tisdag 11 oktober 2016

En slurk Coca Cola


Jag älskar Coca Cola! Jag vet att socker inte är bra för mig och att tänderna ruttnar och trillar ur och man blir vansinnig av allt koffein men jag kan inte hjälpa det. Jag älskar verkligen Coca Cola! Det kan nog vara det allra godaste jag vet att väta strupen med. Ett stort glas med ordentligt med is i och kanske en liten citronklyfta... Mmmm

Ett av de första råd jag sprang på när det gäller aktier var: Köp det du förstår! Detta mantra hörs ofta i podden Prata Pengar där investeraren Nicklas Andersson är fanbärare för just det här rådet.

Att köpa det man förstår innebär för mig att köpa aktier i bolag som jag omger mig med och använder/konsumerar mer eller mindre dagligen. Att jag i detalj ska förstå hur dessa bolag fungerar är en bit bort men självklart något jag strävar mot. Det jag redan nu vill förstå är produkten eller tjänsten företaget levererar och tjänar pengar på. I fallet Coca Cola är detta tämligen självklart. Coca Cola kränger läskeblask så det står härliga till. Utöver just drycken Coca Cola återfinns över 500 olika kolsyrade och icke kolsyrade drickor under paraplyet som är Coca Cola. Att det finns en efterfrågan för deras produkter är solklart och jag tror inte deras marknadsandel kommer sjunka nämnvärt framöver. Nyttigare produkter med mindre socker är nog en framtid vi går mot men det tror jag KO är beredda på och även kommer göra sig pengar på. Varumärket är såpass starkt så jag tror inte alla dessa ful-color som finns där ute kan ta upp kampen. Sen gillar jag även deras arbete med att effektivisera användandet av vatten i deras produktion. Vilken fan-boy jag låter som;)

Om man är svag för utdelningar kan man ju ta sig en titt på denna utdelningshistorik;


Det diagrammet kan ju göra en tårögd. Vilken vacker utveckling!:)

Jag fick min allra första utdelning från KO häromveckan och även om det inte var någon flod som forsade över mig tar jag glatt emot mina första 30:- från bolaget. Jag kommer fortsätta att köpa både drycken och aktien Coca Cola framöver och hoppas den fina sviten med utdelningshöjningar kommer fortsätta. Jag är ingen spågubbe och ingen aktieexpert så ta inte mitt svammel som råd för guds skull. Dock gillar jag min magkänsla för mitt innehav och kunde kursen dippa lite mer kommer jag öka mitt innehav.

Jag är väl medveten om att ett innehav i KO innebär valutarisk då den handlas i dollares och att det finns en uppsjö andra bolag i Sverige som ger högre direktavkastning. Men hur man än vrider på det så har vi inget Coca Cola i Sverige och det gör att jag är villig att ta risken med valutan och lite sämre direktavkastning.

Vad tycker ni om Coca Cola?

MvH Pengaregn

14 kommentarer:

 1. Jag hatar Coca Cola som dryck (av just de anledningar du anger ;)) men jag blev faktiskt sugen på att köpa aktien nu när jag ser din graf. Ser fint ut! Normalt köper jag bara svenska aktier men i ett läge då jag bedömer dollarn som svag kan jag tänka mig att investera "over there" och då är Coca Cola ett bra alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde som sagt inget om både kursen och dollarn kunde sjunka lite så man kunde plocka på sig några fler andelar;)

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Äger för tillfället 22 aktier i Coca-Cola och flera ska det bli med tiden! Även att jag helt slutat upp med drycken efter flera års beroende känner jag igen känslan av det du beskriver och har en lillebror som är helt fast. Men tar man ett för långt break från läsken så tappar det verkligen smaken, kan knappt dricka upp en hel burk längre. Hälsosamt men saknar helt klart lyckoruset ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något Coca Cola beroende anser ja ginte att jag har. Dricker verkligen inga extreme mängder men jag tycker det är förbaskat gött:)

   För min del vore det säkert toppen om jag kunde dra ned på sockerintaget överlag dock:)

   MvH Pengaregn

   Radera
 3. Jag tycker inte alls om drycken Coca-Cola. Kan funka att blanda med whiskey någon gång ibland. Men aktien har en given plats i portföljen!

  SvaraRadera
 4. Sambon hemma klagar att jag dricker för mycket Coca-Cola och det är sant, men jag förstår exakt den känslan du beskriver och det är därför jag är fast.

  Angående aktien så vill jag se att de får tillbaka sina vinstökningar innan jag köper på mig plus jag tycker styrelsen/chefer har för bra incimatentsprogram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj aj det är inte bra när sambon klagar;)

   Mer vinst vill vi väl alla ha och visst vore det toppen om KO fick mer fart på vinstökningarna.

   MvH Pengaregn

   Radera
 5. Dricker sällan läsk men det beror på att jag mår dåligt av socker. Jag är också tveksam till sockervatten så som investering. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du brutit med socker och sedan mått dåligt vid intag eller mår du bara dåligt av socker överlag?

   MvH Pengaregn

   Radera
 6. 9% årlig utdelningstillväxt är väldigt mäktigt! Jag avskyr dock kolsyrade drickor (undantagsvis Ramlösa/Loka) och stör mig oerhört mycket att produktionsfaciliteterna använder upp så pass mycket vatten i de länder de är verksamma i att vattnet faktiskt har blivit sällsynt. För varje liter Coca-Cola går det åt 9l rent dricksvatten, därav är en Coca-Cola burk på vissa ställen billigare än vatten. Håller mig borta från bolaget men kan ändra min åsikt i efterhand.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just mängden vatten som går åt i tillverkningen verkar variera rätt så kraftigt. I Sverige verkar det som att det går åt 1,86 liter för att tillverka en liter. Dock har jag också läst om tillverkning i mindre länder i till exempel Afrika där det står betydligt sämre till. Detta är såklart bedrövligt och sättet dom tillskansat sig vatten är vidrig på flera håll. Målet verkar iallafall var att dom jobbar på att minska sitt klimatavtryck. Målet för Sverige är 1,2 liter i framtiden.

   Tack för din kommentar!

   MvH Pengaregn

   Radera
 7. Tittar själv efter utländska bolag med bra avkastning just nu. Coca Cola och Pepsi har jag som hastigast skummar över tillsammans med McDonald's. Jag har bara pysslat med aktier en väldigt kort tid, men kan man koppla ett etiskt/moraliskt perspektiv till diskussionen? Det måste finnas andra fina bolag men som är mindre skadliga för individen och samhället. Mitt senaste inlägg handlade om Swedish Match. Hmmm, kan försöka rättfärdiga köpet med att det är: tändstickor och rakhyvlar som produceras och inte snus :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan man koppla ett etiskt och moraliskt perspektiv på sina investeringar. Dock måste det vara upp till var och en. Att investera i vapen och olja går exempelvis bort för min del. Att investera i Coca Cola eller Swedish Match har jag däremot inga problem med.

   MvH Pengaregn

   Radera