torsdag 27 oktober 2016

Läsarfråga


 I samband med mitt inlägg angående storhandlingen igår fick jag en fråga från en läsare som jag tyckte var väldigt intressant. Jag kände att svaret på hans fråga skulle bli en aning för långt för kommentarsfältet så jag väljer att skriva ett eget inlägg om det istället.

NickesNaturfoto skrev:

Fin portfölj men jag undrar(för att själv lära mig)varför du inte hellre köper ex två eller tre aktier mer i bolag som är lite billigare för tillfället och avstår ex Investor och Swedish match som ser obilliga ut(även om det är fina bolag)?
Lycka till!


På ett sätt så gör jag faktiskt ungefär detta med det undantag att jag nästan aldrig avstår att köpa ett av mina valda bolag. Jag har en målsättningen gällande hur mycket vikt varje enskild bolag ska ha i portföljen och det jämkar och jämnar jag till genom att ibland köpa någon extra och ibland någon mindre aktie. Men som regel som månadsköper jag alltid i mina bolag oavsett pris.

Utöver denna viktning finns det faktiskt några anledningar till varför jag inte gör som Nicke här ovan föreslår. I mitt huvud när jag gått igenom mina strategier låter allt toppen och välformulerat men nu när jag ska få ned det på pränt är det lite svårare. Jag ska dock göra mitt bästa för att dela med mig av hur mina tankebanor går. För att få någon ordning på mina strategier och tankar väljer jag att spalta upp det lite.

1) Tajming!

Den allra största anledningen är nog att jag inte varken vill eller har kunskap för att syssla med marknadstajming. Mitt val av strategi är att månadsvis fylla på i de bolag jag valt i både upp och nedgång. Min sparhorisont är mycket långsiktig och över tid kommer dessa små upp och nedgångar jämna ut sig. Den enda marknadstajming jag ägnar mig åt är att möjligtvis, som jag nämnde tidigare, köpa någon extra aktie vid eventuella dippar och kanske bromsa köp lite om kursen gått upp väldigt mycket. En gammal klyscha som i många fall stämmer är att bra bolag tenderar att fortsätta gå bra och i vissa fall kan man vänta en livstid på en större nedgång. Min förhoppning är att bolag som Investor och Swedish Match kommer skapa avkastning även från dessa kursnivåer. Ta gärna en lyssning på senaste avsnittet av Prata Pengar där dom snackar en stund och delar med sig av sina åsikter angående att köpa på ATH.

2) Strategi!

Jag har valt att köpa in mig någorlunda långsamt på börsen med mina arvspengar. Mellan 15-18 tusen sätts varje månad in och dessa slantar används till att regelbundet eller nästan mekaniskt fylla på i de svenska bolag jag valt. Om det här är rätt eller fel får framtiden utvisa men det är en strategi som jag känner mig trygg med.

Risken med att fylla på i bolag som för tillfället ser billigast ut eller har backat mest är att man bara köper förlorarna. Bolagen som gör sitt jobb och tuffar på får helt enkelt inte några påfyllningar för att dom går för bra. Detta motverkar jag genom min strategi att helt enkelt fylla på i de bolag jag valt oavsett om dom visar blå eller röda siffror. Hade jag istället köpt de som backat mest hade min portfölj idag i princip bara bestått av Clas Ohlson och Unibet. Rent psykologist känns det såklart skönare att snitta ned sig och sänka sitt GAV men jag tror samtidigt det finns en fara att man inte hänger på vinnarna.

Jag säger verkligen inte att mina strategier är mer rätt än något annat utan vill helt enkelt bara dela med mig av hur jag tänker. Jag känner att detta inlägg spretar åt lite olika håll men det är inte helt lätt när tankar ska förvandlas till ord och man dessutom är som en kalv på grönbyte när det kommer till aktievärlden. Säkerligen kommer jag komma på en massa annat smart jag kunde ha sagt när jag väl tryckt på publicera knappen. Men men...

Jag vill tacka NickeNaturfoto för frågan som fick mig att tänka till och jag hoppas du iallafall fick någon typ av svar:)

MvH Pengaregn

4 kommentarer:

 1. Hej Pengaregnet!

  Tycker du slog huvudet på spiken. Att tajma enskilda bolag är som att kunna se in i framtiden. Börsen kan man ju med viss säkerhet tajma vid speciella makroekonomiska händelser såsom Brexit. Då hela börsen förmodades dippa rejält vilket den också gjorde. Men att på lång sikt tajma enskilda bolag känns som väldigt orealistiskt.

  Tror precis som du hellre på att sätta upp och följa en strategi och sedan låta den få en chans. Att köpa solida bolag oavsett prisbild tror jag också är en god investering över tid. Ja det finns många sätt att se på aktieinvesteringar men dessa är ju några strategier som man kan välja att fundera kring.

  Jag tycker det är kloka reflektioner du gör Pengaregnet. Vilken strategi där ute i investeringsvärlden som sedan är mest effektiv och ger bäst värdestegring över tid kan bara framtiden sia om.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas Investo!

   Stort tack för din feedback. Är alltid lite skrämmande och kasta sig ut och dela med sin kring sina strategitankar. Kul att höra att jag nog inte är helt ute och cyklar med mina investeringsplaner. För min del känns den här strategin rätt men det behöver ju inte betydande att den är det för någon annan, precis som du säger. Det man ska vara medveten om också är att denna strategin kommer nog aldrig slå index med några hästlängder men det är inte det jag är ute efter. Jag vill ha stabila, växande utdelningar under lång tid och inte snabba kursrusningar:)

   Trevlig helg och tack för att du tog dig tid att kommentera!

   MvH Pengaregn

   Radera
 2. Hej.
  Kul att du fick ihop till ett helt inlägg på min lilla kommentar, och frågar man inte så får man heller inga svar. Jag förstår din filosofi och vi tänker lika MEN för min del så tar det emot som f*n att ex. köpa Investor just nu, Jag köpte en bunt direkt efter brexit för 273:- och att nu köpa på mig fler för 320:- svider! Dock är Investor en av de bästa aktierna man kan äga, liksom många andra investmentföretag. Med vänlig hälsning // Procentpanik/ Nickesnaturfoto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst fasen tar det emot på dessa nivåer, det gör det för mig med. Men jag vågar inte chansa på att kursen kommer falla och sen stå där med byxorna nere. Då kör jag hellre på att plocka på mig andelar oavsett vad kursen står i (möjligen att jag köper lite mer om den skulle backa).

   Ha det fint!

   MvH Pengaregn

   Radera