan kapitaliserar sig varje år eller vid sluttiden? Mvh KTD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo och det är väl egentligen främst därför jag vill binda dom. Då skulle jag veta att dom finns där och iallafall ger någon krona tillbaka.

   Hmm där sa du något angående kapitaliseringen... Jag vet faktiskt inte hur det ligger till med det:/

   MvH Pengaregn

   Radera
 7. Testa 4 spar och allt vad de heter, du hittar dem på Compricer. max 50000 till 6 procents ränta blir 3000:- om året minus skatt. Dock utan insättningsgaranti, men den är ju en ganska meningslös konstruktion vilket bland annat Aktiespararna varnat för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm njae jag vet inte jag. Den där insättningsgarantin ger iallafall mig någon form av trygghetskänsla. Då är alternativet att placera dom direkt i aktier mer attraktivt för min del.

   MvH Pengaregn

   Radera
 8. Anonym: Jag läste artikeln från Aktiespararna om insättningsgaranti (om det är den här du hänvisar till: http://www.aktiespararna.se/artiklar/Marknadsanalyser/Insattningsgarantin---en-illusion-av-sakerhet/), läs kommentarerna så ser du att det inte är en såpass meningslös konstruktion som artikeln får det att låta som. Till råga på det är min tro att många aktörer som inte är med på insättningsgarantitåget kan ses som mer riskabla (alternativt oseriösa) vilket är viktigt att ta i beaktande.

  Det känns som att vi sitter i ganska liknande sits Pengaregnet. Själv är jag för osäker på mina kommande år för att låsa pengarna utan nöjer mig med en ränta på 0,70%-0,90% som erbjuder fullständig flexibilitet. I ditt fall kanske det är klokare att låsa in för att kräma ut det extra, det kan dock bara du avgöra i slutändan. En sak är dock säker, att på ett nollräntekonto gör de inget arbete åt dig. Uppdatera oss om hur du fortskrider i räntedjungeln!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lovar att dela med mig när jag kommit fram till någon form av beslut. Trodde jag tänkt färdigt när jag skrev inlägget men nu har jag fått tänka över detta en vända till;)

   MvH Pengaregn

   Radera
 9. Återigen måste jag tacka för era kommentarer! Helt underbart att höra era synvinklar på saker och ting!

  Ett visst frö av obeslutsamhet har ni dock planterat i mig. Vacklar nu lite i frågan om jag ska låsa pengarna såpass lång tid eller inte:/

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 10. Hej! Du har inte funderat på att kika på preffar? Det här känns som ett riktigt bra tillfälle att utnyttja dessa.
  – Bra direktavkastning.
  – Kvartalsvis kapitalisering.
  – Lägre risk än aktier (generellt).
  – Låg volatilitet.
  Kan tipsa om två länkar från petrusko och en från investeran som har skrivit riktigt bra inlägg om dessa.
  http://blogg.ekonomikunskap.com/2015/01/
  http://petrusko.blogspot.se/2014/11/825-ranta.html
  http://petrusko.blogspot.se/2015/01/inlosenkurs-for-preferensaktier.html

  Får lite panik när jag läser att du vill binda kapitalet i två är till 1,2% ränta men förstår också att du vill ha tryggheten. Men som sagt de kan iallafall vara värt att kika på preffar om du inte redan gjort det.
  Trevlig Helg
  MvH tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Jo visst har jag kikat på preffar. Äger i dagsläget både Akelius och Oscar Properties preffar. Jag dock inte se preffarna som ett alternativ till räntesparande för min del. Det kan säkert vara bra och ge en bra avkastning men när det kommer till börsen överlag så vill jag köpa in mig långsamt.

   Vi får se hur det blir om jag binder eller inte. Precis som du säger så svider det ganska mycket att binda till så bedrövligt låg avkastning. Trygghet mot avkastning, svårt val...

   MvH Pengaregn

   Radera